24.3.13

Αμερικανική παρέμβαση για την Κύπρο

Στο παιχνίδι μπαίνουν πλέον και οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα. Όπως μεταδίδει το protothema.gr, σμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού μετά την επικοινωνία που είχε προχθές με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, μέσα στις επόμενες ώρες θα έχει νέα συνομιλία με στόχο να πιέσει ώστε να βρεθεί λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από αυτήν των Γερμανών καθώς εκτιμούν πως «η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει συστημικό κίνδυνο». Η νέα αυτή θέση, ακούγεται ολοένα πιο δυνατά από σήμερα το πρωί καθώς και κύκλοι του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη διεμήνυσαν πως τυχόν χρεοκοπία της Κύπρου αποτελεί κίνδυνο για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγές από το Βερολίνο πάντως εκτιμούν πως δύσκολα η στάση της Γερμανίας θα αλλάξει καθώς η θέση του υπουργείου Οικονομικών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι πως «όσο οι Γερμανοί δίνουν τα χρήματα στους εταίρους τους κι όχι οι Αμερικάνοι, αυτοί είναι υπεύθυνοι για το τι πρόκειται να γίνει».

Πληροφορίες από το Βερολίνο πάντως που μεταφέρθηκαν στο protothema.gr μιλούν για μένεα που ο κ. Σόιμπλε πνέει αυτή την ώρα κατά του κ. Αναστασιάδη για την στάση που κρατά ενώ κύκλοι του Βερολίνου διαμηνύουν πως «οι Κύπριοι κρατούν σε ομηρεία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις διαπραγματεύσεις τους με το Eurgroup».

Με τη δήλωση πάντως πως «οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας» η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι φέρεται να αποδίδει τις αμερικανικές θέσεις για το θέμα ενώ αυτήν την στιγμή εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις προς τις Βρυξέλλες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1758146

_______________________________________________

άτσα;
ενεφάνη ο Λιού;
το ιππικό;

θα είναι σοβαρά τα πράγματα, οι Γερμανοί θα έχουν βιδώσει!

 

No comments: