21.8.08

Citi: "Δεμένα τα χέρια" των Κεντρικών Τραπεζών

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η οικονομική επιβράδυνση θα αναγκάσουν τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να διατηρήσουν στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια έως το τέλος τους εκτιμούν οι αναλυτές της Citi.
Συγκεκριμένα ο οίκος σε σχετική οικονομική του ανάλυση επισημαίνει ότι η Fed θα διατηρήσει ως έχει τη νομισματική της πολιτική, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αντισταθμίζονται από από την ήπια οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν στο 2% έως το τέλος του έτους, ενώ "βλέπει" αύξησή τους κατά 25 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο και το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Ετσι στο πρώτο εξάμηνου του 2009 τα αμερικανικά επιτόκια εκτιμώνται στο 2,50%.
Οσον αφορά Ευρωζώνη οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων δεν αφήνουν περιθώρια στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων μέσα στο έτος. Ωστόσο αναμένει μείωση των επιτοκίων το 2009 και το 2010 εν μέσω ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο α' τρίμηνο του 2009 θα μειώσει το επιτόκια στο 4% από 4,25% στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Για την Τράπεζα της Ιαπωνίας οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική λόγω των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και της σημαντικής αύξησης των ενεργειακών τιμών. Επομένως η BoJ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 0,5% έως το τέλος του έτους.
Σχετικά με την Τράπεζα της Αγγλίας η Citi επισημαίνει ότι, καθώς η χώρα βαδίζει προς την ύφεση και ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 5% έως το τέλος του έτους είναι δύσκολο η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να μειώσει τα επιτόκια. Μόνο όταν υπάρξει έστω και ήπια ανάπτυξη της οικονομίας θα μπορέσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να μειώσει στο 4% - 4,5% τα επιτόκια κατά την περίοδο 2009 - 2010.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=50996&nt=108&lang=1

No comments: