22.3.13

Βολές κύπριου πρώην κεντρικού τραπεζίτη για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς

Η Ευρώπη έχει καταδικαστεί σε οικονομική αποσύνθεση ως αποτέλεσμα του «εκφοβισμού» της Κύπρου από τους πολιτικούς ηγέτες και της υπεροπτικής στάσης τους έναντι της δήμευσης περιουσίας, δηλώνει στους Financial Times ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης. 


Ο Αθανάσιος Ορφανίδης.


Όπως σημειώνει, το ευρωπαϊκό εγχείρημα συντρίβεται στη γη, καθώς οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί συνιστούν θεμελιώδη αλλαγή στη δυναμική της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της αποσύνθεσης. «Δε βλέπω πώς μπορεί αυτό να ανατραπεί», προσθέτει ο κ. Ορφανίδης.
Επικρίνοντας έντονα τους ηγέτες της Ευρωζώνης, σημειώνει ότι θα περίμενε τους ηγέτες της ευρωζώνης να στηρίξουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και τους πολίτες των μικρότερων και πιο αδύναμων κρατών-μελών έναντι «διακρίσεων».
Προσθέτει ότι οι κινήσεις που έγιναν συνιστούν παρωδία των ευρωπαϊκών συνθηκών και δείχνουν ότι στην Ευρώπη δεν είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στο νόμο.
Ο κ. Ορφανίδης αναφέρει ακόμη μεταξύ άλλων πως «είδαμε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως την Ολλανδία, να βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το ευρωπαϊκό, προσπαθώντας να καταρρίψουν το οικονομικό μοντέλο χωρών όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο».
Πηγή: ΚΥΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/630503

No comments: