18.3.13

S&P: «Ανεργία και λιτότητα δεν ευνοούν τις μεταρρυθμίσεις»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη ανεργία σε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης κρούει ο ο επικεφαλής του γραφείου του Standard & Poor’s στη Γερμανία Τόρστεν Χίνριχς, συνδέοντάς την άρρηκτα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα Νeue Οsnabrücker Ζeitung, ο Χίνριχς εκτιμά ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να φέρουν εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ανεργία τείνει να αυξάνεται γραμμικά όσο διατηρείται η πολιτική λιτότητας.
«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του.
«Θα πρέπει να υπάρξει μία κοινωνική συνομολογία για τα μέτρα διάσωσης. Και η υψηλή ανεργία δεν βοηθά», προσθέτει ο αξιωματούχος του S&P και σημειώνει ότι οι πολίτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήδη έχουν αποδείξει πως είναι μεν πρόθυμοι να ανεχθούν τα μέτρα λιτότητας, όμως «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον».
Στην Ιταλία ελλοχεύει ο κίνδυνος «η νέα κυβέρνηση να μην είναι αρκούντως δυνατή για να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη», επισημαίνει ο Χίνριχς.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/628185

Η Standard & Poor’s βλέπει υψηλό ρίσκο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις καθώς οι άνεργοι γίνονται πιο απρόθυμοι να ανεχτούν τη λιτότητα, δήλωσε στην Neue Osnabrücker Zeitung ο επικεφαλής της S&P στη Γερμανία, Torsten Hinrichs.

«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας. Η υψηλή ανεργία… δεν βοηθά’.

Κατά τον Hinrichs, οι λαοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πρόθυμοι να ανεχτούν μέτρα λιτότητας, όμως «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ ‘άπειρον».

Στην Ιταλία, υπάρχει ο περαιτέρω κίνδυνος «μια νέα κυβέρνηση πιθανώς να μην είναι αρκετά ισχυρή ώστε να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη», ανέφερε.

Κατά τον ίδιο, η S&P εξακολουθεί να αξιολογεί τη Γερμανία με ΑΑΑ και σταθερό outlook και δεν βλέπει λόγο ανησυχίας. Όπως επισήμανε, η αδύναμη κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου λόγω της σπατάλης των τραπεζών, είναι το μόνο πρόβλημα στη Γερμανία, αν και «βλέπει» θετικές αλλαγές στον κλάδο σε ότι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο και την αναχρηματοδότηση. 
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764329/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: