30.10.08

Μαζική φυγή ξένων από ελληνικά ομόλογα

Μαζικό χαρακτήρα λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η φυγή ξένων θεσμικών από τα ελληνικά ομόλογα, με την αγορά να στέλνει στα ύψη τα spread και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την κίνηση στην ΗΔΑΤ μαρτυρούν πωλήσεις ομολόγων πάνω από 3 δισ. ευρώ στο διάστημα των τελευταίων δέκα ημερών, ενώ χθες το spread ανάμεσα στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς και το γερμανικό benchmark άγγιξε τις 150 μονάδες βάσης για να κλείσει στις 140, επίπεδο ρεκόρ με άμεσες επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού του δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους, το spread ήταν μόλις 20 μονάδες βάσης. Η μαζική φυγή των ξένων από τα ελληνικά ομόλογα, ερμηνεύεται από στελέχη της αγοράς στη βάση της επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της ελληνικής οικονομίας, τις «θολές» προοπτικές ανάπτυξης αλλά και την ευρύτερη πολιτικοοικονομική αστάθεια που επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα. Εξαιτίας της ανοδικής πορείας των επιτοκίων άλλωστε, ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τις συνολικές δαπάνες τόκων του 2008, προσθέτοντας επιπλέον 800 εκατ. ευρώ στις αρχικές εκτιμήσεις για δαπάνες τόκων 10,5 δισ. ευρώ.
Με τις εκρηκτικές αυξήσεις του spread τις τελευταίες ημέρες θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό να υπάρξει και νέα ανοδική αναθεώρηση των δαπανών τόκων.
Όσον αφορά στις πωλήσεις, χθες η αξία των πωλήσεων ελληνικών ομολόγων έφτασε τα 385 εκατ. ευρώ ενώ είχαν προηγηθεί πωλήσεις 130 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα και 2,7 δισ. ευρώ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/390604/Article.aspx

No comments: