19.3.13

Nowotny:Ανοιχτή η συμμετοχή ομολογιούχων σε Κύπρο

Η Κύπρος θα προσφέρει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες όταν ανοίξουν και πάλι, δήλωσε την Τρίτη ο Ewald Nowotny της EKT στο Dow Jones.

"Δεν έχουν ληφθεί ακόμα, γιατί δεν γνωρίζουμε τα τελικά αποτελέσματα των συζητήσεων στην Κύπρο, αλλά δεδομένου του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να εκπληρώσει την αποστολή της ως δανειστής έκτακτης ανάγκης".

Ο κ. Nowotny ανέφερε ακόμα ότι παραμένει ακόμα ανοιχτό το ζήτημα της συμπερίληψης των ομολογιούχων των κυπριακών τραπεζών στην οικονομική διάσωση της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι "τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ υψηλότερα" από ότι στην περίπτωση της φορολόγησης των καταθέσεων.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764679/ArticleNewsWorld.aspx

Προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωζώνης καταθέτει το μέλος ης ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ομολογιούχων στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται στην ΕΚΤ το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών των τραπεζών, που διαθέτουν ομόλογα.
«Υπάρχει ακόμα μία ανοιχτή προοπτική που έχει να κάνει με τη συμμετοχή των ομολόγων, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ υψηλότερα και τα μεγέθη πολύ χαμηλότερα. Γι’ αυτό η πλευρά των καταθέσεων έπρεπε να συμπεριληφθεί.» σημείωσε ο Nowotny 
Ερωτηθείς για τους κινδύνους που δημιουργεί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η διάσωση της Κύπρου ο Nowotny απάντησε: «Πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και γι’ αυτό είναι πολύ απαραίτητη η πλήρης και ειλικρινής πληροφόρηση.»
Στη συνέχεια ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η μετάδοση σε άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης είναι απίθανη προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι μία πολύ ειδική περίπτωση καθώς τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία αντιστοιχούν περίπου στο 670% του ΑΕΠ και οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν οδηγήσει το χρέος σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ.
«Το τραπεζικό μοντέλο στην Ιταλία για παράδειγμα βρίσκεται σε πολύ ασφαλέστερη κατάσταση: το τραπεζικό ενεργητικό ανέρχεται στο 290% του ΑΕΠ, στην Ισπανία το 380%, περίπου στον ευρωπαϊκό  μέσο όρο. Έτσι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των τραπεζικών συστημάτων αυτών των χωρών.»
Το μέλος της ΕΚΤ ανέφερε επίσης θα καλωσόριζε τη ρωσική ανάμιξη στη διάσωση της Κύπρου λόγω των στενών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.
«Πιστεύω πως θα ήταν λογικό για όλα τις πλευρές η παράταση της διάρκειας αυτού του δανείου,» σημείωσε Nowotny αναφερόμενος στο δάνειο της Ρωσίας προς την Κύπρο.

http://www.sofokleousin.gr/archives/128015.html

No comments: