15.3.13

Reuters: Υπό επεξεργασία το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου επεξεργάζονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ευελπιστώντας ότι θα εγκριθεί το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και από το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Υψηλόβαθμες πηγές, που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν στο πρακτορείο ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του κυπριακού τραπεζικού τομέα για να διασφαλισθεί ότι θα είναι βιώσιμη η χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα προβλέπεται μία αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και εφάπαξ φορολογία στις τραπεζικές καταθέσεις ή εναλλακτικά ένας φόρος στο εισόδημα από τις καταθέσεις.
Επίσης, θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος, με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως με τη μείωση του επιτοκίου του.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουν να υπάρξει ένα πρόγραμμα, αυτό δεν θα είναι οριστικό. Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η τρόικα δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου και τις δυνατές λύσεις. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, είναι πιθανό αυτό να μη συμβεί ούτε και σήμερα, καθιστώντας αδύνατο οτιδήποτε άλλο από μία πολιτική συμφωνία.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/627663

No comments: