20.3.14

Yellen: Στα μέσα του 2015 βλέπει αύξηση επιτοκίων


Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed πρέπει να υπολογίζεται έξι μήνες μετά την λήξη του προγράμματος ποσοτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.
H κ. Yellen αναφερόμενη στην "αξιοσημείωτη περίοδο" που επισημαίνεται στην ανακοίνωση της FOMC σχετικά με το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της λήξης του προγράμματος αγορών ομολόγων και της αύξησης επιτοκίων σημείωσε:
"Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην ανακοίνωση είναι αξιοσημείωτη περίοδος. Είναι ένας όρος που είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς, αλλά πιθανότατα σημαίνει κάτι στην τάξη των έξι μηνών περίπου".
Aν υπολογίσει κανείς πως με τον σημερινό ρυθμό μείωσης των αγορών το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί σε πέντε με έξι μήνες, η πρώτη αύξηση επιτοκίων πρέπει να προσδιορίζεται κάπου στα μέσα του 2015.
Η νέα καθοδήγηση για την αύξηση των επιτοκίων έχει σαν στόχο να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες από ότι στο παρελθόν, οι οποίες έχουν πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed.
Η κ. Yellen άφησε να εννοηθεί πως η εγκατάλειψη του ορίου του 6,5% για την ανεργία ως κριτηρίου για την αύξηση των επιτοκίων, δίνει τη δυνατότητα στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά ακόμα και μετά την ενίσχυση της απασχόλησης και του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα.
"Η ανακοίνωση προσθέτει την τρέχουσα αντίληψη της Fed: πως ακόμα και αν η απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι κοντά στο στόχο, οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να απαιτούν για ένα διάστημα να παραμείνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα από τα επίπεδα που η επιτροπή θεωρεί φυσιολογικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα" σημείωσε η κ. Yellen στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
"Αυτό που λέει η ανακοίνωση είναι πως εξαρτάται από το ποιες θα είναι οι συνθήκες. Πρέπει να δούμε που βρίσκεται η αγορά εργασίας, πόσο κοντά είμαστε στον στόχο για την πλήρη απασχόληση. Αυτή θα είναι μια πολύπλοκη αξιολόγηση, που δεν θα βασιστεί μόνο σε ένα στατιστικό στοιχείο" επισήμανε.
Παράλληλα, υποστήριξε πως η νέα καθοδήγηση δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η FOMC, αλλά στις συνθήκες στην οικονομία, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας βελτιώθηκε γρηγορότερα από ότι αναμενόταν.
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1195298/yellen-sta-mesa-toy-2015-vlepei-thn-afxhsh.html

Η γκάφα της Janet Yellen
Του Peter Coy

Ίσως η Janet Yellen να έκανε την πρώτη της γκάφα ως πρόεδρος της Federal Reserve. Ποιο ήταν το λάθος της; Έγινε συγκεκριμένη όταν η περίσταση απαιτούσε αοριστία. «Ο πιο έμπειρος, Ben Bernanke, ήξερε να αποφεύγει την αποσαφήνιση χρησιμοποιώντας σκόπιμα, ασαφή γλώσσα», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του, ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ της JPMorgan Chase, με αφορμή την άσχημη αντίδραση των αγορών.

Οι επενδυτές λαχταρούν να μάθουν πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει το στόχο της για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο παραμένει «καρφωμένο» στο 0-0,25% από το Δεκέμβριο του 2008. Η Fed έχει επανειλημμένως αρνηθεί να πάρει μια απόφαση. Στη χθεσινή της ανακοίνωση, για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει το ύψος των επιτοκίων, ανέφερε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σκόπιμο να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο επιτοκίων για ικανό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς παγίων».

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου από όταν ανέλαβε την προεδρία της Fed το Φεβρουάριο, η Yellen ρωτήθηκε τι εννοεί η Fed λέγοντας «ικανό χρονικό διάστημα». Η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν: «Υπήρχε λόγος που δεν ήμασταν συγκεκριμένοι. Αφήστε μας ήσυχους». Η Yellen, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδέεται με τη Fed τα τελευταία 20 χρόνια, θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό. Ωστόσο, προτίμησε να δώσει την εξής απάντηση: «Ξέρετε, αυτό είναι το είδος του όρου που δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά ίσως σημαίνει ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, ή κάτι τέτοιο». Δηλαδή λίγο πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να αυξηθούν και οι μετοχές να υποχωρήσουν. Το σχόλιο «οδήγησε την αγορά μετοχών σε κάτι σαν δίνη», έγραψε ο Paul Ashworth της Capital Economics.

O Michael Wallace της Action Economics στο Κολοράντο αποκάλεσε τη διευκρίνιση της Yellen «γκάφα». Έγραψε ότι Yellen έκανε το λάθος να «φάει το δόλωμα» και να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική διάσταση μιας σκόπιμα διφορούμενης φράσης. Δεν ήταν ο μόνος παράγοντας πίσω από τις ρευστοποιήσεις της αγοράς - συνέβαλαν και οι νέες οικονομικές προβλέψεις των μελών της FOMC- ωστόσο έκανε διαφορά.

Εύλογα θα υποθέσει κανείς πως τα υπόλοιπα μέλη της FOMC θα παροτρύνουν την Yellen να ακολουθήσει πιο πιστά το «σενάριο» την επόμενη φορά που θα απευθυνθεί στους δημοσιογράφους.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1978596


Γιατί η Fed θα αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια
Η Janet Yellen ξεκίνησε την θητεία της ως πρόεδρος της Federal Reserve με αρκετά «γερακίσιες», επιθετικές, προβλέψεις, που υποδεικνύουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν νωρίτερα απ'όσο αναμενόταν.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι το επίσημο επιτόκιο θα έχει ανέλθει στο 1% ως τα τέλη του 2015. Η μέση πρόβλεψη του Δεκεμβρίου ήταν για 0,75%. Η επίσημη πρόβλεψη για τα επιτόκια στα τέλη του 2016 ανέβηκε από το 1,75% στο 2,25%.
Όλα δείχνουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει νωρίτερα στο 2015 απ'όσο υποδείκνυαν οι προβλέψεις της Fed τον Δεκέμβριο. Για να έχει χώρο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων ως τα τέλη του 2015, η Fed θα πρέπει να αρχίσει τις αυξήσεις το καλοκαίρι εκείνου του έτους.
Οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η Fed αρχίζει να πιστεύει πως υπάρχει λιγότερη αναξιοποίητη παραγωγική δυνατότητα στην οικονομία, και θα χρειαστούν πιο πρώιμες αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει τον στόχο του 2%.
Η επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής Federal Open Market μείωσε τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. δολ. στα 55 δισ. δολ. τον μήνα, και ανανέωσε την πρόθεση αντικατάστασης του «ορίου» του 6,5% στην ανεργία για την πρώτη αύξηση επιτοκίων.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι θα περάσει «σημαντικό διάστημα» ανάμεσα στην λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων και τις αυξήσεις επιτοκίων. Η κα Yellen δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί» το διάστημα αλλά «θα είναι γύρω στους έξι μήνες.» Αν οι αγορές ομολόγων λήξουν όπως αναμένεται το φθινόπωρο, σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν κοντά στον Απρίλιο 2015.
Η κα Yellen δήλωσε ότι εμφανίστηκε μόνο μια «πολύ περιορισμένη ανοδική τάση» στις προβλέψεις για τα επιτόκια των αξιωματούχων της Fed και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική σημασία στις προβλέψεις. Είπε ότι «σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει» στις εκτιμήσεις της επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και το ανακοινωθέν της Fed αποτελεί οδηγό για την στρατηγική της Fed και όχι «συνωμοσία προβλέψεων» των αξιαμωτούχων.
Η κα Yellen δήλωσε ότι το «όριο» του 6,5% της ανεργίας, αποδείχθηκε «πολύ χρήσιμο» αλλά πρέπει να καταργηθεί καθώς η ανεργία προσεγγίζει πλέον αυτό το επίπεδο. Τόνισε οτι «το νόημα της αλλαγής είναι απλώς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες» όσον αφορά την χρονική στιγμή της αύξησης επιτοκίων. Η κα Yellen ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ακόμη μακριά από την πλήρη απασχόληση, η οποία θα απαιτήσει αυξήσεις επιτοκίων για να αποτραπεί ο πληθωρισμός.
Η κα Yellen δήλωσε οτι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν συζητήσεις για «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στους στόχους της Fed για παραγωγή μέγιστης απασχόλησης και διατήρησης της σταθερότητας τιμών, καθώς η πλήρης απασχόληση αργεί και ο πληθωρισμός είναι τιθασευμένος. «Από κάθε άποψη παραμένουν μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας,» είπε.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της νέας «οδηγίας» της κεντρικής τράπεζας είναι η δήλωσε ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν κάτω από το μακροχρόνιο επίπεδο –το οποίο ο η Fed υπολογίζει στο 4%- ακόμη κι αν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην ανεργία και τον πληθωρισμό.
«Η Επιτροπή περιμένει πως, ακόμη κι αν η απασχοληση και ο πληθωρισμος βρεθούν κοντά στα επιθυμητά επίπεδα, οι οικονομικές συνθήκες θα επιβάλλουν, για ένα διάστημα, την διατήρηση του επιτοκίου federal funds κάτω από τα όρια τα οποία θεωρούνται ομαλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα,» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της FOMC.
Πρόκειται για μια πιο μαλακή δήλωση «περιστέρα» που μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, παρά την «γερακίσια» οδηγία ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα αρχίσουν νωρίτερα.
ΠΗΓΗ: FT.com
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1195326/giati-h-fed-tha-afxhsei-noritera-ta-epitokia.html

No comments: