27.3.14

το γάλα

Το γάλα - σύμφωνα με την επιστήμη - είναι δυνατόν να παστεριωθεί με πολύ συγκεκριμένους τρόπους:

α. Flash pasteurization ή "high-temperature short-time" (HTST), που σημαίνει βράσιμο στους 71 - 74°C για 15 - 30 δευτερόλεπτα
Στις ΗΠΑ το πρωτόκολλο παστερίωσης στους 71.7 °C για 15 δευτερόλεπτα ισχύει από το 1933!


β. Ultra-high temperature processing ή ultra-heat treatment (UHT) ή ultra-pasteurization, μια διαδικασία βρασίματος στους 135°C  για τουλάχιστον 1-2 δευτερόλεπτα.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960.

Η πρώτη διαδικασία παράγει το γνωστό φρέσκο γάλα 5 ημερών, όμως η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει μέχρι τις 2 εβδομάδες.

Η δεύτερη διαδικασία δημιουργεί ένα προϊόν που μπορεί να παραμένει σε ειδική συσκευασία μεταξύ 6 με 9 μήνες πριν ανοιχτεί.

Από τη Καθημερινή διαβάζουμε:
..τα βασικά σημεία της πρότασης που έχει πέσει στο τραπέζι είναι τα ακόλουθα:
1. Καθιέρωση ειδικής κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο θα συλλέγεται και θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά δύο ημερών. Το επιχείρημα υπέρ της πρότασης αυτής είναι ότι έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής.
2. Οι εγχώριες ιδιωτικές και συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες θα αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης. Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα μειωθεί το κόστος επιστροφών (σήμερα επιβαρύνει κατά 5% την τιμή λιανικής), θα αλλάξουν οι ώρες και ο τρόπος μεταφοράς, θα αναπτυχθούν εναλλακτικά δίκτυα διανομής με συνέπεια τη γρήγορη μείωση της τιμής. Ο ΟΟΣΑ έχει εκτιμήσει ότι η κατάργηση του «κανόνα των πέντε ημερών» θα προκαλέσει μείωση των τιμών κατά 10% με συνολικό όφελος για τους καταναλωτές 33 εκατ. ευρώ ετησίως.
3. Απονομή του ελληνικού σήματος σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο σχετικός διαγωνισμός για το ελληνικό σήμα είναι σε εξέλιξη
.


Από την πρόταση του ..ΟΟΣΑ έχουμε και πάλι μπροστά μας το γνωστό πειραματόζωο!
Ποια είναι διαδικασία που θα παράγει το γάλα ημέρας;;;
Αφού το πρωτόκολλο των ΗΠΑ μας δίνει γάλα minimum 5 ημερών;;;
Ποια διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί το γάλα 2 ημερών;;;
Προφανώς και μας κοροϊδεύουν...


Σχετικά με το σημείο 2., δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα εάν η ΕΒΟΛ ή η ΤΡΙΚΚΗ έχουν γάλα με 5 ή 7 ημέρες.
(δε θα μπουν όμως αύριο στο πειρασμό να πουλήσουν προϊόν με βάση εισαγόμενο γάλα;;; αφού θα βγάλουν περισσότερα...)

[να σημειώσω ότι οι ποσοστώσεις παραγωγής στο γάλα καταργούνται το 2015 και έχει τη σημασία του] 


Πάμε όμως και στο ..κέρδος.
Η βασική διαφορά μεταξύ γάλα (σημερινού) φρέσκου και μακράς διάρκειας είναι ΜΙΑ και μόνη:
ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!
Το γάλα μακράς διάρκειας δεν απαιτεί ψυγείο ούτε στη μεταφορά ούτε στην αποθήκευση ούτε στο σημείο πώλησης ούτε στο σπίτι.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του μπορεί να είναι μειωμένο σε σχέση με το φρέσκο γάλα που απαιτεί ψυγείο σε όλα τα στάδια.



Αλλά άντε πες το αυτό στον έλληνα καταναλωτή που έχει μάθει ότι τα γάλα διατηρείται (ακόμα και με κλειστό το κουτί) στο ψυγείο.
Που το γάλα μακράς διάρκειας δεν θα το αγόραζε ποτέ εάν δεν το έβλεπε στο ψυγείο (που δεν χρειάζεται).


Σήμερα, όμως βλέπουμε ότι το γάλα μακράς διάρκειας κοστίζει όσο το φρέσκο, δηλαδή μας κλέβουν (κερδίζουν περισσότερο από ότι θα έπρεπε) όσο κοστίζει η συντήρηση του φρέσκου σε ψυγείο. Και κάπου τόσο κάνει και η κονσέρβα του (κάθε) ΝΟΥΝΟΥ.

[και αυτό εγώ το λέω ΚΑΡΤΕΛ...]
Καλά για μποϋκοτάρισμα προϊόντων από τους ..καταναλωτές δεν νομίζω να μπορεί να γίνει κουβέντα, προϋποθέτει καταναλωτές και όχι πρόβατα!

Δηλώσεις υφυπουργών:
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή η ιστορία με την φρεσκότητα στο γάλα είναι αστείο. Από τη στιγμή που το γάλα παστεριώνεται, είναι ένα τυποποιημένο προϊόν. Πρέπει η κουβέντα να γίνεται με επιχειρήματα και με στοιχεία, έχουν τοποθετηθεί ευθέως οι επιστήμονες» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, ο όρος «φρέσκο» είναι όρος εμπορικής επικοινωνίας και δεν προσφέρει κάτι στον καταναλωτή για τη χρηστική άξια του προϊόντος.
«Το πενθήμερο προσδιορίστηκε επειδή έτσι συνέφερε τη γαλακτοβιομηχανία. Η διαφορά τιμής δεν καλύπτεται από το μεταφορικό κόστος, και δεν συμφέρει κάποιον να εισάγει, ενώ πολλές τοπικές συνεταιριστικές μονάδες θα κερδίσουν τις τοπικές αγορές με το γάλα ημέρας» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
«Έχουμε μόλις 3.500 κτηνοτρόφους σήμερα, δεν θα μείνει ούτε ένας αν δεν αλλάξει τίποτε, είναι δυνατόν με την ακινησία να αλλάξει κάτι από τη στιγμή που τα 2/3 των αγελαδοτρόφων έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια;» διερωτήθηκε. Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τον Μ.Χαρακόπουλο και βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Θα ήταν για γέλια, αφού περάσαμε όλα όσα περάσαμε, η συμφωνία να σταματήσει για το αν το γάλα είναι πέντε ή δέκα ημερών, και θα έλεγα το ίδιο και για τα φάρμακα αν δεν είχε περάσει η δική μου άποψη».

Δεν υπάρχει "φρέσκο" γάλα μας λέει, πρόκειται για προϊόν...

Μεγάλε, ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


010 
 γιατί δε θα έχω να ξοδέψω λεφτά για ρεύμα και ψυγείο

Πριν λίγο είχαμε ενδείξεις ότι ακόμα και οι υπουργοί-υφυπουργοί είναι σε θέση να κατανοήσουν τις έννοιες που περιγράφονται στο παρόν ποστ
(ως προς το τίτλο του άρθρου έχουμε άφθονο γέλωτα, η "νέα" πρόταση είναι ίδια με όσα περιγράφει το λινκ της καθημερινής πιο πάνω που δημοσιεύθηκε πριν ...δύο μήνες)


Νέα πρόταση για το γάλα από την κυβέρνηση
Σε νέα πρόταση κατέληξε η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του γάλακτος. Με βάση αυτή, η κατηγορία του «γάλακτος ημέρας» θα είναι υποκατηγορία σε μια ευρύτερη ομάδα προϊόντων, η οποία θα λέγεται «παστεριωμένο γάλα».
Πρακτικά θα υπάρχουν δύο κατηγορίες γάλακτος:
α) το παστεριωμένο με υποκατηγορία το γάλα ημέρας και
β) τα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, γνωστά σήμερα ως υψηλής παστερίωσης.
Οι ημέρες «ζωής» του συγκεκριμένου προϊόντος θα καθορίζονται με ευθύνη της βιομηχανίας, ενώ η συσκευασία θα φέρει σε ευκρινές σημείο ειδική σήμανση για τις ημέρες «ζωής». Πρακτικά δηλαδή δεν φεύγει από το τραπέζι η «επιμήκυνση» της διάρκειας ζωής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αναλυτικά: «Όπως γνωρίζετε, χθες, ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα».
«Αν λοιπόν θέλαμε να βγάλουμε την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους 72 βαθμούς περίπου και αυτήν την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία -έτσι είναι ο επιστημονικός όρος σε αυτήν την περίπτωση, ξεπερνά δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπερυψηλή τους 127-, αυτό να το ονοματίσουν παστεριωμένο, δεν μπορεί και δεν πρέπει. Επομένως, αν δεχτείτε, του είπα, ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος θα παράγει το παστεριωμένο, και μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε φρέσκο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, που στο εμπόριο αναφέρεται ως long life ,δηλαδή γάλα μακράς διάρκειας».
Και ίδιος πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά, δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει... Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα».

Χαρακόπουλος: Θετικό το ότι υπάρχει βούληση για αλλαγές

«Θεωρώ θετικό το ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα».
Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Θα ήθελα, όμως», πρόσθεσε, «να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε:
1.Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;
2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου 'φρέσκο', θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".
3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης" που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό "γάλα υψηλής παστερίωσης" θα μπορούσε να ονομαστεί "υψηλής θερμικής επεξεργασίας"».

Από τα λόγια του Χαρακόπουλου:
"το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;"
ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΤΕΙ ΣΩΣΤΑ
Θα ήταν καλύτερη η παρακάτω ερώτηση:
"Ποια είναι διαδικασία που θα παράγει το γάλα ημέρας;;; "




26.3.14

ελληνικές εξαγωγές

σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ανέκδοτο
αλλά έτσι ήταν πάντα, γιατί να αλλάξει τώρα;

Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και οι 100 κορυφαίες αγορές τους για το 2013. Ξεπέρασαν το 15% του ΑΕΠ οι εξαγωγές προϊόντων, πλησιάζει το 30% η συνολική εξωστρέφεια σύμφωνα με τον ΠΣΕ. Οι νέοι προορισμοί και ποια προϊόντα ανεβαίνουν στην κατάταξη. 
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1197430/ta-gkanian-ton-exagogon.html

προτείνω να δείτε και ένα excel που έχει το λινκ στα δεξιά της σελίδας
με προϊόντα και χώρες εξαγωγών
από εκεί τα πρώτα 100 προϊόντα σε αξία € εκ.


Ορυκτέλαια πετρελαίου που εξάγονται από ασφαλτώδη ορυκτά (εκτός ακατεργάστων) που περιέχουν 70% η περισσότερο έλαιο πετρελαίου 10.266,3
Φάρμακα,  μ.α.κ., που παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ή  είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση 758,9
Πλάκες,  ταινίες   και  φύλλα,  από  αργίλιο,  με  πάχος  που υπερβαίνει το 0,2mm 504,8
Παρθένο λάδι 452,4
Εμπιστευτικά προϊόντα 425,6
Αλλα  ψάρια,  νωπά ή διατηρημένα με απλή  ψύξη  (εκτός  από συκώτια, αυγά και σπέρματα) 414,8
Βαμβακι (αλλο απο το χνουδι σπορων βαμβακιου),μη λαναρισμενο ουτε χτενισμενο 370,5
Αλλα  λαχανικά, παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά  με ξύδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένα 333,3
Σωλήνες κάθε είδους 323,4
Αλλα τυριά, εκτός από τα νωπά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και το πηγμένο γάλα για τυρί 289,2
Βερύκοκα, κεράσια και ροδάκινα 288,2
Είδη από γουνοδέρματα 220,5
Κράματα αργιλίου 211,3
Τσιγάρα που περιέχουν καπνό 200,2
Φύλλα  και  ταινίες, λεπτά, από αργίλιο (έστω και τυπωμένα  ή επικολλημένα  σε  χαρτί, χαρτόνι, πλαστικές ύλες  ή  παρόμοια υποθέματα),   με  πάχος  που  δεν  υπερβαίνει  τα  0,2mm  (μη περιλαμβανομένου του υποθέματος) 191,0
Πολυπροπυλένιο 175,6
Ηλεκτρική ενέργεια 166,2
Καπνα χωρις αφαιρεση των μισχων 165,6
Τηλεφωνικές συσκευές συνδρομητών 157,7
Τσιμέντα Portland 147,8
Ράβδοι (άλλες από εκείνες της υποδιαίρεσης 676.1) από σίδηρο ή χάλυβες,  που  έχουν απλώς ελαθεί, σφυρηλατηθεί ή διελαθεί  σε θερμή  κατάσταση, καθώς και εκείνες που έχουν υποστεί στρίψιμο μετά την έλαση  από  σίδηρο  ή  από όχι σε  κράμα  χάλυβες 145,0
Ασφαλτος  από  πετρέλαιο  και άλλα  υπολείμματα  των  λαδιών πετρελαίου ή των ασφαλτούχων ορυκτών, ασφαλτικά μείγματα 143,0
Ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από αργίλιο 140,9
Φορεματα-πουκαμισα(σεμιζιε),μπλουζες-πουκαμισα και πουκαμισακια 140,5
Φρούτα με κουκούτσια, μ.α.κ. νωπά 139,9
Πορτοκάλια, νωπά ή αποξεραμένα 138,9
Λάδια  ακατέργαστα,  από  πετρέλαιο ή  από  ασφαλτούχα  ορυκτά (ακατέργαστο πετρέλαιο) 132,7
Σταφύλια, νωπά 128,1
Μάρμαρα, τραβερτίνες, βελγικοί  ασβεστόλιθοι και άλλοι ασβεστόλιθοι για πελέκημα ή χτίσιμο, φαινομενικής πυκνότητας ίσης ή ανώτερης του 2,5, και αλάβαστρο, έστω και χοντρικά κατεργασμένα ή απλά κομμένα, με πριόνι ή άλλο τρόπο 122,8
Αλλα  παρασκευάσματα διατροφής, που δεν κατονομάζονται  ούτε περιλαμβάνονται αλλού 120,2
Αλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που υπερβαίνουν τα 1000V 113,9
Βουτάνιο, υγροποιημένο 112,2
Ειδικές συνελλαγές που δεν ταξινομούνται 100,8
Τροχοφόρα  παιχνίδια που έχουν επινοηθεί για να επιβαίνουν τα παιδιά   ( δίκυκλα,   τρίκυκλα,   σκούτερ,   ποδοκίνητα αυτοκίνητα), αμαξάκια για κούκλες, κούκλες, μοντέλλα κλίμακας, γρίφοι όλων των ειδών 98,9
Αλλες  πλάκες,  φύλλα, μεμβράνες, ταινίες και  λουρίδες,  από πλαστικές  ύλες μη κυψελώδεις, μη ενισχυμένες ούτε με απανωτές στρώσεις,  ούτε  όμοια συνδυασμένες με άλλες  πλαστικές  ύλες, χωρίς υπόθεμα από πολυμερή του αιθυλενίου 97,9
Αλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 1000V 95,4
Φάρμακα που περιέχουν αντιβιοτικά ή παράγωγα τους  που  περιέχουν  άλλα αντιβιοτικά, που παρουσιάζονται  με μορφή δόσεων ή είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση 93,6
Αλλα φρούτα, νωπά 87,0
Απορρίμματα και θραύσματα χαλκού 86,3
Προϊόντα ομορφιάς ή φτιασιδώματος (μακιγιάζ) παρασκευασμένα και παρασκευάσματα για τη συντήρηση ή τη φροντίδα του δέρματος (άλλα από τα φάρμακα), στα οποία περιλαμβάνονται  και τα αντιηλιακά παρασκευάσματα 84,4
Μάρμαρο,  τραβερτίνη και αλάβαστρο και τεχνουργήματα από  τις πέτρες   αυτές,  απλώς  λαξευμένες  ή  πριονισμένες  και   με επιφάνεια επίπεδη ή ομαλή 83,0
Γιαούρτι εμπλουτισμένο η μη που περιέχει ζάχαρη η άρωμα η καρύδια η φρούτα 82,2
Παρασκευάσματα  για  πλύσιμο και  παρασκευάσματα  καθαρισμού, επιφανειακής  δράσης,  μ.α.κ.,  συσκευασμένα για  τη  λιανική πώληση 76,5
Αλουμίνα (οξείδιο του αργιλίου) 76,5
Λαχανικά,  καρποί  και  φρούτα και άλλα βρώσιμα  μέρη  φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα με ξύδι ή οξικό οξύ 76,4
Τι-σερτ και φανελακια,απο πλεκτο 76,1
Πολυστυρόλιο που μπορεί να διογκωθεί 74,8
Ηλεκτρικοί συσσωρευτές 70,0
Αλλες κατασκευές και μέρη κατασκευών, εκτός από γέφυρες και στοιχεία γεφυρών, πύργους και πυλώνες, πόρτες, παράθυρα και τα πλαίσιά τους και περβάζια και κατώφλια, υποστηρίγματα και παρόμοια υλικά για το στήσιμο ικριωμάτων, το καλούπισμα του μπετόν ή για υποστηλώσεις. 69,0
Χρώματα  επίχρισης και βερνίκια με βάση συνθετικά πολυμερή  ή τροποποιημένα  φυσικά πολυμερή, διασκορπισμένα ή διαλυμένα σε μη υδατώδες μέσο. Πλαστικά σε διάλυμα 67,4
Μέρη, μ.α.κ., που προορίζονται για τους εμβολοφόρους κινητήρες εσωτερικής καύσεως των υποδιαιρέσεων 713.2, 713.3 και 713.8 που αναγνωρίζονται ότι προορίζονται αποκλειστικά ή κυρίως για εμβολοφόρους κινητήρες με συμπίεση 67,3
Τεχνουργήματα  χυτά  από  άλλο χυτοσίδηρο, σίδηρο  ή  χάλυβα, μ.α.κ. 67,2
Πιατικά, άλλα είδη νοικοκυριού ή οικιακής οικονομίας και είδη υγιεινής ή καλλωπισμού 66,7
Σωλήνες  κάθε είδους των τύπων που χρησιμοποιούνται για  τους αγωγούς πετρελαίου ή αερίου 66,3
Αλλα λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη 65,0
Είδη  μεταφοράς ή  συσκευασίας, μ.α.κ., από  πλαστικές  ύλες, πώματα,   καψούλια  και  άλλες  διατάξεις  κλεισίματος,   από πλαστικές ύλες 64,9
Ανελκυστήρες και αναβατήρες φορτίου 63,9
Τσιμέντα που δεν είναι σε σκόνη, με την ονομασία clinkers 58,6
Φυσικές   ορυκτές   ύλες  ενεργοποιημένες,  άνθρακες   ζωϊκής προέλευσης (στους οποίους περιλαμβάνεται και ο εξασθενισμένος ζωϊκός άνθρακας) 58,3
Κρασιά από νωπά σταφύλια (άλλα από τα αφρώδη κρασιά), μούστοι σταφυλιών που η ζύμωση έχει ανασταλεί με προσθήκη αλκοόλης 58,1
Υφάσματα πλεκτά ή κροσέ, μ.α.κ. 57,4
Xoντρόσυρμα (fil machine) από σίδηρο ή χάλυβες από άλλα χαλυβοκράματα 55,9
Αποστάγματα και οινοπνευματώδη ποτά, μ.α.κ. 54,3
Φάρμακα  που  περιέχουν αλκαλοειδή ή παράγωγα τους,  αλλά  δεν περιέχουν  ούτε  ορμόνες ούτε άλλα προϊόντα  της  υποδιαίρεσης 541.5, ούτε αντιβιοτικά ή παράγωγα των αντιβιοτικών  που παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ή είναι  συσκευασμένα για τη λιανική 54,1
Αλλα μέρη αεροπλάνων ή ελικοπτέρων 53,2
Σπέρματα βαμβακιού 51,9
Aλλες  πλάκες,  φύλλα,  μεμβράνες, ταινίες και  λουρίδες  από πλαστικές ύλες άλλα 48,8
Πεπόνια  (στα  οποία  περιλαμβάνονται και  τα  καρπούζια  και καρποί παπαίας (papayas), νωπά 48,4
Κατασκευές  και  μέρη αυτών από αργίλιο, μ.α.κ.,  πλάκες  και φύλλα,   ράβδοι,  είδη  με  καθορισμένη  μορφή,  σωλήνες  και παρόμοια,  από αργίλιο, προετοιμασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές 48,4
Φούρνοι και κουζίνες, καμινέτα (στα οποία περιλαμβάνονται και οι σχάρες για το ψήσιμο), σχάρες και ψηστιέρες 47,8
Αυτοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά προσώπων 47,6
Σιτάρι σκληρό, ανάλεστο 47,6
Φράουλες, νωπές 45,7
Δεξαμενές, βαρέλια, τύμπανα, μπιτόνια, κουτιά και παρόμοια δοχεία, από αργίλιο (στα οποία περιλαμβάνονται και οι σωληνωτές θήκες, εύκαμπτες ή μη), για όλες τις ύλες (με εξαίρεση τα   συμπιεσμένα ή υγροποιημένα αέρια), με χωρητικότητα που δεν υπερβαίνει τα 300l, χωρίς μηχανικές ή θερμικές διατάξεις, έστω και με εσωτερική επένδυση ή θερμομόνωση 45,0
Κοσμήματα  με  πολύτιμες  ή  μη πέτρες και  μέρη  αυτών,  από πολύτιμα  μέταλλα  ή  από  μέταλλα  επιστρωμένα  με  πολύτιμα μέταλλα  (εξαιρούνται τα ρολόγια χεριού, τσέπης και οι  κάσες τους) 44,4
Σταφύλια, αποξεραμένα (π.χ. σταφίδες) 44,3
Μακαρόνι,  σπαγγέτι και όμοια προϊόντα (ζυμαρικά εν γένει, όχι ψημένα ούτε παραγεμισμένα, ούτε αλλιώς παρασκευασμένα) 43,9
Σύρματα από χαλκό από χαλκό καθαρισμένο 42,5
Αλλες συσκευές για την προστασία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων 42,5
Φάρμακα,  μ.α.κ., που δεν παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ούτε είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση 42,5
Χρυσός  (στον  οποίο  περιλαμβάνεται  και  ο  επιπλατινωμένος χρυσός),  για μη νομισματικές χρήσεις, σε μορφές ακατέργαστες ή ημικατεργασμένες ή σε σκόνη 42,3
Μη  φουσκωτά πλοία με κουπιά και κανό και πλοία και  πλοιάρια αναψυχής ή αθλητισμού, μ.α.κ. 42,0
Αλλα  βιβλία, φυλλάδια και παρόμοια έντυπα, όχι σε ξεχωριστά φύλλα 41,9
Ιμάντες   μεταφορικοί  ή  μετάδοσης  κίνησης άλλοι 41,8
Πολυστυρόλιο άλλο 41,6
Mανταρίνια  (στα οποία περιλαμβάνονται και τα tangerines  και satsumas).   Κλεμαντίνες,   wilkings  και  παρόμοια   υβρίδια εσπεριδοειδών, νωπά ή αποξεραμένα 41,5
Αλλο ελαιόλαδο και τα κλάσματα του 41,3
Μετασχηματιστές με υγρό διηλεκτρικό 41,0
Αλλες  πλάκες,  φύλλα, μεμβράνες, ταινίες και  λουρίδες,  από πλαστικές  ύλες μη κυψελώδεις, μη ενισχυμένες ούτε με απανωτές στρώσεις,  ούτε  όμοια συνδυασμένες με άλλες  πλαστικές  ύλες, χωρίς υπόθεμα από πολυμερή του προπυλενίου 40,8
Πώματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα πώματα-στεφάνια, τα ελικωτά πώματα και τα πώματα για τη ρύθμιση της ροής), καπάκια (καψούλια) για φιάλες, πώματα βιδωτά για αρέλια, πλάκες πωμάτων, μολυβδοσφραγίδες και άλλα εξαρτήματα για τη συσκευασία, από κοινά μέταλλα 40,4
Αλλη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή, σε στέρεη κατάσταση, χωρίς προσθήκη αρωματικών ή χρωστικών ουσιών 39,9
Λάδια  και τα κλάσματα τους, που παίρνονται αποκλειστικά  από ελιές  (άλλα  από  το  ελαιόλαδο των  διακρίσεων  421.41  και 421.42) και μείγματα από αυτά τα λάδια ή τα κλάσματα με λάδια ή κλάσματα των διακρίσεων 421.41 και 421.42 39,6
Αλλα ζαχαρώδη προϊόντα χωρίς κακάο (στα οποία περιλαμβάνεται και η λευκή σοκολάτα), εκτός από τις τσίχλες 39,5
Καρποί και φρούτα άψητα, ή ψημένα στον ατμό ή βρασμένα στο νερό, κατεψυγμένα, έστω και με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, εκτός από τις φράουλες, τα σμέουρα, τα μούρα ή βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα κάθε είδους 39,4
Μείγματα  και ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων  αρτοποιϊας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιϊας της υποδιαίρεσης 048.4 38,6
Αλλα χημικά προϊόντα και παρασκευάσματα 37,6
Λιπάσματα,  μ.α.κ., που περιέχουν τα τρία λιπαντικά  στοιχεία άζωτο, φωσφόρο και κάλιο 36,9
Ντομάτες,  παρασκευασμένες ή διατηρημένες χωρίς ξύδι ή  οξικό οξύ, μ.α.κ. 36,8
Φορέματα 36,6
Μείγματα  φρούτων  ή  άλλων  μερών  φυτών,  παρασκευασμένα  ή διατηρημένα, μ.α.κ. 36,4

από το ποστ
Σε βάθος 10ετίας 2004-2013, οι ελληνικές εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν, εμφανίζοντας αύξηση 109%. Στην εξωστρεφή ελληνική οικονομία, με πυρήνα τις εξαγωγές προϊόντων, αντιστοιχεί πλέον ποσοστό περίπου στο 30% του ΑΕΠ της χώρας, συνυπολογίζοντας τους διεθνοποιημένους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και της ναυτιλίας. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι στα 10 αυτά χρόνια έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο 2 έτη, το 2009 έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και το 2013, οπότε και πολλές χώρες-εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, εμφάνισαν επίσης έντονα υφεσιακά φαινόμενα.

από το site του ΣΕΤΕ
τα οποία όμως είναι στοιχεία 2012

εντάξει, ο τουρισμός είναι παρακακατιανός κλάδος
δουλεύεις μόνο 6-7 μήνες το χρόνο και ίσως να πρέπει να μετακομίσεις σε άλλη περιοχή
τους μήνες αιχμής μπορεί να δουλεύεις 28-29 μέρες και 14 ώρες τη μέρα
οπότε δε βολεύει

καλύτερα ..εξαγωγές!

20.3.14

Εντάξει, θα βρούμε κ το μπόινγκ

Μιλάμε για επίπεδα στρατόσφαιρας!

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι... ύφεσης!

Η Ελλάδα έχει νιώσει περισσότερο από κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα από την δεκαετία του 1930 τις δραματικές επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης στα εισοδήματα και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Οι απώλειες φθάνουν το 25% του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους από το 2008 μέχρι και το 2013 και είναι μεγαλύτερες στο μέσο διαθέσιμο εισόδημα, προσδιοριζόμενες κοντά στο 35%.
Επομένως, κάθε πρόταση και συζήτηση για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει μια βαθιά ύφεση σε χώρες της ευρωζώνης έχει ιδιαίτερη σημασία.
Είναι γνωστό ότι η κυρίαρχη άποψη θέλει την δημιουργία ενός μηχανισμού μεταφοράς δημοσιονομικών πόρων σε χώρες της ευρωζώνης που υπόκειται σε ένα μεγάλο, ξαφνικό σοκ με σοβαρές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση.
Πέρα από τις αντιρρήσεις που εκφράζουν ορισμένοι υπάρχει αντικειμενικά ένα πρόβλημα.
Οι μεταφορές πόρων μέσω ενός κεντρικού μηχανισμού ή κάποιου άλλου τρόπου στις πληγείσες χώρες, π.χ. εκείνες στις οποίες η ύφεση είναι βαθύτερη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή περισσότερες σε σχέση με την μέση μεταβολή του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, θα έχει σχετικά μικρή επίπτωση.
Ακόμη κι αν οι μεταφορές πόρων είναι μεγάλες δεν διορθώνεται πολύ η κατάσταση, π.χ. οι μεταφορές μπορεί να ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ ενώ η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να είναι 6% ή περισσότερο.
Ο γνωστός οικονομολόγος Daniel Gross προτείνει κάτι διαφορετικό. Την ασφάλιση έναντι τέτοιων σοκ στην οικονομική δραστηριότητα σε χώρες της ευρωζώνης.
Ουσιαστικά, ο κ. Gross προτείνει να ασφαλίζεται μια χώρα για το σύνολο των απωλειών στις οποίες υπόκειται από ένα όριο και πάνω, π.χ. 15% συρρίκνωση της οικονομίας σε σχέση με την μέση μεταβολή στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η πρόταση είναι ασφαλώς ενδιαφέρουσα. Όμως, τα ερωτήματα είναι πολλά.
Ποιος ασφαλιστικός οργανισμός θα έχει την δυνατότητα να αποζημιώνει χώρες, πληρώνοντας τόσο μεγάλα ποσά;
Ποιες θα είναι οι ετήσιες εισφορές των χωρών-μελών σε ένα τέτοιο σχήμα;

Παρ' όλα αυτά αξίζει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ασφάλισης έναντι οικονομικών «καταστροφών» σε χώρες-μέλη γιατί, εκτός των άλλων, μπορεί να προκαλέσει λιγότερες αντιδράσεις στις χώρες του Βορρά.
 http://www.euro2day.gr/strathgikos-analyths/259/list.html#blogpost-1195278

___________________

(1) What makes Greece special?  

19 March 2014

abstract
The news from Greece these days has been dominated by the announcement that the government achieved a primary budget surplus in 2013. While acknowledging that this is indeed a highly laudable accomplishment, Daniel Gros points out in a new commentary that a more important news item, which has received much less attention, is the fact that Greece exported less in 2013 than in 2012. After considering various textbook causes for this poor export performance, he concludes that the only explanation must be that the Greek economy has remained so distorted that it has not responded to changing price signals.

http://www.ceps.eu/book/what-makes-greece-special

από όπου
(Greece) ..cannot be any hope for a sustained recovery unless exports start growing.
 ...
On the contrary, austerity was perhaps too successful (and painful). But it was the wrong target. The really important target for any country starting an adjustment programme with a double-digit current-account deficit must be export growth. Missing this target is what has set Greece apart.






και ρίχνει και τις κακίες του
Unfortunately, there is very little the outside world can to do to ensure that Greece exports
more. The government can be forced to pass decrees, and Parliament can be pressured to
adopt all the reform legislation known to humanity
. But, in the end, it is how reform is
applied on the ground, and how the economy responds, that counts. An adjustment
programme succeeds or fails at home
, not in Brussels or in Washington.

(ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ: (19 Φεβ. 2014) Πλεονασματικό το ισοζύγιο πληρωμών το 2013, για πρώτη φορά από το 1948)

(2) U.S. economy headed for "substantial slowdown": Dan Gross
video
http://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/u-s--economy-headed-for--substantial-slowdown---dan-gross-151940786.html

___________________

το πιο πάνω είναι εκπληκτικό δημιούργημα του συγγραφέως
μιλάμε για πόνημα!
έχω διαβάσει πχ
Το Μεξικό, το οποίο είναι εξαγωγέας αργού πετρελαίου, χρησιμοποιεί put options για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από τυχόν πτώση τιμών του πετρελαίου και μείωσης των εσόδων του. Το 2009 αυτές του έδωσαν το δικαίωμα να πουλά 70 δολ. το βαρέλι - ποσό πολύ υψηλότερο από τα 30 δολ. ανά βαρέλι στα οποία υποχώρησε η αγορά εκείνη τη χρονιά. Η Γκάνα, η οποία άρχισε να εξάγει πετρέλαιο στα τέλη του 2010, είναι η μόνη αφρικανική χώρα που παραδέχεται  δημόσια ότι χρησιμοποιεί παράγωγα πετρελαίου. Χετζάρει τον εαυτό της τόσο ως παραγωγός αργού πετρελαίου, όσο και ως εισαγωγέας καυσίμου - για το δεύτερο χρησιμοποιεί call options.

τώρα να αρχίζουν να αγοράζουν τα κράτη ασφάλεια - από την AIG?

(1)προφανώς και έχει μάλλον απόσταση από την πραγματική οικονομία της Ελλάδας και ειδικά του κλάδου των εξαγωγικών επιχειρήσεων!
στην Ελλάδα τα ξενοδοχεία θεωρούνται εξαγωγείς υπηρεσιών, ο τουρισμός
μήπως είχαν λιγότερους πελάτες το 2013 από το 2012 ή το 2011;;;

εντάξει, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το α

οι κακίες είναι θέμα ψυχολογίας; επειδή και αυτός επέμεινε για τόσο σκληρή λιτότητα;;;
και πανυγήριζε σε συνέντευξη στο βήμα;;; 







Yellen: Στα μέσα του 2015 βλέπει αύξηση επιτοκίων


Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed πρέπει να υπολογίζεται έξι μήνες μετά την λήξη του προγράμματος ποσοτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.
H κ. Yellen αναφερόμενη στην "αξιοσημείωτη περίοδο" που επισημαίνεται στην ανακοίνωση της FOMC σχετικά με το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της λήξης του προγράμματος αγορών ομολόγων και της αύξησης επιτοκίων σημείωσε:
"Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην ανακοίνωση είναι αξιοσημείωτη περίοδος. Είναι ένας όρος που είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς, αλλά πιθανότατα σημαίνει κάτι στην τάξη των έξι μηνών περίπου".
Aν υπολογίσει κανείς πως με τον σημερινό ρυθμό μείωσης των αγορών το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί σε πέντε με έξι μήνες, η πρώτη αύξηση επιτοκίων πρέπει να προσδιορίζεται κάπου στα μέσα του 2015.
Η νέα καθοδήγηση για την αύξηση των επιτοκίων έχει σαν στόχο να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες από ότι στο παρελθόν, οι οποίες έχουν πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed.
Η κ. Yellen άφησε να εννοηθεί πως η εγκατάλειψη του ορίου του 6,5% για την ανεργία ως κριτηρίου για την αύξηση των επιτοκίων, δίνει τη δυνατότητα στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά ακόμα και μετά την ενίσχυση της απασχόλησης και του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα.
"Η ανακοίνωση προσθέτει την τρέχουσα αντίληψη της Fed: πως ακόμα και αν η απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι κοντά στο στόχο, οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να απαιτούν για ένα διάστημα να παραμείνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα από τα επίπεδα που η επιτροπή θεωρεί φυσιολογικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα" σημείωσε η κ. Yellen στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
"Αυτό που λέει η ανακοίνωση είναι πως εξαρτάται από το ποιες θα είναι οι συνθήκες. Πρέπει να δούμε που βρίσκεται η αγορά εργασίας, πόσο κοντά είμαστε στον στόχο για την πλήρη απασχόληση. Αυτή θα είναι μια πολύπλοκη αξιολόγηση, που δεν θα βασιστεί μόνο σε ένα στατιστικό στοιχείο" επισήμανε.
Παράλληλα, υποστήριξε πως η νέα καθοδήγηση δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η FOMC, αλλά στις συνθήκες στην οικονομία, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας βελτιώθηκε γρηγορότερα από ότι αναμενόταν.
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1195298/yellen-sta-mesa-toy-2015-vlepei-thn-afxhsh.html

Η γκάφα της Janet Yellen
Του Peter Coy

Ίσως η Janet Yellen να έκανε την πρώτη της γκάφα ως πρόεδρος της Federal Reserve. Ποιο ήταν το λάθος της; Έγινε συγκεκριμένη όταν η περίσταση απαιτούσε αοριστία. «Ο πιο έμπειρος, Ben Bernanke, ήξερε να αποφεύγει την αποσαφήνιση χρησιμοποιώντας σκόπιμα, ασαφή γλώσσα», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του, ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ της JPMorgan Chase, με αφορμή την άσχημη αντίδραση των αγορών.

Οι επενδυτές λαχταρούν να μάθουν πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει το στόχο της για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο παραμένει «καρφωμένο» στο 0-0,25% από το Δεκέμβριο του 2008. Η Fed έχει επανειλημμένως αρνηθεί να πάρει μια απόφαση. Στη χθεσινή της ανακοίνωση, για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει το ύψος των επιτοκίων, ανέφερε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σκόπιμο να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο επιτοκίων για ικανό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς παγίων».

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου από όταν ανέλαβε την προεδρία της Fed το Φεβρουάριο, η Yellen ρωτήθηκε τι εννοεί η Fed λέγοντας «ικανό χρονικό διάστημα». Η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν: «Υπήρχε λόγος που δεν ήμασταν συγκεκριμένοι. Αφήστε μας ήσυχους». Η Yellen, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδέεται με τη Fed τα τελευταία 20 χρόνια, θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό. Ωστόσο, προτίμησε να δώσει την εξής απάντηση: «Ξέρετε, αυτό είναι το είδος του όρου που δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά ίσως σημαίνει ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, ή κάτι τέτοιο». Δηλαδή λίγο πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να αυξηθούν και οι μετοχές να υποχωρήσουν. Το σχόλιο «οδήγησε την αγορά μετοχών σε κάτι σαν δίνη», έγραψε ο Paul Ashworth της Capital Economics.

O Michael Wallace της Action Economics στο Κολοράντο αποκάλεσε τη διευκρίνιση της Yellen «γκάφα». Έγραψε ότι Yellen έκανε το λάθος να «φάει το δόλωμα» και να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική διάσταση μιας σκόπιμα διφορούμενης φράσης. Δεν ήταν ο μόνος παράγοντας πίσω από τις ρευστοποιήσεις της αγοράς - συνέβαλαν και οι νέες οικονομικές προβλέψεις των μελών της FOMC- ωστόσο έκανε διαφορά.

Εύλογα θα υποθέσει κανείς πως τα υπόλοιπα μέλη της FOMC θα παροτρύνουν την Yellen να ακολουθήσει πιο πιστά το «σενάριο» την επόμενη φορά που θα απευθυνθεί στους δημοσιογράφους.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1978596


Γιατί η Fed θα αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια
Η Janet Yellen ξεκίνησε την θητεία της ως πρόεδρος της Federal Reserve με αρκετά «γερακίσιες», επιθετικές, προβλέψεις, που υποδεικνύουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν νωρίτερα απ'όσο αναμενόταν.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι το επίσημο επιτόκιο θα έχει ανέλθει στο 1% ως τα τέλη του 2015. Η μέση πρόβλεψη του Δεκεμβρίου ήταν για 0,75%. Η επίσημη πρόβλεψη για τα επιτόκια στα τέλη του 2016 ανέβηκε από το 1,75% στο 2,25%.
Όλα δείχνουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει νωρίτερα στο 2015 απ'όσο υποδείκνυαν οι προβλέψεις της Fed τον Δεκέμβριο. Για να έχει χώρο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων ως τα τέλη του 2015, η Fed θα πρέπει να αρχίσει τις αυξήσεις το καλοκαίρι εκείνου του έτους.
Οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η Fed αρχίζει να πιστεύει πως υπάρχει λιγότερη αναξιοποίητη παραγωγική δυνατότητα στην οικονομία, και θα χρειαστούν πιο πρώιμες αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει τον στόχο του 2%.
Η επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής Federal Open Market μείωσε τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. δολ. στα 55 δισ. δολ. τον μήνα, και ανανέωσε την πρόθεση αντικατάστασης του «ορίου» του 6,5% στην ανεργία για την πρώτη αύξηση επιτοκίων.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι θα περάσει «σημαντικό διάστημα» ανάμεσα στην λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων και τις αυξήσεις επιτοκίων. Η κα Yellen δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί» το διάστημα αλλά «θα είναι γύρω στους έξι μήνες.» Αν οι αγορές ομολόγων λήξουν όπως αναμένεται το φθινόπωρο, σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν κοντά στον Απρίλιο 2015.
Η κα Yellen δήλωσε ότι εμφανίστηκε μόνο μια «πολύ περιορισμένη ανοδική τάση» στις προβλέψεις για τα επιτόκια των αξιωματούχων της Fed και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική σημασία στις προβλέψεις. Είπε ότι «σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει» στις εκτιμήσεις της επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και το ανακοινωθέν της Fed αποτελεί οδηγό για την στρατηγική της Fed και όχι «συνωμοσία προβλέψεων» των αξιαμωτούχων.
Η κα Yellen δήλωσε ότι το «όριο» του 6,5% της ανεργίας, αποδείχθηκε «πολύ χρήσιμο» αλλά πρέπει να καταργηθεί καθώς η ανεργία προσεγγίζει πλέον αυτό το επίπεδο. Τόνισε οτι «το νόημα της αλλαγής είναι απλώς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες» όσον αφορά την χρονική στιγμή της αύξησης επιτοκίων. Η κα Yellen ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ακόμη μακριά από την πλήρη απασχόληση, η οποία θα απαιτήσει αυξήσεις επιτοκίων για να αποτραπεί ο πληθωρισμός.
Η κα Yellen δήλωσε οτι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν συζητήσεις για «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στους στόχους της Fed για παραγωγή μέγιστης απασχόλησης και διατήρησης της σταθερότητας τιμών, καθώς η πλήρης απασχόληση αργεί και ο πληθωρισμός είναι τιθασευμένος. «Από κάθε άποψη παραμένουν μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας,» είπε.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της νέας «οδηγίας» της κεντρικής τράπεζας είναι η δήλωσε ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν κάτω από το μακροχρόνιο επίπεδο –το οποίο ο η Fed υπολογίζει στο 4%- ακόμη κι αν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην ανεργία και τον πληθωρισμό.
«Η Επιτροπή περιμένει πως, ακόμη κι αν η απασχοληση και ο πληθωρισμος βρεθούν κοντά στα επιθυμητά επίπεδα, οι οικονομικές συνθήκες θα επιβάλλουν, για ένα διάστημα, την διατήρηση του επιτοκίου federal funds κάτω από τα όρια τα οποία θεωρούνται ομαλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα,» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της FOMC.
Πρόκειται για μια πιο μαλακή δήλωση «περιστέρα» που μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, παρά την «γερακίσια» οδηγία ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα αρχίσουν νωρίτερα.
ΠΗΓΗ: FT.com
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1195326/giati-h-fed-tha-afxhsei-noritera-ta-epitokia.html

14.3.14

ανάπτυξη = λεφτά στη τσέπη

Σε λίγες μέρες έχουμε 4 χρόνια από την 25η Μαρτίου 2010 όταν τέθηκαν οι βάσεις της εγχώριας λιτότητας (ο ..μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ) και είναι ευκαιρία για μερικές σκέψεις

Eurobank: Χρειάζονται πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγικότητας
...
5. Η αναπτυξιακή τροχεία της περιόδου 1995-2007 (1,42 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την τάση του 2%) προήλθε από την αύξηση της παραγωγικότητας (μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 1,69%) και για πρώτη φορά σε ένα διάστημα 35 ετών ο συντελεστής της εργασίας είχε θετική συνεισφορά της τάξης του 0,54%.
6. Η απότομη πτώση της παραγωγικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια των ετών 2007-2013 (6,27 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την τάση του 2%) οφείλεται στην μεγάλη πτώση της παραγωγικότητας (μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του -7,54%) και στην πτώση των κατά κεφαλήν ωρών εργασίας (μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του -3,05%).
...
Πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους προτείνει η ΓΣΕΕ
Χθες, κατά την παρουσίαση της 200 σελίδων μελέτης που αφορά τη θεσμοθέτηση εγγυημένης απασχόλησης με φορέα «το κράτος ως εργοδότη ύστατης καταφυγής», δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μια πλήρως ποσοτικοποιημένη σε 8 εναλλακτικά σενάρια (με κατώτατο μισθό τα 586 ή τα 751 ευρώ) μελέτη που τεκμηριώνει γιατί είναι εφικτό και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά χρήσιμο να αλλάξει η φορά στον τρόπο που σπαταλά το ΕΣΠΑ τα κονδύλια για τα προγράμματα απασχόλησης και να αναδιαρθρωθεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο ακόμη κι αν σε ένα βαθμό συγκρατεί την αύξηση της ανεργίας (από 2% έως 5%). Το καθαρό κόστος από την εφαρμογή του προγράμματος απασχόλησης ορισμένου χρόνου για το λιγότερο 200.000 ανέργους και με ανώτατο τους 550.000 κυμαίνεται -σύμφωνα με τους υπολογισμούς- από 1,11 έως 3,93 δισ. ευρώ. Το σύνολο των θέσεων εργασίας μπορεί να ξεκινήσει από 257.000 και να φθάσει έως και τις 751.000. Τα δημοσιονομικά έσοδα υπολογίζονται από 1,62 έως 5,71 δισ. ευρώ.

Levy Economics Institute of Bard College - Στρατηγική Ανάλυση
Προοπτικές και εναλλακτικές πολιτικές για την ελληνική οικονομία
Δ. B. Παπαδημητρίου, Μ. Νικηφόρος και Gennaro Zezza

Περίληψη
Στην παρούσα έκθεση, εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία απασχόλησης στην ελληνική οικονομία μέσω του ειδικά διαμορφωμένου μακροοικονομικού υποδείγματος του Levy Institute (LIMG). Μετά την ανασκόπηση οικονομικών εξελίξεων για το 2013, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες προβλέψεις μας για κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, εξετάζουμε τον πιθανό αντίκτυπο τεσσάρων εναλλακτικών:
1. Εξωτερική βοήθεια μέσω της μεταβίβασης κεφαλαίων προς την Ελλάδα στα πρότυπα του Σχεδίου Μάρσαλ
2. Προσωρινή παύση καταβολής των τόκων για το δημόσιο χρέος και χρησιμοποίηση των πόρων για τόνωση της ζήτησης και της απασχόλησης
3. Εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα βασίζεται σε νέα κρατικά ομόλογα
4. Την υιοθέτηση ενός προγράμματος άμεσης απασχόλησης, στο πλαίσιο του θεσμού του «εργοδότη της έσχατης προσφυγής», που θα χρηματοδοτείται από το παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα.


Υποστηρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα των διαφόρων σχεδίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ελαστικότητα του ελληνικού εμπορίου ως προς τις τιμές. Καθώς η ανάλυσή μας δείχνει ότι αυτή η ελαστικότητα είναι χαμηλή, η επιλογή πολιτικής για ένα πρόγραμμα άμεσης απασχόλησης στο πλαίσιο του θεσμού του «εργοδότη της έσχατης προσφυγής» φαίνεται να προσφέρει την καλύτερη στρατηγική για οικονομική ανάκαμψη με άμεση βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων ενώ
περιορίζει τις επιπτώσεις στο εξωτερικό χρέος.


από τη μελέτη

Είναι κατάλληλη η συγκυρία για σκέψη και περίσκεψη διότι οι προοπτικές δείχνουν σταθεροποίηση καθώς η οικονομία δείχνει ότι είτε βρίσκεται προς το κατώτατο σημείο καμπής είτε το 2014 θα είναι έτος σε αναπτυξιακή τροχιά (έστω για ένα τρίμηνο), δείτε τις εκτιμήσεις.

Καθώς όμως η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται, τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται τέτοιος ρυθμός αύξησης ΑΕΠ (="λεφτά στη τσέπη") ώστε η ύφεση να αποτελεί μακρινή ανάμνηση, αντίθετα η ανάπτυξη θα συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη περιθωριοποίηση τμημάτων της κοινωνίας.

8.3.14

ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες (AMK)

Είμαστε στην επόμενη αναμενόμενη γύρα ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών
Όλοι ακόμα αναρωτιούνται εάν φτάνει όμως η στρατηγική προχωράει όπως αναμενόταν, λογικά θα φτάσουμε και στο Δεκέμβριο του ..2016!

προτείνω τον πίνακα του δυσμενούς σεναρίου:




το δελτίο τύπου της ΤτΕ
06/03/2014 - Έκθεση Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για τον Ελληνικό Τραπεζικό Τομέα

Τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υλοποίησε επιτυχώς ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμόρφωσης του τραπεζικού τομέα, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και βιώσιμου τραπεζικού συστήματος.
Στο πλαίσιο του νέου τραπεζικού χάρτη που έχει πλέον δημιουργηθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε όλες τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ικανοποιώντας σχετική δέσμευση του Μνημονίου. Για το σκοπό της άσκησης, η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθέτησε μια αυστηρή προσέγγιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ευρήματα θα είναι επαρκώς συντηρητικά, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την ανεξάρτητη διαγνωστική μελέτη της BlackRock Solutions στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη της BlackRock ήταν πιο διευρυμένη, σε όρους μεθοδολογίας, δειγμάτων και ανάλυσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη άσκηση του 2011.
Η σχετική έκθεση, που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, περιγράφει αναλυτικά την επίδραση που προβλέπεται ότι θα ασκήσουν στις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την περίοδο 2013-2016: (i) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου του συνόλου των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και (ii) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2013. Στην εκτέλεση της άσκησης, την Τράπεζα της Ελλάδος συνέδραμαν κορυφαίες συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρίες και συγκεκριμένα η BlackRock Solutions, η Rothschild και η ΕΥ.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών εκτιμήθηκαν σύμφωνα με το Βασικό σενάριο σε €6,4 δισεκ. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.
Το υλικό που δημοσιεύεται περιλαμβάνει:


ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Στα 6,38 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τελικώς οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε υπ' όψιν της το βασικό σενάριο της BlackRock για την πορεία της οικονομίας, με τόσο συντηρητικές όμως παραδοχές που αύξησαν σημαντικά τον λογαριασμό.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ελάχιστο δείκτη Core Tier I στο 8%, αντίστοιχο δηλαδή με τα επίπεδα που θα ισχύσουν και στα πανευρωπαϊκά stress tests, ενώ δεν υπολογίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος παρά μόνο σε ποσοστό 20% επί των κοινών κεφαλαίων.
Την ίδια στιγμή όμως η μεθοδολογία της ΤτΕ προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει ως το 2016 να σχηματίσουν μεγάλες προβλέψεις και ταυτόχρονα να αυξήσουν τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν επαρκείς προβλέψεις έως το τέλος του 2016 ώστε να καλύψουν:
- Τουλάχιστον το 95% των ζημιών στη διάρκεια των δανείων, όπως εκτιμήθηκαν από την BlackRock για το βασικό σενάριο και τουλάχιστον το 85% των ζημιών στη διάρκεια των δανείων για το δυσμενές.
- Τουλάχιστον το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως εκτιμήθηκαν από την BlackRock για το τέλος του 2016 για το βασικό σενάριο.
Το γεγονός ότι η ΤτΕ ορίζει ως πήχη για επαρκείς προβλέψεις το 95% των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου στο life time και όχι στην τριετία είναι σημαντική αυστηροποίηση της μεθοδολογίας γιατί αυξάνει τις υπολογιζόμενες προβλέψεις και επομένως το τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών.
Ταυτόχρονα, η πρόβλεψη για δείκτη κάλυψης NPLs στο 52% είναι από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη, καθώς το 75% των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν δείκτη κάλυψης χαμηλότερο από το 52%.
Επιπρόσθετα η Rothschild και η Ernst&Young "στρέσαραν" τα business plans των τραπεζών. Έτσι η μεθοδολογία περιόρισε σημαντικά τις προβλέψεις για αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα από προμήθειες και τόκους που προέβλεπαν τα business plans.
Ταυτόχρονα δεν ελήφθησαν καθόλου υπ' όψιν οι τόκοι από δάνεια σε καθυστέρηση και αντικαταστάθηκαν από εκτιμώμενα έσοδα ανάκτησης δανείων, ενώ επήλθε και αναπροσαρμογή των δανείων σε καθυστέρηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BlackRock ώστε να σχηματισθούν προβλέψεις για δάνεια που σήμερα είναι τύποις ενήμερα λόγω ρυθμίσεων, αλλά αξιολογούνται ως μη εξοφλητέα.
Όλες οι παραπάνω επιμέρους παραδοχές καλύπτουν εν μέρει τις απαιτήσεις της τρόικας που είχε αναδείξει το Euro2day.gr για να έρθουν μπροστά προβλέψεις και να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση προβληματικών δανείων από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών.
Η μεθοδολογία της Τράπεζας της Ελλάδος λαμβάνει υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου για περίοδο τριάμισι ετών με βάση τη χρονική στιγμή ρευστοποίησης του ενεχύρου. Αυτό σε συνδυασμό με τους προαναφερθέντες περιορισμούς καταλήγει σε εμπροσθοβαρή κάλυψη στα τριάμισι χρόνια των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου έως τη λήξη των δανείων.
Για πρώτη φορά μάλιστα μπήκαν στο μικροσκόπιο του ελέγχου ακόμη και οι ασφαλιστικές θυγατρικές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προβλέψεις και διαγραφές δανείων 60,2 δισ. ως το τέλος του 2016

