7.3.13

Στουρνάρας:Είμαστε στο τελικό στάδιο για τράπεζες

"Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και προσδοκούμε ότι μόλις ολοκληρωθεί, τα ενισχυμένα και θωρακισμένα πλέον τραπεζικά ιδρύματα, θα μπορέσουν να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας", υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά. 

Με τις ρυθμίσεις για την κεφαλαιαγορά, υπογράμμισε, η αγορά μας θα εμπλουτισθεί περαιτέρω και θα προσφέρει στην εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα –μέσω επαγγελματιών διαχειριστών– μια αξιοπρεπή «βεντάλια» τεσσάρων εναλλακτικών και διαφοροποιημένου προφίλ προϊόντων συλλογικών επενδύσεων (ΑΕΕΧ, ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ, ΕΤF Exchange Trade Funds ), που σε συνδυασμό με την καλύτερη ενεργοποίηση από πλευράς Χρηματιστηρίου της αγοράς ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) – θα διαμορφωθεί ένα αξιόλογο και αποτελεσματικό περιβάλλον μεταφοράς επενδυτικών πόρων στη χώρα μας.

Μιλώντας για την αναβάθμιση του πλαισίου για τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών και για τις Εταιρίες Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών, σημείωσε ότι ύστερα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τους τελευταίους 18 μήνες, εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό στους παρακάτω τομείς της χώρας, οι οποίοι θεωρούνται ελκυστικοί για επένδυση :

α. Ενέργεια (Αιολική, Φωτοβολταϊκά, διαχείριση Αποβλήτων)
β. Ακίνητα
γ. Υποδομές (Λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες, κλπ)
δ. Τουρισμός (ξενοδοχεία και τουριστική κατοικία)
ε. Εξαγωγικές Εταιρίες & Μεταποιητικές εταιρίες

Ωστόσο, όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση, η επένδυσή τους να καλύπτεται από τους κανόνες διαφάνειας και ρευστότητας, που εξασφαλίζεται μέσω μιας οργανωμένης αγοράς, όπως αυτή του ΧΑ, υπογράμμισε ο υπουργός. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/762226/Article.aspx

Κ. Καραμανλής : "Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη"

5 Οκτ. 08


Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης επηρεάζουν και τη χώρα μας, ωστόσο η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.Οι επιπτώσεις της κρίσης με την άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών καθώς και των τροφίμων επηρεάζουν την ακρίβεια καθώς επίσης τα έσοδα και τα έξοδα του δημοσίου, είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες στη χώρα μας. Η ελληνική οικονομία διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης ενώ η ανεργία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, εδώ και πολλά χρόνια, το τραπεζικό σύστημα δείχνει ανθεκτικότητα. Υπάρχουν αδυναμίες, είπε ο κ.Καραμανλής, τις οποίες όμως μπορούμε να καλύψουμε.
Είμαστε σε δύσκολη εποχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.
Η έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του πληθωρισμού, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, προβληματίζουν την ευρωζώνη, οι κραδασμοί έρχονται και στη χώρα μας. Ο κ.Καραμανλής επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι οι αυξήσεις αυτές των διεθνών τιμών δεν μας αφορούν, ότι για όλα φταίει η ελληνική κυβέρνηση. Έχουν χάσει την επαφή με τη διεθνή πραγματικότητα, είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι είναι μια επίδειξη μικροκομματισμού που είναι ανεπίτρεπτος για τις μέρες που διανύουμε. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις.
Απευθυνόμενος προς τους νέους και τις νέες τις ΟΝΝΕΔ, ο κ.Καραμανλής είπε "κρατήστε την ουσία της πολιτικής, κρατήστε αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας και των κοινών μας αγώνων".
Έκανε αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι στα τέσσερα χρόνια έχουν γίνει λάθη. Ωστόσο υπογράμμισε "έχω καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για όλα. Δεν θα βάλω καμία σκοπιμότητα πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μου. Δεν δέχομαι πιέσεις από κανέναν. Ασκώ την πολιτική που χρειάζεται η πατρίδα μου".
Μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους νέους της ΟΝΝΕΔ, ο κ.Καραμανλής είπε: "όχι στην ισοπεδωτική αμφισβήτηση των πάντων. Οχι σε καιροσκοπισμούς που πληγώνουν την πατρίδα. Ναι στις αρχές και στις αξίες που μας ενώνουν. Προχωράμε ενωμένοι, αποφασιστικοί, πρωτοπόροι, συστρατευθείτε στη λύση των προβλημάτων. Περιφρονείστε τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα, τις ακρότητες".
Ο κ.Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που συνεχίζεται. Σημείωσε ότι έχει αρχίσει ο διάλογος για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σκοπός, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι να ενισχυθεί η αυτοτέλεια του λυκείου, να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογών των νέων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της η παραπαιδεία.
Ο κ.Καραμανλής είπε επίσης πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Έκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας "προχωρούμε μπροστά χωρίς συμβιβασμούς, όλοι μαζί αποφασισμένοι με αισιοδοξία και όραμα".

http://news.pathfinder.gr/sports/508376.html

____________________________________________

όχι ότι είμαστε επώπιον ενός νέου 2010,
ούτε ο υπουργός έχει τη βαρύτητα ενός πρωθυπουργού,
αλλά είναι τόσο πλούσια η ελληνική γλώσσα...




No comments: