13.3.13

Ανόδου συνέχεια, για τους... πιστούς (!)


"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, όλοι είναι υποψιασμένοι εν όψει Παρασκευής και η Αγορά πρέπει να κοροϊδέψει". Αυτή ήταν η προσυνεδριακή ρήση ενός από τους παλαιότερους παράγοντες της Αγοράς και μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί.

Από εκεί και πέρα, στην σημερινή συνεδρίαση, ξάφνιασε (αν μη τι άλλο) η δυναμική του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς σε κάποιες μετοχές βγήκαν έως και "εκβιαστικές" πωλήσεις, λες και οι σημερινοί καθυστερημένοι αγοραστές ήθελαν να ωθήσουν τις αποτιμήσεις όσο το δυνατόν ψηλότερα και να "αναγκάσουν" την τεχνική ανάλυση να παραδεχθεί ότι η Αγορά έδωσε ένα πρώτο σήμα επαναγοράς.

Και επειδή αυτό δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τον FTSE25, που είχε "βαρίδι" τον Τραπεζικό κλάδο και χρειαζόταν κλεισίματα υψηλότερα των 325 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 338 μονάδων, το "δύσκολο έργο" το ανέλαβε ο Γενικός Δείκτης.

Ο τελευταίος έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα των 970 μονάδων, που ήταν προαπαιτούμενο, σαν πρώτη ένδειξη αλλαγής της τάσης και έφερε προβληματισμό σε όσους επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων και από αυτόν το 58% αφορούσε συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca-Cola.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank και μόνιμα με θετικό οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Κύπρου.

Επίσης μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank και στο υψηλό οι τίτλοι των Τέρνα Ενεργειακή, Coca-Cola, Eurobank Properties και Intralot.

Ξεκινώντας από το Τραπέζικό ταμπλό, σε νέα χαμηλά εννέα μηνών έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank και αν χάσει και την στήριξη των 0,8000 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 0,6000 ευρώ.

Συνεχίζεται, με μικρά διαλείμματα, η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην μετοχή της Εθνικής, ο τίτλος της οποίας έχει υποχωρήσει (σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec.) σε τιμές Ιουλίου 1989, με το αμέσως χαμηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/7/1989 (0,7548 ευρώ).

Καμία διάθεση εξόδου από το πτωτικό κανάλι και από τον τίτλο της Τρ. Αττικής, που έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και σε νέα χαμηλά εννέα μηνών.

Εν τω μεταξύ, τέλος στα σενάρια περί αλλαγών στους όρους και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των Τραπεζικών ΑΜΚ, έβαλε ο Γ. Στουρνάρας παρεμβαίνοντας στη φημολογία που εκ νέου αναπτύχθηκε περί παράτασης στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Με προσωπική του δήλωση αναφέρει: "Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο".


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η Αγορά βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης, σύμφωνα με την άποψη του Βαγγέλη Σιούτη.

Παρά ταύτα ορισμένες μετοχές του FTSE25 και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού προσέγγισαν τις πρώτες στηρίξεις, δείχνουν σημάδια αντίδρασης και επανατοποθετήσεων.

Για τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως για όσους εμπλέκονται σε εκκρεμότητες που αφορούν αναδιαρθρώσεις ξένων δεικτών, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η ταλαιπωρία μέχρι την Παρασκευή.

Με τους τραπεζικούς τίτλους να παραμένουν εκτός "επενδυτοσκοπίου" των συντηρητικών χαρτοφυλακίων, για τις υπόλοιπες μετοχές δεν αποκλείεται να επιστρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε αυτή την περίπτωση τα περιθώρια για περαιτέρω υποχώρηση του Δείκτη δεν δείχνουν ιδιαίτερα σημαντικά.

Όλα αυτά και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Guardian Trust, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν θετική έκβαση οι συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας και ότι επιτέλους θα ενεργοποιηθούν ταχύτερες διαδικασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ασία και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μόνο ο DAX καταγράφει οριακά κέρδη.
Στην πρώτη δημοπρασία 10ετών ομολόγων από το 2010 προχώρησε σήμερα η Ιρλανδική Κυβέρνηση, εκδίδοντας ομόλογο λήξεως το 2023, ορίζοντας το guidance της τιμής στο mid swap συν 240 μ.β., που υποδηλώνει επιτόκιο 4,25%, δηλαδή με κόστος δανεισμού χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το βιβλίο προσφορών έκλεισε, ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ. Την διαχείριση της έκδοσης είχαν αναλάβει η Barclays, η Danske Bank, η Davy Stockbrokers, η Goldman Sachs International, η HSBC και η Nomura.Αντίθετα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012 αναρριχήθηκε τα κόστος τριετούς δανεισμού της Ιταλίας στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων της Χώρας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Fitch Ratings.

Η Ρώμη άντλησε 3,3 δισ. ευρώ από τριετή ομόλογα με μέση απόδοση στο 2,48% από 2,30% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Επίσης άντλησε 2 δισ. ευρώ από 15ετείς τίτλους, με μέση απόδοση στο 4,9%.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση για τέταρτο μήνα στους τελευταίους πέντε, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης επιδεινώνονται.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,4% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση και πτώση 1,3% σε ετήσια βάση.Σύμφωνα με τη Citi, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε διπλή μείωση επιτοκίων το 2013 αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο.

Ο λόγος που θα ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την ενέργεια δεν είναι άλλος από την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Ευρωζώνης. Τον Απρίλιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια μείωση επιτοκίων (κατά 0,25%) που θα ανοίξει το δρόμο σε μια νέα μείωση επιτοκίων μέχρι το βασικό επιτόκιο να φθάσει το 0,25% και με πιθανότητες για μηδενικά επιτόκια.

Παρόλα αυτά, η Citi εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν θα δημιουργήσει νέα αναταραχή στις Αγορές καθώς το ΟΜΤ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.Το ζήτημα του πακέτου διάσωσης της Κύπρου θα συζητηθεί στα περιθώρια της Συνόδου της Πέμπτης, αλλά δεν θα βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, δήλωσε στο Reuetrs Γερμανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση θα βασίσει την απόφαση της για τη διάσωση της Κύπρου στις αξιολογήσεις και τις προτάσεις της τρόικα, που δεν έχει λάβει ακόμα.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed δεν θα κρατήσει για πάντα, όμως οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν ότι θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο αυτού του έτους, χωρίς μείωση επιτοκίου μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της Roubini Global Economics, Christian Menegatti, όπως μετέδωσε το CNBC.

"Η Fed δεν θα κοιτάξει απλώς την ανεργία, αλλά συνολικά τις Αγορές εργασίας και θα κοιτάξει αν οι βελτιώσεις οφείλονται στην αποχώρηση ανθρώπων από το εργατικό δυναμικό ή στην πραγματική δημιουργία θέσεων εργασίας" δήλωσε.Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,5%. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις του λιανεμπορίου είχαν αυξηθεί 0,1%.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/763509/ArticleMarketComment.aspx

No comments: