7.10.08

Προβλέψεις για διαγραφές έως 1,7 τρισ. δολ.

Το σχέδιο των 700 δισ. δολαρίων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας από την πιστωτική λαίλαπα των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανάκαμψη των ομολόγων που έχουν ζημίες της τάξεως του 90%.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο επιτρέπει την πώληση τοξικών επενδύσεων των τραπεζών προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ οι διαγραφές αξιών θα συνεχιστούν. Από τις αρχές του 2007 έως τώρα οι διαγραφές αξιών έχουν ανέλθει στα 586 δισ. δολάρια. Αλλά οι τράπεζες έχουν ακόμη ανηφόρα μπροστά τους. Σύμφωνα με τον αναλυτή στην JP Morgan Securities Κρίστοφερ Φλάναγκαν οι διαγραφές αξιών ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 1,7 τρισ. δολάρια. Το σχέδιο, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, επιτρέπει στις τράπεζες να πωλήσουν τοξικές επενδύσεις σε τιμές πάνω από εκείνες της αγοράς. Αυτό μειώνει τις αποδόσεις ορισμένων ομολόγων που συνδέονται με χρηματιστηριακούς δείκτες, τόνισε ο Εφτζιν Φλαντ διευθύνων σύμβουλος της Smith Breeden Associates που διαχειρίζεται 27 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Η αγορά αξίας 2 τρισ. δολαρίων των ομολόγων συνδεδεμένων με στεγαστικά δάνεια, τα οποία δεν απολαμβάνουν την υποστήριξη της Fannie Mae και Freddie Mac έχει «ξεπουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές επειδή όλοι φοβούνται να συμμετάσχουν σ’ αυτή» σχολίασε ο Τίμοθι Πολιτσίνσκι, γενικός διευθυντής στην Investment Advisors στην Ουάσιγκτον. Οι αυξανόμενες ζημίες και οι ανησυχίες σχετικά με το εάν τελικά θα εγκρινόταν το σχέδιο Πόλσον προκάλεσε τεράστιες ζημίες στην δανειακή αγορά. Σύμφωνα με τον Τζακ Μάλβι, αναλυτή στην Barclays Capital, η δανειακή αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο απώλεσε το 5,16% της αξίας της από τον Σεπτέμβριο. Το Libor, το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς Λονδίνου, άγγιξε τα 5,33% την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με την Ενωση Βρετανικών Τραπεζών.
Στην Ευρώπη η αξία των μετοχών μειώθηκε χθες καθώς η πιστωτική κρίση εντάθηκε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Παρίσι ναι μεν υποσχέθηκαν να διασώσουν τις τράπεζες των κρατών τους, αλλά δεν συμφώνησαν σε μία συνδυασμένη, υπερεθνική απάντηση στην κρίση. Πολλά θα εξαρτηθούν, τονίζουν οι αναλυτές, στο κατά πόσο η κρίση θα επεκταθεί και πέραν των ΗΠΑ και με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί. Πάντως, το σχέδιο Πόλσον ενδεχομένως να βοηθήσει να επέλθει κάποια ανάκαμψη στις αποδόσεις των ομολόγων. Η ανάκαμψη υπολογίζεται από ορισμένους αναλυτές στο ένα τέταρτο των αποδόσεων που είχαν τα ομόλογα από τότε που οι αγορές κατέρρευσαν. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, οι κερδισμένες θα είναι εκείνες που υποχρεώνονταν από το νόμο να προχωρήσουν σε διαγραφές αξιών. Τέτοιες είναι οι Goldman Sachs, Morgan Stanley καθώς και hedge funds όπως το Blackrock Inc.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/10/2008_287300

No comments: