22.3.13

Ρώσοι ολιγάρχες:"Κουρέψτε" αλλά μην μας ελέγξετε!

Ο πραγματικός πόνος για την ρωσική οικονομία θα μπορούσε να προέλθει, όχι από ένα "κούρεμα" των καταθέσεων, αλλά από την στρέβλωση και την επιβολή ελέγχου των κεφαλαιακών ροών με την Κύπρο, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Μπροστά στον όγκο των συναλλαγών με ρωσικές επιχειρήσεις, ωχριά το ίδιο το ΑΕΠ της Μεγαλονήσου, σημειώνεται.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα σε συνεδρίαση της Βουλής.

"Εάν, με κάποιο τρόπο, περιοριστούν οι κεφαλαιακές ροές, αυτό θα είχε σημαντική επίπτωση στις ρωσικές εταιρίες", τονίζει ο German Gref, διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία.

"Ελπίζω ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει τη σοφία να μην προχωρήσει σε τέτοια μέτρα, γιατί εάν το κάνει, όλοι οι επενδυτές θα φύγουν. Θα αποτελέσει το τέλειο case study στο τι δεν πρέπει να κάνει μια χώρα", δήλωσε ο κ. Gref, που έχει διατελέσει και υπουργός οικονομικών της Ρωσίας.    

Η Morgan Stanley έχει εκτιμήσεις ότι η Κύπρος, με ΑΕΠ μόλις 25 δισ. δολαρίων, αποτελεί πηγή και προορισμό του 25% των ρωσικών εισερχόμενων και εξερχόμενων ξένων άμεσων επενδύσεων.

Επίσης, η Κύπρος είναι η πηγή ξένων δανείων προς τη Ρωσία ύψους 203 δισ. δολαρίων από το 2007 έως το 2011.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κύπρος δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα. "Δεν βλέπω συστημικό κίνδυνο λόγω Κύπρου", δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας, Alexei Simanocsky.


Πόσες είναι οι ρωσικές καταθέσεις
Η χαμηλή φορολογία και οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου έχουν προσελκύσει τα κεφάλαια και τις καταθέσεις χιλιάδων Ρώσων, πολλοί εκ των οποίων ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον πλούτο τους μακριά από τους -συχνά απαιτητικούς- γραφειοκράτες στη χώρα τους.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι επενδυτές μπορούν να κρύψουν τα κεφάλαιά τους πίσω από πολύπλοκες νομικές δομές -συχνά στο όνομα κάποιου ντόπιου δικηγόρου- είναι δύσκολο να πει κανείς πόσα ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται στην Κύπρο -ή πόσα έχουν μείνει.

Το πού "μετακομίζουν" είναι επίσης ασαφές, αν και η αύξηση των ρωσικών καταθέσεων στη Λετονία έχει εγείρει ανησυχίες για μετατόπιση της αστάθειας προς το Βορρά.

Ρώσοι πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο μέρος των εκτός ΕΕ μη τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, που ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ευκολία με την οποία οι Ρώσοι μπορούν να εξασφαλίσουν διαμονή και να συστήσουν εταιρία στην Κύπρο, στρεβλώνουν τα στοιχεία.

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι τα κεφάλαια που διατηρούν ρωσικές εταιρίες και ιδιώτες στην Κύπρο υπερβαίνουν κατά πολύ τα 20 δισ. ευρώ. Όταν ερωτήθηκε ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης για το πόσα ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται στο νησί, τόνισε: "Εξαρτάται πώς τα μετράει κανείς"...

Κύπριος δικηγόρος εκτίμησε ότι ρωσικά κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ "έφυγαν" από την Κύπρο στο δεκαήμερο πριν το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ η Λευκωσία διαπραγματευόταν τη διάσωση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν και οι business στο νησί. Σύμβουλος επιχειρήσεων δήλωσε στο Reuters ότι ακόμη και την Πέμπτη, με την κρίση σε πλήρη εξέλιξη, είχε δυο αιτήματα για δημιουργία offshore στην Κύπρο... 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765502/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: