30.10.08

Το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο

Μείωση κατά 0,3% σε ετήσια βάση σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο του έτους το αμερικανικό ΑΕΠ, πτώση η οποία είναι η υψηλότερη από την ύφεση του 2001, καθώς η επέκταση-ρεκόρ της καταναλωτικής δαπάνης τις δύο τελευταίες δεκαετίες έφθασε στο τέλος της.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο όπου θα γνωρίσει τη χειρότερη ύφεση της τελευταίας 25ετίας, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες εκλογικής νίκης του Μπαράκ Ομπάμα.
Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2001 και ακολουθεί την αύξηση κατά 2,8% που σημειώθηκε στο δεύτερο φετινό τρίμηνο.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2007, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε συρρικνωθεί κατά 0,2%.
Αυτό που αξίζει περισσότερο να σημειωθεί είναι η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 3,1%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από το 1991 και τη μεγαλύτερη από το 1980.
Η πτώση, μάλιστα, που σημειώθηκε στις δαπάνες για αγορές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθνών, όπως είναι η ένδυση και τα τρόφιμα, είναι η υψηλότερη από το 1950 (-6,4%).
Αυτό που απέτρεψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν η μείωση του εμπορικού ελλείμματος και η μικρότερη πτώση των αποθεμάτων. Εφόσον εξαιρεθούν αυτές οι δύο κατηγορίες, τότε η μείωση του ΑΕΠ θα έφθανε το 1,8%, υψηλότερο επίπεδο από το 1991.
Newsroom ΔΟΛ

Πάντως το αμερικανικό ΑΕΠ κινήθηκε καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο -0,5% για το γ’ τρίμηνο.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/390943/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: