15.3.13

Δε συμφώνησαν σε άρση του εμπάργκο όπλων στους σύρους αντάρτες οι 27 Αντίθετη η Γερμανία

Δεν επετεύχθη τελικώς η συναίνεση των 27 ηγετών της ΕΕ, η οποία ήταν απαραίτητη για την άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.
Την άρση του εμπάργκο είχαν υποστηρίξει ανοικτά και με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από την Πέμπτη.
Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της Ένωσης μετέθεσαν τελικώς την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου για το ζήτημα της Συρίας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο.
Η γαλλο-βρετανική επιχειρηματολογία υπέρ του εξοπλισμού των ανταρτών στηρίχθηκε στην ανάγκη προστασίας των ίδιων και του αμάχου πληθυσμού απέναντι στα βαρέα όπλα του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και εξαναγκασμού του καθεστώτος σε πολιτική λύση μέσω συνομιλιών.
Η επιχειρηματολογία των σκεπτικιστών, με επικεφαλής τη Γερμανία, βασίστηκε στη θέση ότι η Συρία σήμερα δεν χρειάζεται περισσότερα όπλα στο έδαφός της και στους φόβους ότι μια ενδεχόμενη ροή όπλων προς τους αντάρτες θα δημιουργήσει μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ καθεστώτος και αντιπολίτευσης.
Προβληματισμός εκφράστηκε επίσης και για την τύχη όπλων τα οποία προορίζονται για την κοσμική αντιπολίτευση και καταλήγουν στα χέρια φανατικών ισλαμιστών.
«Ξεκαθάρισα ότι έχουμε σειρά αμφιβολιών σε σχέση με τις εξαγωγές όπλων στη συριακή αντιπολίτευση, καθώς πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως μέσω αυτού του μέτρου πυροδοτούμε συνέχιση της βίας», σημείωσε μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Η Συρία δεν βρισκόταν στην ατζέντα της συνόδου, ωστόσο ήταν γνωστό ότι το ζήτημα θα ετίθετο από πλευράς του γάλλου προέδρου.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου.
«Η Ευρώπη μπορεί να παίξει το ρόλο της μονάχα όταν δρα ενωμένη», πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/story/627730

No comments: