18.3.13

Moody's: Η συμφωνία της Κύπρου είναι credit negative για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η πρόταση για το αμφιλεγόμενο σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την απομάκρυνση της συστημικής στήριξης για τις πιστώτριες τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, και ως εκ τούτου δεν είναι credit negative μόνο για τις κυπριακές πιστώτριες τράπεζες, αλλά και για όλες τις ευρωπαϊκές, τονίζει η Moody’s Investors.

«Η απόφαση να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες σηματοδοτεί την πρόθεση των φορέων χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης να διακινδυνεύσει ευρύτερη αναταραχή στις αγορές προκειμένου να προωθήσει άλλους στόχους πολιτικής», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε report της.

Προσθέτει ακόμη ότι παρά τις δηλώσεις των φορέων χάραξης πολιτικής που υποβαθμίζουν το άνευ προηγουμένου της φύσης του, το μέτρο είναι σημαντικό και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως αν και αυξάνει το ρίσκο της φυγής κεφαλαίων από τα τραπεζικά συστήματα των χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης, η Moody’s τονίζει πως η συμφωνία αποτυπώνει την επιθυμία των φορέων χάραξης πολιτικής να αποφύγουν κρατικές χρεοκοπίες.

 «Απομακρύνοντας το ρίσκο μιας αναδιάρθρωσης για την ώρα, η συμφωνία μειώνει το ρίσκο μετάδοσης για τις κρατικές πιστωτικές αγορές και υποστηρίζει τη βασική μας υπόθεση ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην ευρωζώνη θα δράσουν για να διατηρήσουν τη νομισματική ένωση στην τρέχουσα μορφή της

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1753158r

No comments: