Τhe Economist
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ακολουθούν μία πορεία της οποίας το τέλος είναι αναπόφευκτο. Οι μετοχές τους βυθίζονται λόγω ανησυχιών ότι οι ζημίες που θα εμφανίσουν οι επενδύσεις τους θα τις φέρουν σε κατάσταση χρεοκοπίας. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, αλλά μάταια. Ορισμένα swap ασφαλιστικών εταιρειών που μετρούν τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) έχουν αναρριχηθεί σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.
Οι απαισιόδοξοι ισχυρίζονται ότι μόλις έχει αρχίσει η τελευταία πράξη του δράματος με την κρατική διάσωση των ασφαλιστικών. Στην Ολλανδία και η Aegon και η ING έχουν λάβει ενέσεις ρευστού από την κυβέρνηση, ενώ στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες ασκούν πιέσεις για να περιληφθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά μεριδίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Είναι όντως οι ασφαλιστικές εταιρείες οι νέες τράπεζες; Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έτσι και τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών συμπεριλαμβάνουν μετοχές και χρεόγραφα των οποίων η αξία καταβαραθρώθηκε.
Εντούτοις, η σύγκριση δεν είναι τόσο ευθεία σε όλες τις επιμέρους πτυχές. Δεν θα μπορούσε κανείς εύκολα να φανταστεί την κατάρρευση μιας ασφαλιστικής εταιρείας λόγω μαζικών «αναλήψεων», παραδείγματος χάριν. Ωστόσο, ο κλάδος συνολικά δεν έχει κατορθώσει να διαμορφώσει κοινώς αποδεκτό μέτρο για το αξιόχρεο των εταιρειών του, στο οποίο θα μπορεί να έχουν πρόσβαση οι εξωτερικοί επενδυτές. Πάντως, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι εταιρείες θα αποφύγουν την επείγουσα αύξηση κεφαλαίου. Εντούτοις, ορισμένες θα υποχρεωθούν στην αναστολή μερίσματος και στην άντληση κεφαλαίων από τον κρατικό κορβανά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_08/11/2008_291334
No comments:
Post a Comment