14.3.13

Δεύτερη φορά σε 3 χρόνια φεύγει άπραγη η τρόικα

Η διαμάχη πάνω στο ζήτημα της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα των διεθνών πιστωτών για μία ακόμη φορά, καθυστερώντας τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ από τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί αυτόν τον μήνα, εν μέσω φόβων ότι το πρόγραμμα διασώσεων της χώρας ήδη εκτρέπεται.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρουν: «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά παραμένουν ορισμένα ζητήματα σε εκκρεμότητα», προσθέτοντας ότι η αποστολή της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Απρίλιο, αφού θα έχει γίνει περισσότερη τεχνική δουλειά.

Είναι η δεύτερη φορά στα τρία χρόνια τακτικών επιθεωρήσεων της ελληνικής προόδου στις μεταρρυθμίσεις που η τρόικα εγκαταλείπει την Αθήνα χωρίς να έχει πετύχει συμφωνία για συγκεκριμένα μέτρα με την κυβέρνηση.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι επικεφαλής της αποστολής απέρριψαν τα αιτήματα για μετατροπές στο πρόγραμμα λιτότητας εξαιτίας της επιδείνωσης της κοινωνικής απόγνωσης, με το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνει παραπάνω δουλειά ώστε να δικαιολογούνται τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει δεσμευθεί να αποφύγει τις απολύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών 25.000 δημοσίων θέσεων εργασίας ως το 2014.

Ωστόσο, οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να παράσχουν επαρκείς λεπτομέρειες πάνω στην εναλλακτική πρόταση απόλυσης 7.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, μεταφοράς των λιγότερο ειδικευμένων εργαζόμενων σε πρόγραμμα κινητικότητας και επιτάχυνσης των συνταξιοδοτήσεων φέτος.


ΠΗΓΗ: FT.com 


No comments: