15.10.08

Σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια 28 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαθέσει ποσό που αντιστοιχεί στο 11,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεπεράσουν την πιστωτική κρίση και να περιορίσει την συνέπειές της στην πραγματική οικονομία, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Τα σημεία περιλαμβάνουν:
1. Παροχή εγγύησης του δημοσίου προς τις τράπεζες μέχρι 15 δισ. ευρώ για να συνάψουν νέα μεσοπρόθεσμα δάνεια 3-5 ετών. Η ρύθμιση ισχύει έως το τέλος του 2009 και το δημόσιο θα λαμβάνει ως αμοιβή 100-150 μονάδες βάσης από το επιτόκιο του δανείου.
2. Το ελληνικό δημόσιο εκδίδει ομόλογα ύψους έως 8 δισ. ευρώ διάρκειας 2, 3 και 5 ετών για χρηματοδότηση των αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων στη διατραπεζική αγορά.
Τα ιδρύματα που θα λάβουν τη χρηματοδότηση μέσω των ομολόγων θα πληρώνουν προμήθεια στο δημόσιο 50-100 μονάδες βάσης επί του επιτοκίου.
Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει ότι με την έκδοση των ομολόγων δεν επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος, διότι διατηρεί ανάλογου ύψους καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα.
3. Κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών μέχρι 5 δισ. ευρώ με αγορά του δημοσίου προνομιούχων μετοχών που θα διακρατούνται το πολύ για 5 χρόνια και θα δίνουν απόδοση μέχρι 10%.
Σε όποια τράπεζα που θα μπει στο πρόγραμμα μετά από αίτησή της, το Δημόσιο θα κατέχει μια θέση το ΔΣ και μαζί με την κατοχή των προνομιούχων μετοχών θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για αμοιβές στελεχών.
«Κανένα στέλεχος δεν θα έχει αποδοχές πάνω από αυτές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για όσο χρόνο η τράπεζα θα συμμετέχει στο πρόγραμμα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
4. Αλλαγές στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων. Τα χρεόγραφά τους θα μπορούν να μεταφέρονται στο λογαριασμό επενδύσεων και να αποτιμούνται με βάση τη τιμή κτήσης.
Μέσα στο επόμενο 10ημερο το σχετικό σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών πιθανόν να υποχωρήσει κάπως λόγω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
"Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα χρήσης αυτών των μέτρων...και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παγωμένης διατραπεζικής αγοράς, μιας μη υπάρχουσας αγοράς. Σκοπός είναι το ξεπάγωμα της διατραπεζικής", είπε ο Γιώργος Προβόπουλος σε δημοσιογράφους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=3555136

No comments: