24.3.13

Πληροφορίες για αίτημα ΔΝΤ και για… Κυπριακό PSI

Για αίτημα από το ΔΝΤ «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων της Κύπρου κάνει λόγο η «Καθημερινή Κύπρου».

Επικαλούμενη πηγές του Ταμείου υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που το κυπριακό κρατικό χρέος ενδεχομένως να βαίνει προς κούρεμα, καθίσταται προφανές πως το ΔΝΤ αναμένει (ή μάλλον σχεδιάζει) νέες μεγάλες απώλειες στις τράπεζες, οι οποίες διατηρούν ομόλογα στα ενεργητικά τους.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια επανάληψη για τη ζημιά που επιβλήθηκε με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά, τα ομόλογα θα είναι κυπριακά. Η ζημιά, όμως, θα είναι τεράστια. Επιπλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε και βαρύ πλήγμα στα Συνεργατικά, τα οποία θα αντιμετώπιζαν επιπλέον τρύπες, παρόμοιες με εκείνες της Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου.

Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο έχει για αρκετό καιρό θεωρηθεί ιδιαίτερα δύσκολο για νομικούς, κυρίως λόγους. Το κυπριακό ομόλογο υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο γεγονός που αποκλείει την πιθανότητα αλλαγής των «όρων πλειοψηφίας», όπως αυτοί σημειώνονται στην έκδοση του ομολόγου:

Χρειάζεται συμφωνία του 75% των κατόχων ομολόγων για να επιβληθεί «εθελοντικό» κούρεμα σε όλους τους κατόχους. Επιπλέον, όλα τα ομόλογα είναι ίσης προτεραιότητας (parri pasu και unsubordinated).

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765789/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: