14.3.13

Η ύφεση ανατρέπει τα δεδομένα (μόνο €4δισ τα νέα μέτρα)

Η ύφεση ανατρέπει τα δεδομένα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εκτιμήσεις τόσο της ΕΚΤ όσο και του ΔΝΤ δείχνουν ότι η ύφεση το 2013 θα κινηθεί πάνω από την επίσημη πρόβλεψη της Κομισιόν, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ.

Οι εσωτερικές μετρήσεις εκτιμούν ότι η ύφεση είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει κατά πολύ το 5% και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις εκτιμούν ότι ίσως αγγίξει και το 6%.

Τα νέα δεδομένα είναι εις γνώση της τρόικας, η οποία φαίνεται πως προετοιμάζει το έδαφος για την πιθανότητα λήψης διορθωτικών μέτρων το 2013 για να καλυφθούν οι αστοχίες που θα επέλθουν στα έσοδα. Επιπλέον, εάν οι μετρήσεις υιοθετηθούν έστω και παρασκηνιακά, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται να καταθέσει τον Μάιο μέτρα συνολικού ύψους που θα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2016.
Σε ανακοίνωση, πάντως, που εξέδωσε σήμερα η τρόικα εμφανίζεται καθησυχαστική και σημειώνει ότι «Μέλη της ομάδας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διεξήγαγαν συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες δυο εβδομάδες αναφορικά με την εξέταση του ελληνικού προγράμματος. Σημαντική πρόοδος έχει γίνει αλλά λίγα θέματα παραμένουν ανοικτά. Καθώς επιπλέον τεχνική δουλειά θα είναι απαραίτητη για να λυθούν αυτά τα θέματα, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλλειμα ώστε να επιτρέψει στη συγκεκριμένη εργασία να ολοκληρωθεί. Η αποστολή σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου ώστε να συνεχίσει την εργασία της».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός για τις εξελίξεις, όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι εάν τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων τότε οι αστοχίες στα έσοδα θα υπερκαλυφθούν χωρίς να χρειάζεται να υπαναχωρήσει ο πρωθυπουργός στη δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Όμως, το συμπέρασμα που βγαίνει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι ξεκάθαρο:

- Η στάση των δανειστών (όπως κατ' επανάληψη έχει γράψει το Euro2day.gr) παραμένει σκληρή και άκαμπτη. Τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες επιμένουν να διαμηνύουν ότι το πρόγραμμα σύγκλισης της Ελλάδας θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις, χαλάρωση ή καθυστέρηση. Αυτό το μήνυμα αναμένεται να περάσει και στον Αντώνη Σαμαρά στις επιμέρους επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, τόσο στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις 22:00 ώρα Βελγίου.

- Παρά τις αιτιάσεις για κοινωνική αναταραχή, οι εταίροι διατηρούν τη γραμμή της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και δεν θα διστάσουν να απαιτήσουν νέα μέτρα τον Ιούνιο, εάν μέχρι τότε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν ισορροπήσουν τα έσοδα. Τα μέτρα θα είναι αυτοματοποιημένα και άνευ διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε έχει ψηφιστεί με νομοθετική ρύθμιση και στη Βουλή.

- Εγείρονται ερωτήματα για τη στάση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου σε μία από τις συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμα υψηλοί και ότι χωράει περαιτέρω μείωση.

- Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν -και θα λάβουν- συγκεκριμένους αριθμούς και οργανογράμματα για απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων μέσω καταργήσεων θέσεων ή κινητικότητας. Οι διαρροές των τελευταίων ημερών δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την πραγματικότητα ούτε να αγγίζουν τους ελεγκτές, οι οποίοι κινούνται βάσει του προγράμματος. Το πρόγραμμα επιτάσσει αριθμούς και οργανογράμματα και όχι άμεσες απολύσεις. Η τρόικα έδωσε διορία στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα επανέλθει.


Στόχος Σαμαρά η προεδρία της Ε.Ε.

Από το Μαξίμου διαδίδεται συνεχώς τις τελευταίες ώρες ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της ακαμψίας της τρόικας στους εταίρους του στη Σύνοδο Κορυφής. Κάτι παρόμοιο διέρρευσε και στο παρελθόν, απέχει όμως από την πραγματικότητα. Σε επικοινωνία του Euro2day.gr με υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης, η απάντηση ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν αφορούν τη Σύνοδο. Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε και ο Γ. Στουρνάρας χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ερώτηση εάν το θέμα θα τεθεί σε διμερές επίπεδο, λάβαμε την απάντηση ότι η Ε.Ε. παραμένει πιστή στη σωστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι η τρόικα απλώς ακολουθεί τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με τις διαρροές, ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να θίξει το θέμα της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, όμως και σε αυτήν την περίπτωση οι Βρυξέλλες δείχνουν να δυσφορούν.

«Υπάρχουν ήδη αρκετά προγράμματα για την ανεργία μέσω των κοινοτικών κονδυλίων για την απασχόληση, τα οποία δεν έχετε καν εφαρμόσει. Συνεπώς είναι ανεδαφικό να μιλάμε για επιπλέον στήριξη», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο κρυφός άσσος στο μανίκι του πρωθυπουργού, με το οποίο θέλει να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη στάση από τους εταίρους, είναι μυστικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα και μεγάλη άνοδο στη Χρυσή Αυγή, που είναι πλέον δεύτερο κόμμα στους νέους ψηφοφόρους.

Αυτό εικάζεται ότι θα φοβίσει τους δανειστές καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι θα φέρει στην εξουσία ένα άγνωστου γι' αυτούς κόμμα και θα ενισχύσει φασιστικό κόμμα.


Η προεδρία της Ε.Ε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, εκτός από το επιχείρημα των δύο άκρων, έχει στο μυαλό του και την προεδρία της Ε.Ε., την οποία θα αναλάβει η χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014, γιατί έχει ως στόχο να προεδρεύσει.

Οι καλά γνωρίζοντες παρατηρούν ότι ίσως ο στόχος να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές εν όψει προεδρίας τον έχει κάνει περισσότερο διαλλακτικό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.


http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/763634/Article.aspx

No comments: