24.3.13

Ισπανία: (έκτακτη) Εισφορά €2 δισ. στο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων [φόρος!]

Η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις τράπεζες της χώρας να συμβάλουν με σχεδόν 2 δισ. ευρώ στο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων (FGD) ώστε να βοηθήσουν περίπου 300.000 πελάτες να ανακτήσουν ένα μέρος από τα χρήματα που έχασαν από τις επενδύσεις τους σε προνομιούχες μετοχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Luis de Guindos όπως μεταδίδει η El País.

Όπως αναφέρει η El País, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κλιμακωθεί οι αντιδράσεις από πολίτες που έχασαν τα λεφτά τους αφού τα τοποθέτησαν σε τράπεζες για να επενδυθούν σε προνομιούχες μετοχές που σήμερα δεν αξίζουν τίποτα.

Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πελάτες που αγόρασαν προνομιούχες μετοχές θα μπορούν να τις ανταλλάξουν με άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία  τα οποία θα μπορούν να πουλήσουν για να ανακτήσουν ένα μέρος των χρημάτων που έχασαν.

Δεν θα ζητηθεί από όλες τις τράπεζες να συμβάλουν με το ίδιο ποσό. Από τα χρηματοοικονομικά  ιδρύματα θα ζητηθεί να κάνουν μια έκτακτη εισφορά τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που έχουν σε καταθέσεις. Οι τράπεζες που έχουν ήδη διαθέσει χρήματα στη λεγόμενη κακή τράπεζα (Sareb) θα έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν ένα 30% από το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν.

Η πρώτη πληρωμή, η οποία θα είναι το 40% περίπου από το συνολικό ποσό, θα γίνει μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του 2014, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε περίοδο επτά ετών.

Τα ιδρύματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ταμείου αναδιάρθρωσης (FROB) δεν θα είναι υποχρεωμένα να συμβάλουν, ενώ οι τράπεζες με καταθέσεις κάτω από τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρουν τα μισά από το προβλεπόμενο ποσό.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1757988

No comments: