22.3.13

Συγγνώμη Νετανιάχου προς Ερντογάν για τα θύματα στο Μαβί Μαρμαρά

Την επίσημη συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό «για λάθη τα οποία μπορεί να κόστισαν ζωές» κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοιάριο Μάβι Μαρμαρά το 2010 εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε επισήμως το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.
Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία και μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ για την Ιορδανία.
Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι είναι έτοιμος για συμφωνία καταβολής αποζημιώσεων στις οικογένειες των εννέα θυμάτων τουρκικής εθνικότητας στη συμπλοκή της 31ης Μαΐου 2010 μεταξύ των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και των επιβαινόντων στο Μαβί Μαρμαρά.
Το τουρκικό πλοιάριο κινούνταν ως μέρος ευρύτερου στολίσκου προς τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη σχετική απαγόρευση την οποία είχε επιβάλει το Ισραήλ, φοβούμενο εισαγωγή όπλων από το ισλαμιστικό καθεστώς της Χαμάς στην περιοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις το είχαν καταλάβει πριν εκείνο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν, από την πλευρά του, φέρεται να αποδέχθηκε τη συγγνώμη του ισραηλινού ομολόγου του και να συμφώνησε μαζί του σε ό,τι αφορά την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.
Ομπάμα: «Βήμα για την ειρήνη και την ασφάλεια»
Αποκαλύπτοντας τη συνομιλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στη στρατηγική τους συνεργασία τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ.
«Την ίδια σημασία αποδίδουμε και στις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο συγκεκριμένων εταίρων μας, ώστε να υπάρξουν βήματα προόδου για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Η απολογία από πλευράς Ισραήλ και η αποζημίωση των θυμάτων ήταν ανέκ αθεν οι δύο όροι τους οποίους έθετε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.

http://www.naftemporiki.gr/story/630510

No comments: