11.11.08

Στη φάκα της παγίδας ρευστότητας!

Με κοκκινο η διαφορετικότητα του προβλήματος, γνωστά και χιλειοειπωμένα!

Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τότε που ένας σπουδαίος οικονομολόγος ονόματι Maynard Keynes διατύπωσε την θεωρία της παγίδας ρευστότητας ή liquidity trap όπως ονομάστηκε.

Τα ονομαστικά επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, κοντά στο μηδέν, που οι περισσότεροι προτιμάνε να έχουν τα μετρητά κάτω από το στρώμα τους, στα χρηματοκιβώτια ή στις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν χρήμα στις τράπεζες, αλλά οι τελευταίες το διακρατούν, φοβούμενες να το διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να μην έχουν επισφάλειες. Με άλλα λόγια, η ρευστότητα εγκλωβίζεται.

Επίσης, η απροθυμία για νέες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και για αγορές μεσομακροχρόνιων ομολόγων οδηγεί σε συρρίκνωση την οικονομία και σε αποπληθωρισμό.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης ορατή διά γυμνού οφθαλμού και το σύστημα σε κατάσταση νευρικού κλονισμού.

Κάπως έτσι ήταν η κατάσταση στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990 με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και τη νομισματική πολιτική να μην μπορεί να βγάλει την οικονομία από την ύφεση.

Οι Γιαπωνέζοι σκέφθηκαν να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσπραγία, αλλά αυτό δημιούργησε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος.

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/396559/Article.aspx

2 comments:

Greek Rider said...

...αλλά αυτό δημιούργησε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος.

Θα πρόσθετα σε αυτό που λες ότι εμείς (οι έλληνες, οι Ευρωπαίοι, οι δυτικοί γενικά και κυρίως οι αμερικάνοι) έχουν τεράστια χρέη. Κυρίως οι ΗΠΑ θα έλεγα.

Οπότε τώρα τι γίνεται;

geokalp said...

γ@μ@τ@!

η Ιαπωνία εξάγει οπότε είχε για να ξεπληρώνει, οι υπόλοιποι;
η ΕΕ είναι καλύτερα, η Αμερική;

από ποιους έχει δανειστεί;
από ποιους θα δανειστεί;

άραβες/πετρέλαιο - Κίνα - Ασία

θα πρέπει να έρθει σε διαπραγμάτευση μαζί τους... το λιγότερο!