8.3.13

Roubini: Βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2013

Οι αυξήσεις φόρων στους πλούσιους Αμερικανούς και οι μειωμένες κυβερνητικές δαπάνες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αυτό το έτος, εξανεμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα από την ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς και τη φθηνότερη ενέργεια, δήλωσε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο CNBC την Παρασκευή.

Μιλώντας στο 2013 Ambrosetti Forum, ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του οικονομολόγος προειδοποίησε ότι παρά τις θετικές ενδείξεις για την ανάπτυξη, ένας σημαντικός αριθμός θεμάτων θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

"Οι φόροι αυτοί, οι φόροι προς τους πλούσιους θα μειώσουν σημαντικό το διαθέσιμο εισόδημα και οι λιανικές πωλήσεις ήταν καταστροφή. Και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η αύξηση της κατανάλωσης επιβραδύνεται, ενώ οι αυτόματες περικοπές δαπανών και το δημοσιονομικό βάρος θα είναι 1,5% του ΑΕΠ για μια οικονομία που κινήθηκε οριακά το περασμένο έτος", δήλωσε.

Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά κατοικίας, την επανάσταση στο σχιστολιθικό αέριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερη ενέργεια και τον αντίκτυπο από το πρόγραμμα χαλάρωσης της Fed, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι "1,5% στην καλύτερη περίπτωση αυτό το έτος", δήλωσε ο Roubini.

Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σοκ το δεύτερο εξάμηνο του έτους,  καθώς τα έσοδα θα αρχίσουν να απογοητεύουν.

"Είναι θετικό, λόγω του άμεσου αποτελέσματος στον πλούτο και καθώς αποτελεί ένδειξη ότι τα πράγματα μπορεί να βελτιώνονται, αλλά φυσικά ορισμένες φορές η χρηματιστηριακή αγορά δίνει το λάθος σήμα και νομίζω ότι οι αγορές θα αιφνιδιαστούν από το πόσο πολύ η αμερικανική οικονομία θα επιβραδύνει ακόμα και σε σύγκριση με τον περασμένο έτος και το δεύτερο μισό του έτους. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να γνωρίσει κάποια διόρθωση", δήλωσε.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1746937

No comments: