13.8.08

Υπό-στήριξη

Είναι κατανοητή η έκπληξη από κάποιους όταν διάβασαν το προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις αυξημένες πιθανότητες παγκόσμιας επιβραδυνσης εντός του 2009, όπου αναφερόταν αρκετά διεξοδικά στις διάφορες περιοχές του κόσμου και την αναμενόμενη πορεία των οικονομιών τους το αμέσως επόμενο διάστημα, υπό το πρίσμα των προβλημάτων που αυτή τη στιγμή διαφαίνονται ή/και επικρατούν.

Ας υποστηρίξουμε το προηγούμενο άρθρο λίγο παραπάνω.

1. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Ντάλλας (Dallas FED) δείχνει να προσεγγίζει ακριβώς την ίδια λογική: "η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται αλλά με πιο αργό ρυθμό", "η ανάπτυξη είναι αργή και αναμένεται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες να αδυνατήσουν".
Report της 11/8/08
[Στο ίδιο report υπάρχουν εκτιμήσεις για το αμερικάνικο ΑΕΠ, το δολλάριο, την αγορά κατοικίας και με έμφαση στις "φούσκες" Ισπανίας και ΗΒ, και βέβαια τον παγκόσμιο πληθωρισμό]

2. Πετρέλαιο και εμπορεύματα! Οι διεθνείς τιμές ήταν στα $145 και έβαζα με 1,199€/lt, πλεόν στα $120 (κάτω 15-20%) και η τιμή που έβαλα εχθές στα 1,138€/lt (-5%)...
[Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό κι όχι ακριβές]
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, το παγκόσμιο ΑΕΠ διατηρεί πολύ ισχυρή σχέση με τη παραγωγή πετρελαίου. Συνεπώς, τιμές της τάξης των $30 που απολαμβάναμε ούτε μια δεκαετία πρίν, δύσκολα θα τις ξαναδούμε. Οι διεθνείς τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα οποία όπως και να το κάνουμε δεν ευνοούν την ανάπτυξη και ρέπουν προς τη στασιμότητα και τον πληθωρισμό.

Ακριβώς, η ίδια λογική υπάρχει και στα εμπορεύματα, το οποία κινούνται με ορίζοντα 10ετίας ή και περισσότερο, όπως φαίνεται και από παλαιότερο διάγραμμα, κι ας θεωρούνται αυτά σε bear market... Δε φτάνει...

3. Ευρωπαϊκός πληθωρισμός: Βρετανία: 4,4% - Γαλλία: 4%. Ξανά-δημειώνεται, αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία μάλλον δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα. Λογικά, και σε αυτές τις χώρες ο ανεπίσημος πληθωρισμός τρέχει μέ άνω του 10%.
[δείτε το πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα με τις τρεις μεθόδους μέτρησης του πληθωρισμού στην Αμερική ('70s-Ρήγκαν-Κλίντον), κάτι που έχει συμβεί και στην ΕΕ με τον εναρμονισμένο]
Και βέβαια επικεφαλίδες: Σε υψηλό 16 ετών ο τιμάριθμος (στην ΕΕ).
Ξανα-γράφω, αυτή τη στιγμή η ΕΕ δείχνει σε χειρότερη κατάσταση και την ευθύνη φέρει κυρίως η ΕΚΤ, η οποία καταστατικά ασχολείται μόνο με το πληθωρισμό (που δε μπορεί να καταπολεμήσει.. τα έχει γράψει κι ο zaftheo).

4. Ιαπωνία: Συρρίκνωση ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο φέρνοντας τη χώρα “στο χείλος” της ύφεσης για πρώτη φορά σε διάστημα έξι ετών, με τις εξαγωγές και την καταναλωτική δαπάνη να εμφανίζονται μειωμένες.

5. Ν.Ζηλανδία: η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα δέσμευσε τις καταθέσεις και 50% από τις 48 εταιρείες του χρηματο-οικονομικού κλάδου έχουν καταρεύσει μέσα σε 18 μήνες.

6. Σημερινό από αξιοματούχο της FED:
Fisher της Fed: σχεδόν μηδενική η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το β΄ εξάμηνο"
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μήνυμα εφησυχασμού για τις εξελίξεις στο "μέτωπο" του πληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Richard Fisher σε συνέντευξη του στην "Dallas Morning News".
"Περιμένω η αμερικανική οικονομία να καταγράψει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους", σημείωσε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η πιστωτική κρίση που βιώνουν σήμερα οι παγκόσμιες αγορές είναι χειρότερη από την κρίση που προκλήθηκε μετά την κατάρρευσης των ταμιευτηρίων (Savings and Loans ή S&L) στα τέλη της δεκαετίας του ΄80."Βιώνουμε περιόδους διόρθωσης.
Αυτό δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο, είναι ο τρόπος λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος", σημείωσε.
[το τελευταίο νομίζω ότι έχει επισημανθεί αρκετές φορές, και όλα δείχνουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια ρύθμιση...]

Δεν θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή πρόβλεψη για το τι μπορεί ή τι πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες όλου του κόσμου.
Αυτό που προβλέπω είναι πως ότι κίνηση κι αν επιλέξουν τελικά θα το έχουν κάνει αρκετά αργά.


No comments: