18.3.13

Ισχυρό "χτύπημα" στα spreads της περιφέρειας από… Κύπρο

Άλμα σημειώνουν τη Δευτέρα τα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας στον απόηχο της απόφασης για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο» στην ευρωζώνη και εγείρει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου μετάδοσης της κρίσης στην περιοχή.

Η απόφαση για τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών πυροδότησε φόβους για bank run και επιβολή αυτών των έκτακτων μέτρων και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που ενδεχομένως να χρειαστούν βοήθεια, φέρεται αν δήλωσε trader της αγοράς ομολόγων σε ξένο πρακτορείο. “Η κρίση επέστρεψε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επενδυτές στρέφονται για άλλη μια φορά στην αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων οδηγώντας την απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου bund σε χαμηλό του 2013, ενώ «φλερτάρει» με ιστορικά χαμηλά.

Αντίθετα, άλμα καταγράφουν τα spreads της περιφέρειας με το ελληνικό να ξεπερνά τις 1.000 μ.β., ενώ τα πενταετή CDS της Κύπρου εκτινάσσονται στις 768 μ.β., κατά 113 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Έντονα ανοδικά κινείται και το επιτόκιο των 10ετών κυπριακών ομολόγων στο 10,4%.

Σε αυτό το κλίμα, πάνω από τις 1.00 μ.β. ενισχύεται η απόδοση των 10εςτών ελληνικών ομολόγων, καταγράφοντας άνοδο ύψους 63 μ.β. Παρόμοια εικόνα και στα spreads Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας που διαμορφώνονται αντίστοιχα στις 477 μ.β. (+20 μ.β.), 363 μ.β. (+10 μ.β.) και 329 μ.β. (+9 μ.β.).

http://www.capital.gr/news.asp?id=1753314

No comments: