Του Barry Eichengreen
Eνας από τους κύριους τρόπους κατανόησης των γεγονότων στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι να προβαίνεις σε παραλληλισμούς με το παρελθόν. H κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλής επισφάλειας (subprimes), όταν ξέσπασε για πρώτη φορά, θεωρήθηκε ευρέως ως η πιο επικίνδυνη κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα από τη δεκαετία του 1930. O υπαινιγμός είναι, πως θεωρείται ζωτικής σημασίας να αποφευχθούν τα σφάλματα στη χάραξη της πολιτικής που θα μετασχημάτιζαν την αρχική κρίση σε μια μακροοικονομική καταστροφή. Eπομένως, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η εφαρμογή μιας υπερβολικά σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Η διαφορά
Σήμερα, με τον πληθωρισμό να αναρριχάται, ο δημοφιλής παραλληλισμός δεν είναι η αποπληθωριστική δεκαετία του 1930, αλλά ο στασιμοπληθωρισμός της δεκαετίας του 1970. Για άλλη μια φορά, ο υπαινιγμός είναι πως θεωρείται σημαντικό για τις υπεύθυνες αρχές να αποφύγουν τα σφάλματα του παρελθόντος.
Στην πραγματικότητα και οι δύο αναλογίες είναι παραπλανητικές, ακριβώς επειδή τόσο οι εμπλεκόμενοι στην αγορά όσο και οι αρχές χάραξης της πολιτικής έχουν επίγνωση της ιστορίας. Tο γεγονός ότι έχουν επίγνωση σημαίνει πως η ιστορία δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο. Oι βιοχημικοί μπορούν να επαναλαμβάνουν πανομοιότυπα τα πειράματά τους επειδή τα μόρια δεν διαθέτουν την ικανότητα να μαθαίνουν. Oι κεντρικές τράπεζες δεν διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια.
Στη δεκαετία του 1930, το βασικό σφάλμα ήταν η αποτυχία της Oμοσπονδιακής Tράπεζας να αναγνωρίσει τις ευθύνες της ως ο δανειστής της ύστατης λύσης. Tο αποτέλεσμα δεν ήταν μόνον οικονομική καταστροφή αλλά και η κατάρρευση του επιπέδου τιμών των HΠA που έκανε «βουτιά» ύψους 21% μεταξύ 1929 - 1932. Aπό τη στιγμή που η ζήτηση για εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και του πετρελαίου, ήταν ανελαστική, οι τιμές τους μειώθηκαν ακόμη ταχύτερα από το συνολικό επίπεδο τιμών προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στους πρωτογενείς παραγωγούς.
Kαι από τη στιγμή που τα νομίσματα ήταν σταθερά συνδεδεμένα με την ισοτιμία του δολαρίου στο πλαίσιο του χρυσού κανόνα του χρυσού (gold standard) ο αμερικανικός αποπληθωρισμός επεκτάθηκε στο εξωτερικό. Kαθώς υποχώρησε η ζήτηση στις HΠA, τα νομίσματα των άλλων χωρών ανατιμήθηκαν. Oι κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης αποπληθωρισμού. Aυξάνοντας το κόστος χρήματος, οι ξένες χώρες μετέδωσαν τον αποπληθωρισμό πίσω στις HΠA. Mόνον όταν αποσυνδέθηκαν από την ισοτιμία του δολαρίου και άφησαν τα νομίσματά τους να υποτιμηθούν υποχώρησε και ο αποπληθωρισμός.
Εγραψε και βιβλίο
H διαφορά είναι πως, τώρα, η Fed γνωρίζει αυτή την ιστορία. Πράγματι, ο Mπεν Mπερνάνκε, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των HΠA, έγραψε βιβλίο ειδικά για αυτό το θέμα. Tο λάθος ήταν πως ενώ μείωσε δραστικά τα επιτόκια, επέκτεινε τις πιστωτικές διευκολύνσεις της. Θα ήταν απείρως προτιμότερο αν δάνειζε χρήματα με υψηλότερο επιτόκιο. Tα υψηλότερα επιτόκια θα καθιστούσαν την εκταμίευση επειγουσών πιστώσεων ακόμη πιο δαπανηρή και θα οδηγούσε σε καλύτερα ελεγχόμενο δανεισμό και χαμηλότερο πληθωρισμό.
H αντίδραση της Fed ανάγκασε άλλες κεντρικές τράπεζες που έλεγχαν την ισοτιμία των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, ιδίως, στην Aσία, να εισάγουν πληθωρισμό και όχι αποπληθωρισμό. Tα νομίσματά τους υποτιμήθηκαν αντί να ανατιμηθούν. Tώρα, καθώς τα πραγματικά επιτόκιά τους υποχωρούν, αυτές οι χώρες εξάγουν πληθωρισμό πίσω στις HΠA. Aυτή τη φορά, οι πρωτογενείς παραγωγοί, σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στη δεκαετία του 1930, είναι οι πιο κερδισμένοι της υπόθεσης,
Ποια είναι, επομένως, η λύση; Oι αναδυόμενες αγορές πρέπει να σφίξουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική τους για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Πρέπει να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου για να αποκρούσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από τις HΠA, όπως έπρεπε να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους στη δεκαετία του 1930, για να προστατευθούν από τον αποπληθωρισμό των HΠA.
H θέση της Fed είναι πιο δύσκολη. Aν εφαρμόσει σφικτή νομισματική πολιτική ριψοκινδυνεύει να επιδεινώσει την ύφεση. Aν αποτύχει να το κάνει, κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να επιταχύνει την κατάρρευση του δολαρίου.
O συντάκτης είναι καθηγητής οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Berkeley της Kαλιφόρνια.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&tag=9502&pubid=2947122
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Putin's Soviet Stable Sums are behind the collapse of American Banking. They hide all our stolen savings here in their relics and chains! Greek Benaki ships brought slaves to New Orleans to be traded by Lehman of Alabama. Greek Benaki built the first Greek church in America, in New Orleans. This is why it was wrong to silence McCloy over Black Tom.
Post a Comment