25.3.13

HSBC: Τρεις πρωτιές στην κυπριακή λύση

Ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, η συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου ήταν πραγματικά της τελευταίας στιγμής, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η HSBC.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Κύπρος αποτελεί την τέταρτη χώρα της Ευρωζώνης που της δίνεται πλήρης οικονομική βοήθεια και η πέμπτη χώρα, αν συμπεριληφθεί και η Ισπανία, η οποία έλαβε στήριξη μόνο για τον τραπεζικό της κλάδο.

Ωστόσο η συμφωνία με την Κύπρο πρωτεύει σε τρία σημαία σε σχέση με τις άλλες συμφωνίες: Είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που γίνεται κούρεμα σε καταθέτες ποσών άνω των 100.000 ευρώ, η πρώτη χώρα που γίνεται κούρεμα σε τραπεζικούς ομολογιούχους και η πρώτη χώρα που θα θέσει έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων έστω και βραχυπρόθεσμα.

Οπότε ποια θα είναι η συνέχεια στην Κύπρο;

Μεγάλοι καταθέτες και ίσως και άλλοι, πιθανότατα θα υποχρεωθούν σε περιορισμό των χρημάτων που θα μπορούν να αποσύρουν από τις τράπεζες. Το MoU αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την τρόικα στις αρχές Απριλίου. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποδοχή της οικονομικής στήριξης από τον ESM. Το Eurogroup αναμένει η πρώτη δόση από τα 10 δισ. ευρώ να δοθεί στην Κύπρο στις αρχές Μαΐου.

Και ποια συνέχεια για την Ευρωζώνη; Η εξελίξεις στην Κύπρο υπενθύμισαν στις αγορές ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά δανειζόμενους και δανειστές στην Ευρωζώνη, χωρίς να υπάρχει σταθερός χειρισμός στην αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος. Μπορεί να είναι περιορισμένος ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αλλά ενδέχεται να εμβαθύνει το πρόβλημα σε περίπτωση που οι καταθέτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης φοβηθούν ότι οι κυβερνήσεις τους χρειαστεί να καταφύγουν σε βοήθεια για την στήριξη του τραπεζικού τους συστήματος.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765936/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: