18.8.08

Deutsche Bank: Πιθανή η ύφεση στην Ευρωζώνη

Πιθανή θεωρεί η Deutsche Bank την ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή και την οποία επικαλείται το Dow Jones Newswires.«Έχουμε προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων μας για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2008 σε 1,2% από 1,7% προηγουμένως, και σε 0,1% από 0,8% αρχικά για το 2009» αναφέρει ο γερμανικός οίκος στη μελέτη του.
Η Deutsche Bank "βλέπει" τέσσερις βασικούς λόγους για την ύφεση: την ασθενέστερη ζήτηση για εξαγωγές, την επιφυλακτικότητα των τραπεζών για παράταση των πιστώσεων με στόχο τις επενδύσεις, την μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και την συνεχή αποδυνάμωση της στεγαστικής αγοράς.
Σημειώνεται πως οι προβλέψεις του οίκου είναι περισσότερο απαισιόδοξες από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Πάντως, η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τις νέες προβλέψεις της για την οικονομία στις 4 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, η Deutsche Bank τόνισε πως θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία που να υποδηλώνουν τον κίνδυνο ύφεσης για να πεισθεί η ΕΚΤ να μειώσει το ύψος του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης. Πάντως, περιμένει πως η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης θα μειώσει συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια στη διάρκεια του 2009, ενώ τοποθετεί την πρώτη μείωση στο α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=557609

No comments: