27.3.14

το γάλα

Το γάλα - σύμφωνα με την επιστήμη - είναι δυνατόν να παστεριωθεί με πολύ συγκεκριμένους τρόπους:

α. Flash pasteurization ή "high-temperature short-time" (HTST), που σημαίνει βράσιμο στους 71 - 74°C για 15 - 30 δευτερόλεπτα
Στις ΗΠΑ το πρωτόκολλο παστερίωσης στους 71.7 °C για 15 δευτερόλεπτα ισχύει από το 1933!


β. Ultra-high temperature processing ή ultra-heat treatment (UHT) ή ultra-pasteurization, μια διαδικασία βρασίματος στους 135°C  για τουλάχιστον 1-2 δευτερόλεπτα.
Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960.

Η πρώτη διαδικασία παράγει το γνωστό φρέσκο γάλα 5 ημερών, όμως η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει μέχρι τις 2 εβδομάδες.

Η δεύτερη διαδικασία δημιουργεί ένα προϊόν που μπορεί να παραμένει σε ειδική συσκευασία μεταξύ 6 με 9 μήνες πριν ανοιχτεί.

Από τη Καθημερινή διαβάζουμε:
..τα βασικά σημεία της πρότασης που έχει πέσει στο τραπέζι είναι τα ακόλουθα:
1. Καθιέρωση ειδικής κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο θα συλλέγεται και θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά δύο ημερών. Το επιχείρημα υπέρ της πρότασης αυτής είναι ότι έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής.
2. Οι εγχώριες ιδιωτικές και συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες θα αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης. Με τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα μειωθεί το κόστος επιστροφών (σήμερα επιβαρύνει κατά 5% την τιμή λιανικής), θα αλλάξουν οι ώρες και ο τρόπος μεταφοράς, θα αναπτυχθούν εναλλακτικά δίκτυα διανομής με συνέπεια τη γρήγορη μείωση της τιμής. Ο ΟΟΣΑ έχει εκτιμήσει ότι η κατάργηση του «κανόνα των πέντε ημερών» θα προκαλέσει μείωση των τιμών κατά 10% με συνολικό όφελος για τους καταναλωτές 33 εκατ. ευρώ ετησίως.
3. Απονομή του ελληνικού σήματος σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο σχετικός διαγωνισμός για το ελληνικό σήμα είναι σε εξέλιξη
.


Από την πρόταση του ..ΟΟΣΑ έχουμε και πάλι μπροστά μας το γνωστό πειραματόζωο!
Ποια είναι διαδικασία που θα παράγει το γάλα ημέρας;;;
Αφού το πρωτόκολλο των ΗΠΑ μας δίνει γάλα minimum 5 ημερών;;;
Ποια διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί το γάλα 2 ημερών;;;
Προφανώς και μας κοροϊδεύουν...


Σχετικά με το σημείο 2., δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα εάν η ΕΒΟΛ ή η ΤΡΙΚΚΗ έχουν γάλα με 5 ή 7 ημέρες.
(δε θα μπουν όμως αύριο στο πειρασμό να πουλήσουν προϊόν με βάση εισαγόμενο γάλα;;; αφού θα βγάλουν περισσότερα...)

[να σημειώσω ότι οι ποσοστώσεις παραγωγής στο γάλα καταργούνται το 2015 και έχει τη σημασία του] 


Πάμε όμως και στο ..κέρδος.
Η βασική διαφορά μεταξύ γάλα (σημερινού) φρέσκου και μακράς διάρκειας είναι ΜΙΑ και μόνη:
ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!
Το γάλα μακράς διάρκειας δεν απαιτεί ψυγείο ούτε στη μεταφορά ούτε στην αποθήκευση ούτε στο σημείο πώλησης ούτε στο σπίτι.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του μπορεί να είναι μειωμένο σε σχέση με το φρέσκο γάλα που απαιτεί ψυγείο σε όλα τα στάδια.



Αλλά άντε πες το αυτό στον έλληνα καταναλωτή που έχει μάθει ότι τα γάλα διατηρείται (ακόμα και με κλειστό το κουτί) στο ψυγείο.
Που το γάλα μακράς διάρκειας δεν θα το αγόραζε ποτέ εάν δεν το έβλεπε στο ψυγείο (που δεν χρειάζεται).


Σήμερα, όμως βλέπουμε ότι το γάλα μακράς διάρκειας κοστίζει όσο το φρέσκο, δηλαδή μας κλέβουν (κερδίζουν περισσότερο από ότι θα έπρεπε) όσο κοστίζει η συντήρηση του φρέσκου σε ψυγείο. Και κάπου τόσο κάνει και η κονσέρβα του (κάθε) ΝΟΥΝΟΥ.

[και αυτό εγώ το λέω ΚΑΡΤΕΛ...]
Καλά για μποϋκοτάρισμα προϊόντων από τους ..καταναλωτές δεν νομίζω να μπορεί να γίνει κουβέντα, προϋποθέτει καταναλωτές και όχι πρόβατα!

Δηλώσεις υφυπουργών:
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή η ιστορία με την φρεσκότητα στο γάλα είναι αστείο. Από τη στιγμή που το γάλα παστεριώνεται, είναι ένα τυποποιημένο προϊόν. Πρέπει η κουβέντα να γίνεται με επιχειρήματα και με στοιχεία, έχουν τοποθετηθεί ευθέως οι επιστήμονες» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, ο όρος «φρέσκο» είναι όρος εμπορικής επικοινωνίας και δεν προσφέρει κάτι στον καταναλωτή για τη χρηστική άξια του προϊόντος.
«Το πενθήμερο προσδιορίστηκε επειδή έτσι συνέφερε τη γαλακτοβιομηχανία. Η διαφορά τιμής δεν καλύπτεται από το μεταφορικό κόστος, και δεν συμφέρει κάποιον να εισάγει, ενώ πολλές τοπικές συνεταιριστικές μονάδες θα κερδίσουν τις τοπικές αγορές με το γάλα ημέρας» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
«Έχουμε μόλις 3.500 κτηνοτρόφους σήμερα, δεν θα μείνει ούτε ένας αν δεν αλλάξει τίποτε, είναι δυνατόν με την ακινησία να αλλάξει κάτι από τη στιγμή που τα 2/3 των αγελαδοτρόφων έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια;» διερωτήθηκε. Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τον Μ.Χαρακόπουλο και βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Θα ήταν για γέλια, αφού περάσαμε όλα όσα περάσαμε, η συμφωνία να σταματήσει για το αν το γάλα είναι πέντε ή δέκα ημερών, και θα έλεγα το ίδιο και για τα φάρμακα αν δεν είχε περάσει η δική μου άποψη».

Δεν υπάρχει "φρέσκο" γάλα μας λέει, πρόκειται για προϊόν...

Μεγάλε, ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


010 
 γιατί δε θα έχω να ξοδέψω λεφτά για ρεύμα και ψυγείο

Πριν λίγο είχαμε ενδείξεις ότι ακόμα και οι υπουργοί-υφυπουργοί είναι σε θέση να κατανοήσουν τις έννοιες που περιγράφονται στο παρόν ποστ
(ως προς το τίτλο του άρθρου έχουμε άφθονο γέλωτα, η "νέα" πρόταση είναι ίδια με όσα περιγράφει το λινκ της καθημερινής πιο πάνω που δημοσιεύθηκε πριν ...δύο μήνες)


Νέα πρόταση για το γάλα από την κυβέρνηση
Σε νέα πρόταση κατέληξε η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του γάλακτος. Με βάση αυτή, η κατηγορία του «γάλακτος ημέρας» θα είναι υποκατηγορία σε μια ευρύτερη ομάδα προϊόντων, η οποία θα λέγεται «παστεριωμένο γάλα».
Πρακτικά θα υπάρχουν δύο κατηγορίες γάλακτος:
α) το παστεριωμένο με υποκατηγορία το γάλα ημέρας και
β) τα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, γνωστά σήμερα ως υψηλής παστερίωσης.
Οι ημέρες «ζωής» του συγκεκριμένου προϊόντος θα καθορίζονται με ευθύνη της βιομηχανίας, ενώ η συσκευασία θα φέρει σε ευκρινές σημείο ειδική σήμανση για τις ημέρες «ζωής». Πρακτικά δηλαδή δεν φεύγει από το τραπέζι η «επιμήκυνση» της διάρκειας ζωής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αναλυτικά: «Όπως γνωρίζετε, χθες, ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα».
«Αν λοιπόν θέλαμε να βγάλουμε την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους 72 βαθμούς περίπου και αυτήν την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία -έτσι είναι ο επιστημονικός όρος σε αυτήν την περίπτωση, ξεπερνά δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπερυψηλή τους 127-, αυτό να το ονοματίσουν παστεριωμένο, δεν μπορεί και δεν πρέπει. Επομένως, αν δεχτείτε, του είπα, ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος θα παράγει το παστεριωμένο, και μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε φρέσκο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, που στο εμπόριο αναφέρεται ως long life ,δηλαδή γάλα μακράς διάρκειας».
Και ίδιος πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά, δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει... Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα».

Χαρακόπουλος: Θετικό το ότι υπάρχει βούληση για αλλαγές

«Θεωρώ θετικό το ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα».
Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Θα ήθελα, όμως», πρόσθεσε, «να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε:
1.Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;
2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου 'φρέσκο', θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".
3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης" που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό "γάλα υψηλής παστερίωσης" θα μπορούσε να ονομαστεί "υψηλής θερμικής επεξεργασίας"».

Από τα λόγια του Χαρακόπουλου:
"το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;"
ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΤΕΙ ΣΩΣΤΑ
Θα ήταν καλύτερη η παρακάτω ερώτηση:
"Ποια είναι διαδικασία που θα παράγει το γάλα ημέρας;;; "




No comments: