20.8.08

Πακέτο 58 δισ. δολ. για αναθέρμανση της κινεζικής οικονομίας

Δέσμη μέτρων για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας, συνολικού ύψους τουλάχιστον 200 ώς 400 δισ. γουάν (29 έως 58 δισ. δολάρια), εκπονεί η ηγεσία της Κίνας, ενώ παράλληλα ενδέχεται να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες η επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase, που σε ανακοίνωσή της προς την πελατεία της αναφέρει πως η αξία των μέτρων θα ισοδυναμεί με το 1,0% ώς 1,5% του κινεζικού ΑΕΠ, ενώ το περιεχόμενό τους θα καλύπτει από φοροαπαλλαγές και μέτρα για τη «σταθεροποίηση των εγχώριων κεφαλαιαγορών» μέχρι την ενίσχυση της «υγιούς ανάπτυξης στην αγορά στέγης» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της JPMorgan για την Κίνα, Φρανκ Γκονγκ. Σύμφωνα με τον Γκονγκ, η δέσμη μέτρων θα προστεθεί στις προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 500 ώς 600 δισ. γουάν για την ανοικοδόμηση τμημάτων της επαρχίας Σετσουάν, που καταστράφηκε από τον σεισμό του Μαΐου.
Ο ίδιος αναλυτής πρόσθεσε πως η κινεζική κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στις τιμές της ενέργειας και των περισσότερων τιμών των καυσίμων που θα απελευθερωθούν μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών. Οπως τόνισε, άλλωστε, μειώνεται η εισροή κεφαλαίων στην Κίνα εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται πως θα παραμείνει σε πτωτική πορεία.
Η διαμάχη για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του 1,81 τρισ. δολ.
Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη διαμάχη περί του πώς πρέπει να διαχειριστεί η Κίνα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ύψους 1,81 τρισ. δολαρίων, ο κ. Γκονγκ εκτιμά ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να έχει επισπεύσει τις πωλήσεις δολαρίων, αλλά θα διατηρήσει το μεγαλύτερο τμήμα τους σε δολάρια, καθώς η Κίνα εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική του ισχυρού δολαρίου.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι η οικονομία της Κίνας μπορεί να διατηρήσει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 9%.
Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα People’s Daily, ο Λιου Σιτζίν, ερευνητής του κυβερνητικού Κέντρου Αναπτυξιακής Ερευνας, τόνισε πως οι μεγάλες ανάγκες που απορρέουν από τη διαδικασία αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης στην Κίνα θα αποτελέσουν σταθερή βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας της, παρά τη γενικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/08/2008_281655

No comments: