20.3.14

Εντάξει, θα βρούμε κ το μπόινγκ

Μιλάμε για επίπεδα στρατόσφαιρας!

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι... ύφεσης!

Η Ελλάδα έχει νιώσει περισσότερο από κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα από την δεκαετία του 1930 τις δραματικές επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης στα εισοδήματα και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Οι απώλειες φθάνουν το 25% του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους από το 2008 μέχρι και το 2013 και είναι μεγαλύτερες στο μέσο διαθέσιμο εισόδημα, προσδιοριζόμενες κοντά στο 35%.
Επομένως, κάθε πρόταση και συζήτηση για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει μια βαθιά ύφεση σε χώρες της ευρωζώνης έχει ιδιαίτερη σημασία.
Είναι γνωστό ότι η κυρίαρχη άποψη θέλει την δημιουργία ενός μηχανισμού μεταφοράς δημοσιονομικών πόρων σε χώρες της ευρωζώνης που υπόκειται σε ένα μεγάλο, ξαφνικό σοκ με σοβαρές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση.
Πέρα από τις αντιρρήσεις που εκφράζουν ορισμένοι υπάρχει αντικειμενικά ένα πρόβλημα.
Οι μεταφορές πόρων μέσω ενός κεντρικού μηχανισμού ή κάποιου άλλου τρόπου στις πληγείσες χώρες, π.χ. εκείνες στις οποίες η ύφεση είναι βαθύτερη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή περισσότερες σε σχέση με την μέση μεταβολή του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, θα έχει σχετικά μικρή επίπτωση.
Ακόμη κι αν οι μεταφορές πόρων είναι μεγάλες δεν διορθώνεται πολύ η κατάσταση, π.χ. οι μεταφορές μπορεί να ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ ενώ η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να είναι 6% ή περισσότερο.
Ο γνωστός οικονομολόγος Daniel Gross προτείνει κάτι διαφορετικό. Την ασφάλιση έναντι τέτοιων σοκ στην οικονομική δραστηριότητα σε χώρες της ευρωζώνης.
Ουσιαστικά, ο κ. Gross προτείνει να ασφαλίζεται μια χώρα για το σύνολο των απωλειών στις οποίες υπόκειται από ένα όριο και πάνω, π.χ. 15% συρρίκνωση της οικονομίας σε σχέση με την μέση μεταβολή στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η πρόταση είναι ασφαλώς ενδιαφέρουσα. Όμως, τα ερωτήματα είναι πολλά.
Ποιος ασφαλιστικός οργανισμός θα έχει την δυνατότητα να αποζημιώνει χώρες, πληρώνοντας τόσο μεγάλα ποσά;
Ποιες θα είναι οι ετήσιες εισφορές των χωρών-μελών σε ένα τέτοιο σχήμα;

Παρ' όλα αυτά αξίζει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ασφάλισης έναντι οικονομικών «καταστροφών» σε χώρες-μέλη γιατί, εκτός των άλλων, μπορεί να προκαλέσει λιγότερες αντιδράσεις στις χώρες του Βορρά.
 http://www.euro2day.gr/strathgikos-analyths/259/list.html#blogpost-1195278

___________________

(1) What makes Greece special?  

19 March 2014

abstract
The news from Greece these days has been dominated by the announcement that the government achieved a primary budget surplus in 2013. While acknowledging that this is indeed a highly laudable accomplishment, Daniel Gros points out in a new commentary that a more important news item, which has received much less attention, is the fact that Greece exported less in 2013 than in 2012. After considering various textbook causes for this poor export performance, he concludes that the only explanation must be that the Greek economy has remained so distorted that it has not responded to changing price signals.

http://www.ceps.eu/book/what-makes-greece-special

από όπου
(Greece) ..cannot be any hope for a sustained recovery unless exports start growing.
 ...
On the contrary, austerity was perhaps too successful (and painful). But it was the wrong target. The really important target for any country starting an adjustment programme with a double-digit current-account deficit must be export growth. Missing this target is what has set Greece apart.






και ρίχνει και τις κακίες του
Unfortunately, there is very little the outside world can to do to ensure that Greece exports
more. The government can be forced to pass decrees, and Parliament can be pressured to
adopt all the reform legislation known to humanity
. But, in the end, it is how reform is
applied on the ground, and how the economy responds, that counts. An adjustment
programme succeeds or fails at home
, not in Brussels or in Washington.

(ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ: (19 Φεβ. 2014) Πλεονασματικό το ισοζύγιο πληρωμών το 2013, για πρώτη φορά από το 1948)

(2) U.S. economy headed for "substantial slowdown": Dan Gross
video
http://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/u-s--economy-headed-for--substantial-slowdown---dan-gross-151940786.html

___________________

το πιο πάνω είναι εκπληκτικό δημιούργημα του συγγραφέως
μιλάμε για πόνημα!
έχω διαβάσει πχ
Το Μεξικό, το οποίο είναι εξαγωγέας αργού πετρελαίου, χρησιμοποιεί put options για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από τυχόν πτώση τιμών του πετρελαίου και μείωσης των εσόδων του. Το 2009 αυτές του έδωσαν το δικαίωμα να πουλά 70 δολ. το βαρέλι - ποσό πολύ υψηλότερο από τα 30 δολ. ανά βαρέλι στα οποία υποχώρησε η αγορά εκείνη τη χρονιά. Η Γκάνα, η οποία άρχισε να εξάγει πετρέλαιο στα τέλη του 2010, είναι η μόνη αφρικανική χώρα που παραδέχεται  δημόσια ότι χρησιμοποιεί παράγωγα πετρελαίου. Χετζάρει τον εαυτό της τόσο ως παραγωγός αργού πετρελαίου, όσο και ως εισαγωγέας καυσίμου - για το δεύτερο χρησιμοποιεί call options.

τώρα να αρχίζουν να αγοράζουν τα κράτη ασφάλεια - από την AIG?

(1)προφανώς και έχει μάλλον απόσταση από την πραγματική οικονομία της Ελλάδας και ειδικά του κλάδου των εξαγωγικών επιχειρήσεων!
στην Ελλάδα τα ξενοδοχεία θεωρούνται εξαγωγείς υπηρεσιών, ο τουρισμός
μήπως είχαν λιγότερους πελάτες το 2013 από το 2012 ή το 2011;;;

εντάξει, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το α

οι κακίες είναι θέμα ψυχολογίας; επειδή και αυτός επέμεινε για τόσο σκληρή λιτότητα;;;
και πανυγήριζε σε συνέντευξη στο βήμα;;; 







No comments: