Δριμύτερος επανήλθε ο διάσημος επενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, στην κριτική του κατά των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων (όπως η αγορά παραγώγων) που, προ μηνών, είχε αποκαλέσει «όπλα μαζικής καταστροφής».
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να εξαφανίζονται ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, εξαιτίας χρηματοοικονομικών στοιχημάτων».
Ελλειψη ελέγχων Ο κ. Μπάφετ απέδωσε τα προβλήματα στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, για την οποία όμως δεν απέδωσε ευθύνη στις κυβερνήσεις: «Δεν είναι δυνατός ο έλεγχος - Δεν μπορούμε να βάλουμε το τζίνι πίσω στο μπουκάλι», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Στην ανάγκη αποτελεσματικότερης εποπτείας των χρηματοοικονομικών αγορών αναφέρθηκε, χθες, και ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τίμοθι Γκάιντνερ: «Αισθάνομαι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σειρά αλλαγών σχετικά με τα κίνητρα που έχουν οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί».
Το στέλεχος της διοίκησης της Fed αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομισματική πολιτική και παραδέχθηκε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται εν μέσω της «απαραίτητης αλλά δύσκολης φάσης προσαρμογής» ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο διεθνούς οικονομικής άνθησης.
Πρόβλεψη Ο κ. Μπάφετ, αντίθετα, στη δική του συνέντευξη, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η οποία, μάλιστα, προέβλεψε ότι θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης από ό,τι πιστεύουν σήμερα οι αγορές.
Τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν παραπέμπουν σε ύφεση, τουλάχιστον σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι (δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ).
Αύριο, μάλιστα, κατά την πρώτη αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ α τριμήνου, οι αναλυτές ελπίζουν σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,9% από 0,6%.
Ο κ. Μπάφετ, όμως, υποστηρίζει ότι σε τελική ανάλυση δεν έχει αυτό σημασία αλλά το ότι «ο κόσμος νιώθει ήδη τις επιπτώσεις της ύφεσης».
Άποψη που ενδεχομένως να στηρίξουν τα νεότερα στοιχεία που αναμένονται σήμερα για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (μέση πρόβλεψη των αναλυτών κάνει λόγο για υποχώρηση στις 60 μονάδες τον Μάιο, από 62,3 μονάδες τον Απρίλιο).
Επιβράδυνση Η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραπέμπει σε περαιτέρω επιβράδυνση (αν όχι σε μείωση) των καταναλωτικών δαπανών, τα τελευταία στοιχεία για τις οποίες αναμένονται μεθαύριο (εκτιμάται ότι τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 0,2% από 0,4% τον Μάρτιο).
Μπορεί ήδη πολλά αμερικανικά νοικοκυριά να έχουν λάβει την επιταγή 1.200 δολαρίων που τους αναλογεί από το «πακέτο» οικονομικής ενίσχυσης, πλην όμως οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα.
Εκτιμάται ότι αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 90 δισ. δολάρια παραπάνω για την αγορά βενζίνης, ενώ το συνολικό ύψος του «πακέτου» ενίσχυσης των νοικοκυριών είναι 110 δισ. δολ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9502&pubid=1989098
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Μπάφετ και Σόρρος νομίζω ότι είναι από τους μεγαλύτερους χρηματιστές σήμερα. Νομίζω πως με αυτά τα χρηματοικονομικά προιόντα (παράγωγα) το χρηματιστήριο έχει χάσει την αρχική του έννοια, που ήταν πηγή άντλησης κεφαλαίων προς επένδυση. Τώρα τείνει να γίνει τζόγος και να απαξιωθεί. Με αυτά τα παράγωγα δεν ξέρω κατά πόσο οι αγοραπωλησίες μετοχών γίνονται με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, ή τα "στοιχήματα" που παίζονται μέσω παραγώγων για την πορεία του δείκτη.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr
φοβικέ
για να λέει τέτοια ο Μπάφετ, σκέψου μόνο πόσα θα έχει χάσει στα παράγωγα...
Φίλε μου geokalp δεν απολείεται. Εξάλλου στον τζόγο, λίγοι είναι οι κερδισμένοι...Προσωπικά λόγω του ότι, στα οικονομικά προσπαθώ να ποντάρω στα σίγουρα (όσο μπορείς να πεις ότι υπάρχουν σίγουρα χρηματοοικονομικά προϊόντα), θα προτιμούσα ομόλογα. Έχουν χαμηλές αποδόσεις, όμως πιο πολύ ασφάλεια. Από τα λίγα δηλαδή οικονομικά που γνωρίζω, τα λέω. Οι μετοχές πλέον με αυτά τα παράγωγα, τι να πω....Θα προτιμούσα να έπαιζα μπλακτζακ στο καζίνο :)
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr
σε τέτοιες περιπτώσεις η διασπορά του χαρτοφυλακίου είναι η καλύτερη επιλογή - αλά αμοιβαία κεφάλαια
ομόλογα 70% και 30% μετοχές με περιθώριο κέρδους/ρίσκου είναι μια σχετικά συνετή επιλογή
αλλά θα έλεγα τουλάχιστον σε μερικούς μήνες
μη θέλουμε να πιάσουμε και το πάτο της αγοράς...
Post a Comment