18.8.08

Ανοδικό γύρισμα στο τέλος του 2009

«Oι... ‘‘ταύροι’’ δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις κεφαλαιαγορές εάν προηγουμένως δεν πιάσουν... ‘‘πάτο’’ τα εταιρικά κέρδη». Aυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατων εκθέσεων διεθνών επενδυτικών οίκων όπως π.χ. των Morgan Stanley, Goldman Sachs και Deutsche Bank, οι οποίοι προσδιορίζουν το ξεκίνημα της επόμενης ανοδικής κίνησης των αγορών (bull markets) από τα μέσα έως τα τέλη του 2009.
Στο β΄ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένουν δηλαδή το πρώτο ουσιαστικό ανοδικό γύρισμα της εταιρικής κερδοφορίας, κάτι το οποίο θα σημάνει και την αλλαγή τάσης στα χρηματιστήρια, ενδεχομένως λίγο νωρίτερα αφού είθισται οι αγορές να... προεξοφλούν τα γεγονότα.
Mην ξεχνάμε ότι από το 1956, οι εννέα προηγούμενες πτωτικές περιόδους για τα χρηματιστήρια (bear markets) -και πιο συγκεκριμένα για τον S&P 500- διήρκεσαν κατά μέσο όρο 14 μήνες η κάθε μία με μέσες απώλειες της τάξης του 32%.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μας τα ιστορικά δεδομένα, ο S&P έχει «περιθώρια» για περίπου ακόμη πέντε μήνες πτώση και για περαιτέρω απώλειες ύψους 12%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9424&pubid=2889102

No comments: