14.3.13

Οδηγούν τη CPB στην αγκαλιά της Alpha Bank

Σκληρό πόκερ με παρασκηνιακές συμμαχίες και λυκοφιλίες εξελίσσεται σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το μέλλον των κυπριακών τραπεζών. Η αύξηση της πίεσης από την Κομισιόν προς την κυπριακή κυβέρνηση με διαρροές και δημοσιεύματα στον Τύπο, σε συνδυασμό με τις απεγνωσμένες προσπάθειες των κυπριακών αρχών να εξασφαλίσουν άμεσε ή έμμεση χρηματοδότηση από τη Ρωσία,  σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο σκηνικό.
Οι επιπτώσεις των διαρροών και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι αισθητές και σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας, καθώς προστίθενται οι παρενέργειας από διοικητικά ατοπήματα και προβλήματα καθημερινής δραστηριότητας.
Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα, υπαρκτά και δυνητικά, άλλοι παίχτες που βρίσκονται σε καλύτερη θέση και απολαμβάνουν στήριξης και κρατικής χρηματοδότησης, ετοιμάζονται να κινηθούν προς… διάσωση.
Στη θέση του θηράματος βρίσκεται σε αυτή τη φάση η CPB (πρώην Laiki Bank), το εν Ελλάδι τμήμα της Laiki Bank της Κύπρου, ενώ ο "κυνηγός" φέρεται να είναι η Alpha Bank. Καλά πληροφορημένες πηγές του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της Alpha βρίσκεται σε συζητήσεις για «διάσωση» της CPB, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και ρώσικα funds.
Μια κίνηση συγχώνευσης ή εξαγοράς της CPB δεν θα λάμβανε έγκριση από το ΤΧΣ, ακόμα και αν υπήρχε διακρατική συμφωνία στήριξης, αν πρώτα δεν είχαν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα για την ανακεφαλαιοποίηση κεφάλαια.
Ενώ λοιπόν η ΕΕ εγείρει ενστάσεις στη συμμετοχή ρώσικων κεφαλαίων στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να πράξει το ίδιο εάν στο παιχνίδι εμπλακεί μια συστημική ελληνική τράπεζα.
Με αυτό τον πλάγιο τρόπο και αφού πρώτα έχει ακολουθηθεί μια αλληλουχία γεγονότων, η CPB θα μπορούσε να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες στην αγκαλιά της Alpha Bank, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς για συρρίκνωση της παρουσίας κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά.
Με τον τρόπο αυτό η Alpha Βank θα πετύχαινε να διαμορφώσει μεγαλύτερο μέγεθος και να διευρύνει την κεφαλαιακή της βάση, θέτοντας τις βάσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου.
Αυτό θα σημάνει αυτομάτως τον περιορισμό των κεφαλαιακών δανειακών αναγκών της Κύπρου και συνεπώς τα Μνημονιακά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει.
 
http://www.sofokleousin.gr/archives/127604.html

No comments: