15.3.13

Αντ. Σαμαράς: Εκτός Δημοσίου επίορκοι και «κοπανατζήδες»

Στην απομάκρυνση από τον δημόσιο τομέα των επίορκων υπαλλήλων εστίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς σχετικά με τις πιέσεις των δανειστών για απολύσεις, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία θα απομακρυνθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων στο δημόσιο και ότι μέσα στο 2014 «θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν γιατί στόχος μας είναι να επικρατήσει λειτουργικότητα και αξιοκρατία σε όλο τον δημόσιο τομέα».
Ερωτηθείς σχετικά με την εκκρεμότητα της εκταμίευσης της δόσης, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει αδιέξοδο».  Όπως είπε, «αδιέξοδο δεν υπάρχει, υπάρχει συζήτηση» και τόνισε πως «είμαστε σε όλα τα θέματα πολύ κοντά σε συμφωνία».
Παράλληλα,εξέφρασε την ελπίδα να μπορεί σύντομα να πει τα τελικά, καλά νέα και συνέχισε: «Είμαστε στο σωστό δρόμο για την εκταμίευση της δόσης».
Ερωτηθείς για τη φορολογία των ακινήτων, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως φέτος η επιβάρυνση των κατόχων ακίνητης περιουσίας θα είναι μικρότερη από πέρυσι, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η είσπραξη του φόρου μέσω της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε, «τώρα ψάχνουμε το πώς θα πληρώσουν φέτος: το αν θα εισπραχθεί από ΔΕΗ ή από αλλού».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2014. Συγκεκριμένα είπε: «Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση ότι θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι της τελευταίας τριετίας και ότι θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για την περιουσία. Αυτό θα ισχύσει από 1ης /1/ 2014».
Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απάντησε, μεταξύ άλλων, πως «ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις».
Όσον αφορά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ζήτημα το οποίο απασχόλησε σήμερα τους ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ευρώπη «συνειδητοποιεί ότι δεν μπορούμε πλέον να μένουμε στα λόγια αλλά ότι πρέπει να προχωρήσουμε».
Μίλησε για τον επανασχεδιασμό του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ώστε να μεταφερθούν πόροι από άλλες κατευθύνσεις προς το κοινό πρόγραμμα που σχετίζεται με την απασχόληση των νέων και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν μέτρα για τις οικογένειες, των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργα.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τέλος ότι τα μέτρα λιτότητας δεν είναι αυτοσκοπός και πως για να επιτευχθεί η ανάπτυξη πρέπει να δωθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.
http://www.naftemporiki.gr/story/627689

No comments: