13.3.13

Οριστικό τέλος έβαλε ο ΥΠΟΙΚ σε μια ακόμη προσπάθεια για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης που επιχειρούν οι διοικήσεις των τραπεζών


Οριστικό τέλος έβαλε ο ΥΠΟΙΚ σε μια ακόμη προσπάθεια για αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης που επιχειρούν οι διοικήσεις των τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή την ώρα που τραπεζικές πηγές διέρρεαν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένο mega-fund για συμμετοχή στην επερχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο Capital.gr διοικητικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας υπό την προϋπόθεση να διατηρήσει την ανωνυμία του αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι προϋπόθεση για αυτή τη συμμετοχή είναι η αλλαγή του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση. Όλ’ αυτά έγιναν γνωστά ενώ ήδη από το πρωί το Capital.gr είχε δημοσιοποιήσει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το θέμα. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Μαΐου και την διατήρηση των όρων ως έχουν.

Την ίδια ώρα πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ Στουρνάρας με λακωνική δήλωσή του υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο ισχύον νομικό καθεστώς αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας διαρροής ενδεχομένως είχε σαν στόχο να δώσει μια νέα διάσταση στο θέμα, υποδεικνύοντας ότι με την αλλαγή των όρων μπορούν να βρεθούν κεφάλαια, ελαττώνοντας το κόστος για το Δημόσιο. Ωστόσο, η Τρόικα δεν βλέπει με καλό μάτι την απόπειρα να γίνουν αλλαγές στους όρους όπως άλλωστε και την κωλυσιεργία που παρατηρείται σχετικά με το θέμα. Μάλιστα όπως ανέφερε και νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Capital.gr υπάρχουν διαφορές θέσεων εντός της τρόικας που δείχνουν αποκλίσεις όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank.

Οι αποκλίσεις αυτές έχουν να κάνουν με την αντιστρεψιμότητα ή μη της πορείας συγχώνευσης Eurobank – Εθνικής σε συνάρτηση με τις επιθυμίες νέων μετόχων που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες ΑΜΚ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1750367

έλος στα σενάρια περί αλλαγών στους όρους και στο χρόνο ολοκλήρωσης των ΑΜΚ έβαλε προ ολίγου ο Γ. Στουρνάρας παρεμβαίνοντας στη φημολογία που εκ νέου αναπτύσσεται περί παράτασης στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Με προσωπική του δήλωση αναφέρει:

«Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».


Κανονικά η συγχώνευση της Εθνικής
Εν τω μεταξύ κανονικά προχωρά η διαδικασία απορρόφησης της Εurobank από την Εθνική και δεν τίθεται θέμα αναστροφής της διαδικασίας, σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής.

Η Εθνική, επικαλούμενη την ανάγκη ολοκλήρωσης της νομικής συγχώνευσης με τη θυγατρική της πλέον Eurobank, έχει ζητήσει ανεπίσημα να της χορηγηθεί παράταση στη διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Με δεδομένη την πρόθεση της τρόικας να δοθεί ατύπως παράταση μερικών μόλις εβδομάδων στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ΑΜΚ, αναζητείται λύση για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθεί ο όμιλος Εθνικής-Eurobank χωρίς, στην ανάγκη, να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση.

Σημειώνεται ότι με δεδομένο πως η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε ενοποιημένη βάση, αν η Εθνική καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του ομίλου (15,58 δισ. ευρώ) τότε είναι καλυμμένη εποπτικά και αποτελεί διαδικαστικό θέμα η διενέργεια αύξησης κεφαλαίου στη θυγατρική της Eurobank με κάλυψη από την Εθνική του μέρους των κεφαλαίων που αναλογούν στο ποσοστό της (85%).

Σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε η λύση της διενέργειας δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου. Δηλαδή η Εθνική να διενεργήσει αύξηση κεφαλαίου μέσω της οποίας θα καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του ομίλου και εν συνεχεία να διενεργηθεί αύξηση κεφαλαίου στη Eurobank, την οποία θα καλύψει η ΕΤΕ στον βαθμό που της αναλογεί.

Πρόκειται για λύση ανάγκης, η οποία όμως δεν συνεπάγεται ότι παγώνει ή ότι μπορεί να αναστραφεί η διαδικασία συγχώνευσης, σημειώνουν κύκλοι της Εθνικής, οι οποίοι τονίζουν πάντως ότι δεν έχει χαθεί ολοκληρωτικά η ελπίδα για χορήγηση παράτασης από την πλευρά της τρόικας.

Η διοίκηση της Εθνικής αναμένεται να τοποθετηθεί για το θέμα επισήμως μέσα στις επόμενες ώρες καθώς έχει αποσταλεί ήδη σχετική ερώτηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/763494/Article.aspx

No comments: