Διπλό πονοκέφαλο από τις τάσεις επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τον πρόεδρό της Ζαν-Κλωντ Τρισέ. Στο 4% διατήρησε, όπως αναμενόταν, για έναν ακόμα μήνα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο η ΕΚΤ. Αμετάβλητο στο 5% άφησε νωρίτερα και η Τράπεζα της Αγγλίας το επιτόκιο της στερλίνας.
Μιλώντας στο Ζάππειο (η συνεδρίαση γίνεται στην Αθήνα), ο κ. Τρισέ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης ενώ επανέλαβε και τις ανησυχίες της διοίκησης της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού.
Καθώς οι ενδείξεις απότομης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας πληθαίνουν, ο κ. Τρισέ υιοθέτησε μια περισσότερο ισορροπημένη στάση απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν η σταθερότητα των τιμών και η ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι ξεκάθαρα πτωτικοί, ενώ για τον πληθωρισμό ανοδικοί.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει πολύ πάνω από το όριο συναγερμού του 2% τους επόμενους μήνες κι ότι η όποια υποχώρησή του θά είναι μικρής κλίμακας.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να διασφαλίσει ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός θα αποτελέσει ένα προσωρινό φαινόμενο. Γι΄αυτό και κάλεσε για μια ακόμα φορά τα συνδικάτα της Ευρωζώνης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές διεκδικήσεις τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δευτερογεννείς συνέπειες των πρόσφατών ανατιμήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα στον πληθωρισμό.
Οικονομία
Τα τελευταία στοιχεία από τις οικονομίες της Ευρωζώνης είναι άκρως ανησυχητικά. Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης του ΡΜΙ που αφορά τις προσδοκίες για τις τιμές εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο 8ετίας, ενώ και ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις στα 15 κράτη-μέλη υποχώρησαν τον Μάρτιο (για δεύτερο συνεχή μήνα) κατά 0,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο (οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,2%) ενώ σε 12μηνη βάση κατέγραψαν τη μεγαλύτερη «βουτιά» τους από τα μέσα της δεκαετίας του 90 (1,6% ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ήταν για μείωση κατά 0,6%).
ΕξαγωγέςΤο σερί των ανησυχητικών ενδείξεων συνεχίστηκε και την Τρίτη με την ανακοίνωση της απροσδόκητης πτώσης των γερμανικών εξαγωγών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της μείωσης της ζήτησης ιδιαίτερα από τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.
«Η ζήτηση επιβραδύνθηκε σημαντικά ιδιαίτερα στις αγορές της νότιας Ευρώπης», σχολίασε ο Ματίας Ρούμπις, αναλυτής στην Commerzbank, ενώνοντας τη φωνή του με όσους υποστηρίζουν ότι η κάμψη των γερμανικών εξαγωγών αντανακλά μια επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης . «Το ισχυρό ευρώ φρενάρει τη ζήτηση ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Ρούμπις.
Αν στα παραπάνω στοιχεία προστεθούν η μείωση των παραγγελιών προς τις γερμανικές βιομηχανίες τον Μάρτιο (0,6% σε μηνιαία βάση -τέταρτος συνεχής μήνας υποχώρησης), και η εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος της Γαλλίας τον ίδιο μήνα, στα 4,75 δισ. ευρώ, από 2,82 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για σαφώς μικρότερη διεύρυνση (στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ), τότε η όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τις προοπτικές της Ευρωζώνης δικαιολογείται.
Ευρώ - ΕπιτόκιαΑυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες, έχοντας κατέβει από το ιστορικό ρεκόρ των 1,60 δολ. κάτω και από 1,53 δολ. την Πέμπτη, αν και οι επενδυτές δεν προεξοφλούν πλέον μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων πριν το φθινόπωρο.
Στην προθεσμιακή αγορά τα επιτόκια για το τέλος του έτους είναι 0,08 μονάδες χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο (4%), για τον Ιανουάριο είναι 0,12 μονάδες χαμηλότερα, για τον Φεβρουάριο 0,14 μονάδες και για τον Μάρτιο 0,18 μονάδες.
Δεν προεξοφλείται, δηλαδή, πλήρως, κάποια μείωση επιτοκίων (η μικρότερη δυνατή είναι κατά 0,25 μονάδες) το προσεχές 12μηνο. Μόλις στις αρχές του έτους, η αγορά προεξοφλούσε τρεις μειώσεις επιτοκίων σε 12μηνο ορίζοντα.
Αποψη την οποία συνεχίζουν να υποστηρίζουν οι αναλυτές της Lehman Brothers, εκτιμώντας ότι η ταχύρυθμη εξασθένηση της ανάπτυξης θα αναγκάσει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον επόμενο Μάρτιο, οδηγώντας τα τελικά στο 3,25%.
Οσο, όμως, το πετρέλαιο συνεχίζει την ξέφρενη κούρσα του (χθες ξεπέρασε τα 123,5 δολ./βαρέλι), οποιοδήποτε σενάριο μείωσης επιτοκίων δεν θα έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=1797220
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment