13.11.09

Φόβοι για ανεργία «μεγάλης κλίμακας» στην παγκόσμια οικονομία το 2010

Η Ασία θα ανακάμψει οικονομικά, αλλά ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια το 2010, μεταξύ των οποίων αυξημένη ανεργία στις αναπτυγμένες χώρες και τον κίνδυνο να σκάσει μια νέα κερδοσκοπική «φούσκα» στο χρηματιστήριο, προειδοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης ταχύτερης απ' ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτής της παγκόσμιας ανάκαμψης ηγούνται οι ασιατικές οικονομίες», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ.

Με ρυθμούς ανάπτυξης που κάνουν τις αναπτυγμένες οικονομίες να ζηλεύουν, οι ασιατικές χώρες θα διαδραματίσουν ρόλο ατμομηχανής στην οικονομική ανάκαμψη, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ του APEC, στο οποίο παίρνουν μέρος 21 χώρες.

Η Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 8% φέτος, η Ινδία 6,5% και η Ινδονησία 4,3%. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια και στην Ομάδα των 20 (G-20).

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο ανάκαμψης του Πεκίνου, ύψους 585 δισ. δολαρίων, συνέβαλε στη «διεθνή κινητοποίηση με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν διαβεβαίωσε πως η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, η οποία, παρόλο που θα είναι «θετική το 2010 και το 2011», ταυτόχρονα θα είναι «πιο ασθενής απ' ό,τι πριν από την κρίση».

Όμως, μολονότι η Ασία έρχεται να βοηθήσει τις δυτικές χώρες, καμιά χώρα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ απηύθυνε έκκληση για σύνεση και εξέφρασε φόβους για ανεργία «μεγάλης κλίμακας» στις αναπτυγμένες χώρες, για τον κίνδυνο μιας «φούσκας» στα χρηματιστήρια και την αγορά ακινήτων της Ασίας, καθώς και για το φάσμα του πληθωρισμού και της επιστροφής στον προστατευτισμό.

Η παγκόσμια οικονομία «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές αβεβαιότητες και αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», εκτίμησε ο Κινέζος πρόεδρος, ενώ ο ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τις χώρες του APEC να καταπολεμήσουν τον «υπερβολικό προστατευτισμό [...] που αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού και κάνει τελικά περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη μιας χώρας».

Ο κ. Μεντβέντεφ θα φτάσει το Σάββατο στη Σιγκαπούρη για να συμμετάσχει, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, στη σύνοδο των ηγετών των 21 χωρών του APEC.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

3 comments:

Greek Rider said...
This comment has been removed by the author.
Greek Rider said...

geokalp εγώ πιστεύω ότι η καλύτερη μας περίπτωση είναι η στασιμότητα τύπου Ιαπωνίας. Και επειδή είμαι αισιόδοξο άτομο πιστεύω σε αυτό το σενάριο.

Πάντως τi νόημα έχει η ανάπτυξη χωρίς απασχόληση; Εδώ ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αλλά και η ίδια η μέτρηση της ανάπτυξης- όπως παρουσίασε πρόσφατα το Business Week στο κεντρικό του θέμα- είναι στρεβλή. Σήμερα λένε ότι παρουσιάζεται τεχνητά υπερτιμημένο κατά 1%.

geokalp said...

καλημέρα gr

το σενάριο τύπου Ιαπωνίας είναι κάτι εφικτό για την Αμερική, εννοείται...
τώρα, εάν πρόκειται για το καλύτερο ή το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα έλεγα το χειρότερο δυνατό μόνο και μόνο γιατί υπάρχει η ιαπωνική εμπειρία και ο Krugman

ανάπτυξη ή θάνατος, δύσκολα νομίζω ΠΛΕΟΝ μπορεί να οριστεί η ανάπτυξη στο καπιταλισμό
ένας 60άρης επιχειρηματίας ίσως κλαίει που αφήνει "τα παιδιά" του στην ανεργία (παρά το ότι τους πληρώνει €3,5/ώρα) όμως ένα golden boy χαίρεται που ενώ τα κέρδη πέφτουν, ο τραπεζικός του λογαριασμός φουσκώνει...

τα του GDP τα τσέκαρα σε ανύποπτο χρόνο, όταν έψαχνα ορισμούς της ύφεσης (ανάπτυξης) και κατέληξα στην ανεργία (απασχόληση)