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ως το τέλος του 2016 οι ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου, δηλαδή οι προβλέψεις και οι διαγραφές δανείων, θα ανέλθουν στα 60,24 δισ. ευρώ (50,24 δισ. στην Ελλάδα και 10 δισ. στο εξωτερικό).
Οι τράπεζες διαθέτουν ήδη συσσωρευμένες προβλέψεις 38,38 δισ. και αναμένεται βάσει της έκθεσης να δημιουργήσουν εσωτερικά νέα κεφάλαια ύψους 10,34 δισ. ευρώ στην τριετία (κέρδη προ προβλέψεων, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.). Το έλλειμμα των 11,5 δισ. καλύπτεται μεν από τα υφιστάμενα (σ.σ. 30/6/2013) βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, τα οποία διαμορφώνονται σε 23 δισ. ευρώ, αλλά το σύνολο των 6 εγχώριων τραπεζών εμφανίζει μετά την αφαίρεση πτώση του Core Tier I κάτω του 8%. Εξ ου και απαιτούνται αθροιστικά κεφαλαιακές ανάγκες 6,38 δισ. ευρώ.

Πώς κατανέμεται ο λογαριασμός

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BlackRock για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι κεφαλαιακές ανάγκες για τη Eurobank ανέρχονται σε 2,94 δισ. ευρώ, για την Εθνική σε 2,18 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς σε 425 εκατ. ευρώ και για την Alpha σε 262 εκατ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Αττικής διαμορφώνονται σε 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας σε 169 εκατ. ευρώ.
Για τις ABB, Credicom και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) δεν απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια.
Ειδικότερα:
* Οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου εσωτερικού (προβλέψεις και διαγραφές δανείων) στην τριετία 2014-16 για την Alpha υπολογίζονται σε 14,7 δισ. ευρώ, ενώ για τις θυγατρικές της σε 2,93 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα εκτιμάται ότι θα επιτύχει στην τριετία εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ύψους 4,04 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι διαθέτει ήδη συσσωρευμένες προβλέψεις 10,4 δισ. ευρώ και κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 7,38 δισ. ευρώ ο τελικός λογαριασμός της άσκησης με το βασικό σενάριο υπολογίζει κεφαλαιακές ανάγκες 262 εκατ. ευρώ.
* Η Eurobank αναμένεται να εμφανίζει αναμενόμενες ζημίες στην τριετία 9,5 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα και άλλο 1,62 δισ. ευρώ στις δραστηριότητες του εξωτερικού. Η τράπεζα διαθέτει κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 2,2 δισ. ευρώ, συσσωρευμένες προβλέψεις 7 δισ. ευρώ και προβλέπεται ότι θα επιτύχει εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ. Επομένως απαιτούνται κεφάλαια 2,94 δισ. ευρώ για να επιτύχει Core Tier I 3,13 δισ. ευρώ.
* Η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει ως το τέλος του 2016 αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου 16,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και 2,34 δισ. ευρώ για το εξωτερικό. Διαθέτει όμως συσσωρευμένες προβλέψεις 12,36 δισ. ευρώ, κύρια εποπτικά κεφάλαια 8,29 δισ. και αναμένει βάσει της άσκησης εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 2,65 δισ. ευρώ. Έτσι οι κεφαλαιακές της ανάγκες διαμορφώνονται σε 425 εκατ. ευρώ.
* Η Εθνική έχει όντως τις χαμηλότερες αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου για την Ελλάδα (8,74 δισ. ευρώ) μεταξύ των συστημικών τραπεζών, ενώ οι αντίστοιχες του εξωτερικού ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ. Διαθέτει συσσωρευμένες προβλέψεις 8,13 δισ., κύρια εποπτικά κεφάλαια 4,82 δισ. και αναμένει εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μόλις 1,45 δισ. ευρώ, τη χαμηλότερη επίσης μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Κεφαλαιακές ανάγκες 2,18 δισ. ευρώ.
Αττικής έχει αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου 888 εκατ. ευρώ και διαθέτει συσσωρευμένες προβλέψεις 403 εκατ. ευρώ και βασικά εποπτικά κεφάλαια 225 εκατ. ευρώ. Από εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου προβλέπεται κεφαλαιακή ενίσχυση 106 εκατ. ευρώ και έτσι οι κεφαλαιακές της ανάγκες διαμορφώνονται σε 397 εκατ. ευρώ. 

Ως τις 15 Απριλίου η κατάθεση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΤτΕ θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης  (Ιούνιος 2013 - Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και από ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.
Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο χρόνος που θα δοθεί στις τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι η προθεσμία δεν μπορεί να ξεπεράσει την 30ή Νοεμβρίου όταν και είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα ευρήματα του ελέγχου της ΕΚΤ. Η ελληνική πλευρά ζητά παράταση χρόνου ως και το τέλος του 2015.



 η ανταπόκριση για το εξωτερικό

Greek bank shares volatile after stress tests
LONDON (AP) — Greek banks saw their share prices swing sharply Friday after the country's central bank said they need to raise billions of euros to plug holes in their finances.
Late Thursday, the Bank of Greece said the sector needs to raise 6.4 billion euros ($8.9 billion) to be able to cushion potential future losses, an announcement that prompted some of the banks to outline their plans.
The most noteworthy mover was Piraeus Bank, Greece's biggest bank by market capitalization. Though its share price fell 3 percent, it had earlier fallen as much as 7 percent after the bank said it plans to raise 1.75 billion euros in a share capital increase. The prospect of more shares in circulation tends to weigh on the share price.
Though Piraeus' needs were estimated at 425 million euros, the bank said it is taking advantage of an improved market backdrop to raise more, adding that it aims to repay in full a 750 million-euro government investment.
The bank said the share capital increase will make it "strong enough to withstand extreme economic conditions and to decisively support the economic progress of the country."
The fact that Piraeus is confident enough to raise more money than it is required to do is a further sign of improvement in Greece's financial markets as the country's public finances heal gradually and the economy is expected return to growth soon. The ATHEX stock market in Athens is trading near three-year highs and the government's borrowing rates in bond markets have fallen sharply in recent months.
Greece has been hammered by a vicious financial crisis since late 2009 that developed into an economic depression. The economy has shrunk by around a quarter while unemployment has soared to over 25 percent.
Since May 2010, Greece has been dependent on billions of euros in rescue loans from the other European Union countries that use the euro, and from the International Monetary Fund. In return, successive Greek governments have had to slash spending, increase taxes and enact wide-ranging economic reforms.
Piraeus wasn't the only bank in focus Friday.
Eurobank said it was asking shareholders to give it the right to raise the share capital to "fully cover" the 2.95 billion euros the Bank of Greece thinks it needs. Its shares also fell, but recovered somewhat through the day, to trade 4.9 percent lower.
Shares in the National Bank of Greece rose 2.4 percent after it said it won't raise money to meet the 2.2 billion-euro hole estimated by the central bank. It said it will present a plan in April that "will address the capital needs without raising new equity capital."