7.3.13

Χ.Α.: Έκαναν το 5 στα 5 οι πωλητές - Καπνός τα κέρδη του 2013

Μόνος του ο Τραπεζικός κλάδος φαινόταν να δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην βραχυμεσοπρόθεσμη τάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πολλώ δε μάλλον τώρα που προέκυψαν και οι "έκτακτες" πωλήσεις, λόγω εξόδου Ελληνικών μετοχών από τον δείκτη FTSE All-World.

Πιο συγκεκριμένα, τις αλλαγές στους δείκτες που θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε ο οίκος FTSE. Συγκεκριμένα, από τον δείκτη Developed Europe Mid-Caps αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, ενώ δεν προστίθεται καμία Eλληνική μετοχή. Οι προαναφερθείσες μετοχές εντάσσονται στον δείκτη Developed Europe Small Caps, μαζί με την μετοχή της Folli Follie Group, από τον οποίο αφαιρούνται η Τρ. Κύπρου και η CPB.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank αφαιρούνται και από τη σύνθεση των δεικτών FTSE All-World. Οι συνολικές εκροές που εκτιμούσε η Citi, σε σχετικά πρόσφατη έκθεσή της, μόνο για τις Τραπεζικές μετοχές ήταν 86,7 εκατ. δολάρια, από τα ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται με βάση τους δείκτες, οπότε την επόμενη Παρασκευή που είναι και το triple witching Μαρτίου,αναμένεται “γκολ και θέαμα” (!)

Με αυτά τα δεδομένα, ήταν εξαιρετικά εύκολο για τους πωλητές να κάνουν το 5Χ5 για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, με αθροιστικές απώλειες 7,09% για τον πρώτο και 20,13% για τον δεύτερο, ενώ η εικόνα "sell off" συνδυάστηκε με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 47 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/12/2012 (907,9 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης - Τιτανικός σε χαμηλό 308 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/7/1987 (132,85 μονάδες).

Αποκαρδιωτική η εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του 25αρη και στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να πλησιάασει το 1 προς 4. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, η μετοχή του ΟΠΑΠ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Κύπρου, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Frigoglass.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξειςΜε θετικό πρόσημο μόνο ο Nikkei από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και η Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέο υψηλό για το 2013 ανήλθε ο Ιαπωνικός Nikkei, ενισχυόμενος με κέρδη 0,3%, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τις 12000 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από μτον Σεπτεμβριο του 2008, στον απόηχο του νέου ιστορικού υψηλού που έκλεισε χθες το βράδυ ο δείκτης Dow Jones.

Σε "σταθερό" από "αρνητικό" αναβάθμισε η Standard & Poor’s το outlook της Πορτογαλίας, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση “BB”.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τις επιπλέον αποδείξεις ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να στηρίζουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Πορτογαλίας, δεδομένης της προσήλωσης της Κυβέρνησης της χώρας στην υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων στον προϋπολογισμό.

Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν προέκυψε στην Αγορά ομολόγων από την σημερινή Ισπανική δημοπρασία, με το κόστος να υποχωρεί σχετικά.

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίστηκε η κάθετη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας κατά τον Ιανουάριο που συρρικνώθηκαν κατά 1,9%, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%.Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας στο 0,5% όπως ανέμεναν και οι αναλυτές. Παράλληλα, δεν προέβη σε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.


Τι είπε ο Μ. Ντράγκι για την ευρωπαική οικονομίαΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν καθολικά, κράτησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ. Ωστόσο, η επίμονη υποτονικότητα στην οικονομία και ειδικά οι ανησυχίες για τις συνέπειες της Ιταλικής πολιτικής κρίσης, κάνουν ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν μείωση επιτοκίων στην συνέχεια του έτους.

"Τα στοιχεία της προηγούμενης έκθεσης της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν την σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε χαμηλά επίπεδα", ανέφερε ο κ. Draghi. "Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να βλέπει καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της Ευρωζώνης. Μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του 2013” δήλωσε.

Ο κ. Draghi ανέφερε ότι η ΕΚΤ πλέον προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα κινηθεί στην κλίμακα του -0,9% με -0,1%. Τον Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για -0,9% με +0,3%, ενώ η ΕΚΤ προέβλεπε αρχικά ότι η φετινή ανάπτυξη θα είναι περίπου 1,3% φέτος. Για το 2014 η εκτίμηση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κινείται πλέον στην κλίμακα του 0 με 2% από 0,2% με 2,2% τον Δεκέμβριο.

Το εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε 16,5% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε στα 44,45 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές περιμεναν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στα 42,6 δισ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο είχε εμφανιστεί έλλειμμα 38,14 δισ. δολ.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, από το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν ελαφρώς κατά 4.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 340.000 νέοι άνεργοι. Ο μηνιαίος μέσος όρος (348.750) ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 ετών.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 355.000 αιτήσεις. Μείωση παραγωγικότητας και αύξηση του κόστους εργασίας καταγράφθηκε στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την αργή ανάπτυξη της περιόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Απασχόλησης, η παραγωγικότητα εμφάνισε πτώση 1,9% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρώντας τα προηγούμενα στοιχεία από τα οποία είχε προκύψει πτώση 2%.
Παράλληλα, το εργατικό κόστος ενισχύθηκε κατά 4,6%, από την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για αύξηση 4,5%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγικότητας κατά 1,6% και αύξηση του κόστους εργασίας κατά 4,4%. Για το σύνολο του 2012, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε 0,7% υψηλότερα από την άνοδο 0,6% που είχε σημειωθεί το 2011.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράςΗ Αγορά, μετά την διάσπαση των 338 μονάδων για τον FTSE25, μπήκε και παραμένει σε πτωτικό κανάλι, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για να υπάρξει αλλαγή αυτής της τάσης θα πρέπει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 340 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 300 και 280 μονάδες.Το σύνολο των τίτλων του 25αρη, πλην των Coca-Cola, ΟΠΑΠ και Intralot έχουν γυρίσει σε πτωτικό momentum.

Οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, το επιβαρυμένο κλίμα στον Τραπεζικό κλάδο και τα πολλαπλασιαζόμενα "margin calls" θα διατηρλήσουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε αρνητικό βηματισμό, σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/762241/ArticleMarketComment.aspx

No comments: