Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλαν χθες προς την ελληνική κυβέρνηση οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καλώντας την να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας, πριν να είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο.Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη λήψης μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, θεωρώντας ως υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, που σωρευτικά δημιουργεί υψηλά ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών και υψηλό δημόσιο χρέος.
Ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε πως η μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχής και αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της. Μάλιστα όπως τόνισε η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί στο μέλλον αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, ο οποίος αναφερόμενος στις χώρες με υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και υψηλό δημόσιο χρέος, υποστήριξε πως, αυτές θα πρέπει να δουν με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή το θέμα του πληθωρισμού. Είπε χαρακτηριστικά πως το μήνυμα για επαγρύπνηση προς τις χώρες αυτές είναι πολύ ισχυρό.
Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που αναφέρεται στην ελληνική οικονομία, υποστήριξε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Η θέση του κ. Παπαδήμου ήταν κάτι περισσότερο από σαφής «κάντε διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της αγοράς». Στις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα και οι Financial Times στο σημερινό τους φύλο, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη προειδοποίηση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας καθώς το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών «μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη διόρθωση».
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υπάρχουν και δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη που εμφανίζεται καθησυχαστικός πως η Ελλάδα, θα αποφευχθεί μία απότομη διόρθωση. Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας διέβλεψε αργή μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Οι κ.κ. Λ. Παπαδήμος και Ν. Γκαργκάνας συμφώνησαν πως στην ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός και άφησαν να εννοηθεί πως υπάρχουν ολιγοπώλια. Ο νούμερο δύο στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ότι η σωρευτική μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης σημείωσε ότι ένας ακόμη παράγοντας μείωσης της ανταγωνιστικότητας είναι το υψηλό κόστος ανά μονάδα προϊόντων, σημειώνοντας με την σειρά του το ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς. Ο διοικητής της ΕΚΤ αναφερόμενος σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, υποστήριξε πως το μήνυμα για συγκράτηση του πληθωρισμού «είναι πιο ισχυρό», ενώ μίλησε και για την ανάγκη προσοχής στις αυξήσεις των μισθών.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=500354
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment