28.10.08

Τουρκία:Εντείνονται οι φόβοι για οικονομική ύφεση

Πτώση σημειώθηκε στις τιμές ομολόγων, μετοχών και εγχώριου νομίσματος στην Τουρκία την Δευτέρα εν μέσω ανησυχίας για επιδείνωση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ανησυχία που κορυφώνεται από φόβους για την οικονομική κατάσταση στη χώρα δεδομένης της απροθυμίας της Άγκυρας να υπογράψει νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η γενική αποστροφή προς τα προϊόντα υψηλού ρίσκου και οι φόβοι για οικονομική ύφεση πιέζουν τα χαρτοφυλάκια στην Τουρκία, ενώ παράλληλα εκφράζονται ανοιχτά πλέον επιφυλάξεις για την ικανότητα της τουρκικής κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στην κρίση.

Ειδικότερα, οι πιέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας προς την κυβέρνηση για να δεχτεί δάνειο υποστήριξης από το ΔΝΤ, ώστε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά προσκρούουν στην απροθυμία της Άγκυρας να αποταθεί στον διεθνή οργανισμό, που σημειωτέον εδρεύει στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας της λαϊκής δυσφορίας που προκάλεσαν μέτρα που είχε επιβάλλει στο παρελθόν.

«Σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας σκύβοντας το κεφάλι στις επιταγές του ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Ερντογάν σε συνάντηση με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόρριψη της συνδρομής του ΔΝΤ, με τα συνεπακόλουθα αντιλαϊκά μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν, οφείλεται στο πολιτικό κόστος που αρνείται να επωμιστεί η κυβέρνηση ενόψει των τοπικών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο.

Χαρακτηριστικά, σε έκθεση της Tera Stock Brokers αναφέρεται ότι «το λεξιλόγιο που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές» και δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο των παροχών σε μια περίοδο που μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/389234/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: