14.3.13

Κυπριακό μπλόκο σε πώληση ακινήτου από ΤΑΙΠΕΔ

Μπλόκο στην πώληση του ακινήτου του Ελληνικού Δημοσίου στη Λευκωσία, μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, έβαλε την Τρίτη το Επαρχιακό Δικαστήριο της κυπριακής πρωτεύουσας.

Επειτα από αγωγή που κατέθεσε η Ιερά Μονή Κύκκου, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει την πώληση του ακινήτου μέχρι να ανακληθεί η παραπάνω διαταγή από το δικαστήριο ή μέχρι να τελεσιδικήσει η αγωγή.

Η Ιερά Μονή Κύκκου στρέφεται κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και διεκδικεί την επιστροφή του ακινήτου επειδή, «σύμφωνα με όσα επικαλείται στην αγωγή της, η τελευταία δήθεν παραβίασε κάποιο όρο που είχε θέσει η ενάγουσα όταν της πώλησε και της μεταβίβασε το εν λόγω ακίνητο».

Το ακίνητο της Λευκωσίας είναι επιφάνειας 8.000 τ.μ. και βρίσκεται στην περιοχή Κύκκος, στο Δήμο Έγκωμης, στην καλύτερη τοποθεσία της Λευκωσίας. Πλησίον του ακινήτου βρίσκονται υπουργεία, 2 πανεπιστήμια, πρεσβείες και γραφεία πολλών εταιρειών.

Το ΤΑΙΠΕΔ το πωλεί μαζί με άλλα πέντε ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό με ελάχιστη τιμή 5.000.000 ευρώ. Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τα έξι ακίνητα λήγει στις 19 Μαρτίου και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως θα δεχθεί προσφορές.

Ομως, «θα σεβαστεί την Κυπριακή Δικαιοσύνη και δεν πρόκειται να μεταβιβάσει το εν λόγω ακίνητο εάν δεν αρθεί προηγουμένως η ανωτέρω διάταξη του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας».

Στις 19 Μαρτίου θα υποβληθούν προσφορές και για τα ακίνητα σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Λιουμπλιάνα και Τασκένδη. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/763799/Article.aspx

No comments: