24.3.13

Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε προς την Κύπρο

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της, το οποίο διαπραγματεύεται με την τρόικα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο κ. Σόιμπλε αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας.
«Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, είπε.
«Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους».
Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι «ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ να μην θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε.
«Οι κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους (. . .). Αλλά οι (Κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν», επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ενώ διαβεβαίωσε ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε: «είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει».
«Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ», τόνισε.
«Η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο. Και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον», ανέφερε εκ νέου.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/630915

______________________________________________

EINAI EKΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ή ΌΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥ

το νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου διαθέτει φυσικό αέριο;


 

No comments: