14.8.08

Γερμανία-Γαλλία: Συρρίκνωση της οικονομίας δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών, στο β' τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της μειωμένης δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,5% (εποχικά προσαρμοσμένη βάση) έναντι του πρώτου τριμήνου, οπότε και είχε παρουσιάσει άνοδο 1,3% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι περίμεναν υποχώρηση της τάξεως του 0,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg News. Σε επίπεδο έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 1,7%.

Το "ακριβότερο" ευρώ και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχουν οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης για τις γερμανικές εξαγωγές, σε μια περίοδο που η άνοδος του πληθωρισμού περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ωστόσο, η επιβράδυνση του δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε από το γεγονός ότι πολλές εταιρείες επέσπευσαν τις επενδύσεις τους στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω των ασυνήθιστα ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Συγκεκριμένα, η υποχώρηση του δευτέρου τριμήνου αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και τη μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών. Η συμβολή του εμπορίου ήταν θετική, σε μεγάλο βαθμό λόγω μείωσης των εισαγωγών.
Προβλέψεις
Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,7% φέτος και στο 1,2% το 2009 από 2,5% το 2007.
Χρηματιστήριο και εμπιστοσύνη
Ο γερμανικός δείκτης DAX έχει χάσει 20% φέτος, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι παραγγελίες των εργοστασίων μειώθηκαν για έβδομο μήνα στη σειρά τον Ιούνιο.

Τα χειρότερα έρχονται...
"Η πραγματική επιβράδυνση έχει μόλις αρχίσει", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κολ, οικονομολόγος της Julius Baer Holding στην Φραγκφούρτη. "Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας", πρόσθεσε, μία άποψη που συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές.
"Το δεύτερο τρίμηνο σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης περιόδου αδυναμίας για τη γερμανική οικονομία", δήλωσε ο Γενς Ολιβερ Νίκλας, οικονομολόγος της Landesbank Baden-Wuerttemberg στη Στουτγάρδη. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν αναμένεται ύφεση.

Γαλλία
Όπως και στη Γερμανία, το ΑΕΠ υποχώρησε και στη Γαλλία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ενώ στο πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός είχε διαμορφωθεί στο +0,4%, στο δεύτερο το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 0,3% σε επίπεδο τριμήνου. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται υποχώρηση της ανάπτυξης στη Γαλλία μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2002.
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, η επιβράδυνση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερους τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες και τη σημαντική μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9490&pubid=2877134

No comments: