19.3.13

Πωλείται η Λαϊκή σε ρωσικά κεφάλαια αντί.. ενός ευρώ

Την πώληση της Λαϊκής Τράπεζας(πρώην Marfin) στη συμβολική τιμή του ... 1 ευρώ σε ρωσικά κεφάλαια λέγεται ότι κομίζει ως πρόταση στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρή.

Συγκεκριμένα, η Λευκωσία, πέραν του ορυκτού της πλούτου, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφύγει, εναλλακτικά, το κόστος της αναχρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, η Λαϊκή χρειάζεται περί τα 2,5 δισ ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί κεφαλαιακά. Το ποσό αυτό καλύπτει το περίπου 50% του συνολικού ποσού που υπολογίζεται ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή το σύνολο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να παραμείνει ζωντανό.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Pimco, οι σχετικές υποχρεώσεις φτάνουν στο ύψος των 5,5 δισ ευρώ. Αν οι Ρώσοι αναλάβουν να καλύψουν τα μισά, μέσω της Λαϊκής, τότε και πάλι η Λευκωσία παίρνει μια μεγάλη ανάσα, η οποία θα της επιτρέψει να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση χρόνου. Αν όμως οι Ρώσοι είναι αρνητικοί και σε αυτή την προοπτική, τότε τα περιθώρια στενεύουν απελπιστικά για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Το θέμα πάντως θα ξεκαθαρίσει μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=129169Σε καταπέλτη για τις κοινοτικές οδηγίες και το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο της χώρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ, που στηρίζει την κυβέρνηση, διαφώνησαν με το νομοσχέδιο και δήλωσαν ότι δεν θα γίνει η χώρα πειραματόζωο της τρόικας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη διαμορφωθεί εναλλακτικό σχέδιο το οποίο κομμίζει ο Μιχάλης Σαρρής στη Ρωσία όπου βρίσκεται αυτή την ώρα.

Το PLAN B περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, που προβλέπει μεταξύ άλλων και δάνειο από τα Ταμεία Προνοίας. Παράλληλα κυκλοφόρησαν και φήμες ότι μπορεί να επισκεφθεί τη Μόσχα ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με φήμες και πληροφορίες που διαδίδονται στην Κύπρο το plan B προβλέπει την εξαγορά της Λαικής Τράπεζας από 4 Ρώσους επιχειρηματίες και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου εκεί θα ενισχλυσει τη συμμετοχή του ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% και προτίθεται να εισφέρει επιπλέον 1- 1,5 δις.

Βάσει αυτού του σχεδίου και των ιδίων πληροφοριών, η Κυπριακή Βουλή θα καταψηφίσει το σχέδιο διάσωσης του Eurogroup.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι για όλες τις εξελίξεις απαιτείται έγκριση της Ευρώπηςγιατί ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει αν η ΕΕ διακόψει τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω των προγραμμάτων ELA στις κυπριακές τράπεζες.

Αν όμως η Λευκωσία επιμείνει σε αυτό και δεν λάβει τη συγκατάθεση του Eurogroup τότε η χώρα θα οδηγηθεί στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ.http://www.sofokleousin.gr/archives/128009.html

 

No comments: