17.3.13

Κατέβηκαν οι τόνοι μετά τη σύσκεψη στην Κύπρο

Επέμειναν στις θέσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων κατά τη σύσκεψη με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά εξερχόμενοι από το προεδρικό Μέγαρο πέλεξαν να κατεβάσουν τους τόνους. Ο πρόεδρος της Κύπρου υποστήρηξε ότι δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις και πως δεν υπήρχαν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γγ του ΑΚΕΛ, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει Δημοψήφισμα. Εξερχόμενος ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως δεν άκουσε κάτι νεότερο. «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις» είπε, «Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο απ’ αυτά που είπα το πρωί. Αύριο θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Ζητήσαμε αναβολή της αυριανής συνεδρίας της ολομέλειας αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα είτε τίποτα».
Στήριξη στον Νίκο Αναστασιάδη προσέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δηλώνοντας ότι «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σενάρια». Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολιάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για το ενδεχόμενο διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων στο θέμα της απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup.
Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο περιπτώσεις αρνήθηκε τις προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά υπό την αφόρητη, όπως είπε,  πίεση που εξασκούσαν οι ηγέτες και η Διευθύντρια του ΔΝΤ και αντιμέτωπος με το δίλλημα   είτε αυτής της σκληρής απόφασης είτε της πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση, υπερτονίζοντας  στους Ευωπαίους εταίρους ότι αυτό είναι  υπό την αίρεση της απόφασης της βουλής.  «Όταν έχεις την απειλή ότι αν δεν συμφωνήσεις, την Τρίτη το τραπεζικό σου σύστημα θα είναι υπό κατάρρευση, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι τα περιθώρια σου περιορίζονται», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως η απόφαση αυτή του Eurogroup είναι λανθασμένη, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «τρώθηκε περισσότερο η αξιοπιστία το ευρωσυστήματος».

http://www.sofokleousin.gr/archives/127813.html

No comments: