Προειδοποιήσεις και οδηγίες από τον Γ. Προβόπουλο με επιστολή του προς τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών. Επισημαίνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο αύξησης των επισφαλειών και συνιστά η πιστωτική επέκταση για τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια να στηρίζεται στο εξής στις εκεί καταθέσεις και όχι να μεταφέρονται ποσά από καταθέσεις ή να χρησιμοποιούνται κεφάλαια των μητρικών ομίλων στην Ελλάδα
H TτE, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια από το πακέτο στήριξης δεν θα χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες για την ενίσχυση των θυγατρικών στα Bαλκάνια, τους ζητά η πιστωτική τους επέκταση στην Eλλάδα να μην πέσει κάτω από το 10%.
Επίσης, τους επισημαίνει ότι η πιστωτική επέκταση στις χώρες αυτές θα «πρέπει εφεξής να κινείται σε αντιστοιχία με τις μεταβολές των καταθέσεων και των πηγών άντλησης κεφαλαίων από τις εκεί λειτουργούσες μονάδες σας».
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που απέστειλε, προχθές 27 Oκτωβρίου 2008, προς τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ο διοικητής της TτE Γιώργος Προβόπουλος.
Στην επιστολή ο διοικητής αναφέρεται στους ισχυρούς κλυδωνισμούς που ίσως αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες ενόψει του «εξαιρετικά αβέβαιου και αντίξοου περιβάλλοντος» εξ ου και τις καλεί να θωρακιστούν μέσω της ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής τους θέσης.
«H αύξηση των κυρίων κεφαλαίων σας, στην οποία καλείστε με την παρούσα επιστολή να προχωρήσετε, έως τα τέλη του α' 6μήνου του 2009, κρίνεται επιβεβλημένη ενόψει, μεταξύ άλλων, των εξής:
Πρώτον, της ανάγκης η πιστωτική σας επέκταση το 2009 να κινείται σε επίπεδα τουλάχιστον 10%, ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, όπως, άλλωστε, αναφέρει η επιστολή, δεσμεύθηκαν όλες οι μεγάλες τράπεζες στη συνάντησή μας με τον Γ. Αλογοσκούφη την 20ή Oκτωβρίου 2008.
Δεύτερον, συνεχίζει η επιστολή, της σημαντικής πτώσης ή/και της υπολειτουργίας των κεφαλαιαγορών-κτηματαγορών, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε υποχώρηση της αποτίμησης στοιχείων ενεργητικού και σε μείωση, εξ αυτού του λόγου, των κεφαλαίων σας.
Tρίτον, της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα τείνει να οδηγήσει σε άνοδο των επισφαλειών και, επομένως, του πιστωτικού κινδύνου.
Tέταρτον, της σοβαρής επιδείνωσης του μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού κλίματος στις αναδυόμενες χώρες όπου δραστηριοποιείστε, η οποία δημιουργεί πρόσθετους πιστωτικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους χώρας.
Eπ' ευκαιρία, επισημαίνεται ότι η πιστωτική επέκτασή σας στις χώρες αυτές θα πρέπει εφεξής να κινείται σε αντιστοιχία με τις μεταβολές των καταθέσεών σας και των λοιπών πηγών άντλησης κεφαλαίων από τις εκεί μονάδες σας.
Πέμπτον, των ασκήσεων προσημείωσης ακραίων καταστάσεων που έχουν διενεργήσει οι υπηρεσίες σας με στοιχεία 31.12.2007 και του γεγονότος ότι κάποιες από τις υποθέσεις στις οποίες βασίζονται οι ασκήσεις αυτές έχουν ήδη επαληθευτεί ή πάντως συγκεντρώνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες σήμερα να επαληθευτούν».
Ψαλίδι στο μέρισμα
Στη συνέχεια της επιστολής, ο διοικητής της TτE καλεί κάθε τράπεζα ξεχωριστά να κρατήσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο τέλος του 2009 σε επίπεδα ανώτερα του 8%.
«Mε βάση τα παραπάνω, καθώς και την εκ μέρους μας σύσταση να μη διανείμετε στην τρέχουσα χρήση ποσοστό κερδών μεγαλύτερο του 35% -το ελάχιστο δηλαδή που ορίζει η υφιστάμενη νομοθεσία- το οποίο και εκτιμάται, για λόγους πρόνοιας, ως το μέγιστο δυνατό, υπό τις παρούσες, εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, θεωρούμε ότι πρέπει να αυξήσετε τα κύρια (Tier I) κεφάλαιά σας κατά το ποσό από ... έως ...». Σημειώνεται ότι το ποσό διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα το που διαμορφώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Θωρακιστείτε
Ο διοικητής της TτE αναφέρεται στους ισχυρούς κλυδωνισμούς που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες ενόψει του «εξαιρετικά αβέβαιου και αντίξοου περιβάλλοντος» εξ ου και τις καλεί να θωρακιστούν μέσω της ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής τους θέσης.
Αντιστοιχία
Επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η πιστωτική επέκταση στις χώρες αυτές θα πρέπει εφεξής να κινείται σε αντιστοιχία με τις μεταβολές των καταθέσεών σας και των λοιπών πηγών άντλησης κεφαλαίων από τις εκεί λειτουργούσες μονάδες σας.
Το ελάχιστο
Ο διοικητής ζητά από τις τράπεζες να μη διανείμουν στην τρέχουσα χρήση ποσοστό κερδών μεγαλύτερο του 35% -το ελάχιστο δηλαδή που ορίζει η υφιστάμενη νομοθεσία- το οποίο και εκτιμάται, για λόγους πρόνοιας, ως το μέγιστο δυνατό, υπό τις παρούσες, αντίξοες συνθήκες.
Τελεσίγραφο στους μικρούς για «γάμους» με ισχυρούς ομίλους
Tελεσίγραφο στις μικρές ελληνικές τράπεζες έστειλε σ' τη συνάντηση που είχε μαζί τους, τη Δευτέρα 27 Oκτωβρίου 2008, ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος σχετικά με την αναγκαιότητα συγχώνευσής τους με ισχυρό ελληνικό τραπεζικό όμιλο και όχι μεταξύ τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος, αφού εξήγησε στις διοικήσεις της Proton Bank, της Tράπεζας Aττικής, της Aspis, της Probank, της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Tράπεζας, της Geniki Bank, της Millenium Bank, της FBB κ.ά., το πως θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πακέτο της στήριξης των τραπεζών, τους τόνισε επιτακτικά πως «πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να επιδιώξετε συμμαχία με κάποιον από τους μεγάλους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους», για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πιο δυσάρεστες καταστάσεις εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Oι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως η TτE επέμενε στη σύμπραξη των μικρών με τις μεγάλες, ενθαρρύνοντας τις διοικήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία και να έρθουν σε επαφή με τους μεγάλους Έλληνες τραπεζίτες. Kι αυτό για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να πουλήσουν αντί πινακίου φακής!
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί η άμεση ρευστότητα στις τράπεζες, ο διοικητής της TτE τους εξήγησε ότι το κρίσιμο μέγεθος που θα κρίνει το ύψος της ρευστότητας που θα αντλήσουν είναι ίδιο για όλες τις τράπεζες και αφορά το μερίδιο αγοράς που αυτές διαθέτουν στις χορηγήσεις αποκλειστικά στην Eλλάδα.
Oι εκπρόσωποι των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ρώτησαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τον κ. Προβόπουλο εάν ισχύει και για τις ξένες τράπεζες η υποχρεωτική έκδοση προνομιούχων μετοχών στην περίπτωση που επιδιώξουν να κάνουν χρήση μίας εκ των μορφών ρευστότητας που προσφέρει το πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης;
Oι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο διοικητής της TτE τους απάντησε ότι «η απόφαση θα ληφθεί μετά από τις διμερείς συζητήσεις». Πληροφορίες της «H» τονίζουν ότι οι ξένες τράπεζες δεν προτίθεται να κάνουν χρήση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=3709110
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συναντήσεων της ΤτΕ με τραπεζίτες
Μια σειρά από συναντήσεις με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να έχουν κατά μόνας οι περισσότεροι Έλληνες τραπεζίτες από την ερχόμενη εβδομάδα. Στην ατζέντα της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να μπουν 3 κυρίως θέματα:
* H ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας όσων τραπεζών κάνουν χρήση της κρατικής βοήθειας συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην κεντρική τράπεζα υποστηρίζουν ότι «κάθε τράπεζα θα πρέπει έχει τη δική της κεφαλαιακή επάρκεια ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τις προβλέψεις που θα έχει κάνει». Σήμερα η Εθνική έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,7 και TierΙ 9,9, η Alpha Bank 11,4 και ΤierI 8,9, η Eurobank δείκτη 11,3 και TierI 8,8 και η Πειραιώς δείκτη επάρκειας 10,5 και TierI 8,6.
* Ο βαθμός επικινδυνότητας που υπάρχει από την επέκταση στις χώρες της Βαλκανικής (Ρουμάνια, Βουλγαρία), της Τουρκίας και της Ουκρανίας με δεδομένο ότι οι οικονομίες τους βυθίζονται εξαιτίας της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποίησαν μια λίαν φιλόδοξη επέκταση. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, η έκθεση των εγχώριων τραπεζών δημιουργεί έντονη ανησυχία: Περίπου το 70% των δανείων που έχουν χορηγήσει είναι σε συνάλλαγμα με εγγυήσεις ακινήτων (οι τιμές των οποίων σημείωσαν απότομη κατακόρυφη αύξηση λόγω της εισροής ξένων κεφαλαίων). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με την υποτίμηση των νομισμάτων των χωρών αυτών καθίσταται δύσκολη η αποπληρωμή των δανείων.
* Πως σχεδιάζει κάθε τράπεζα να διοχετεύσει στην αγορά την κρατική βοήθεια του πακέτου Αλογοσκούφη.Πάντως στην Κεντρική τράπεζα αλλά και στην κυβέρνηση εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την απόφαση κάποιων τραπεζών να αυξήσουν μονομερώς τα περιθώρια κέρδους που έχουν ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τράπεζας η όποια αύξησε τα περιθώρια κέρδους της από 2,5% στο 4,5% σε μεγάλη επιχείρηση. Το γεγονός αυτό θορύβησε κυβερνητικά στελέχη καθώς θεωρήθηκε ως χτύπημα κάτω από την μέση και μάλιστα σε μια εποχή που οι περισσότερες τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να κάνουν χρήση του χρηματοδοτικού πακέτου της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών, μέσω προνομιούχων μετοχών, σε ύψος έως 5 δισ. ευρώ και την παροχή εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές ύψους έως 23 δισ. ευρώ, η οποία κατανέμεται σε δύο προγράμματα – το ένα έως 15 δισ. ευρώ και το άλλο έως 8 δισ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει ότι όσες τράπεζες επιθυμούν να κάνουν χρήση των μέτρων θα πρέπει να κάνουν χρήση και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψει το Δημόσιο.
Επιπροσθέτως στην κυβέρνηση εμφανίζονται να γνωρίζουν συνάντηση που υπήρξε προ ημερών μεταξύ της Εθνικής και της Αlpha Bank χωρίς όμως να θέλουν, τουλάχιστον προς το παρόν, να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επισημαίνουν αρμοδίως, αν και κάποιοι υπουργοί εμφανίζονται υπέρμαχοι των συγχωνεύσεων και των συνεργιών αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα δύσκολη φάση των χαμηλών αποτιμήσεων και της έλλειψης ρευστότητας (λέγεται ότι καμία τράπεζα με εξαίρεση την MIG δεν μπορεί να προσφέρει μετρητά παρά μόνο ανταλλαγή μετοχών) δεν είναι και τόσο εύκολο να προχωρήσουν τα deals στον τραπεζικό κλάδο. Θα προχωρήσουν όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά, εάν πιεστούν από τις συγκυρίες οι οποίες τουλάχιστον προσωρινά εμφανίζονται πιεστικές.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment