Αμεσο αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια, θα έχουν οι ζημιές που εγγράφουν τράπεζες αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες στις οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου. Με την αλλαγή του Προτύπου 39, οι ζημιές, θα «χτυπήσουν» απευθείας την καθαρή θέση, απομειώνοντας τα κεφάλαια των τραπεζικών αλλά και των ασφαλιστικών ομίλων, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οδηγηθούν υποχρεωτικά σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει μέσα από τη δυνατότητα που δίνει η τροποποίηση του Προτύπου, ώστε μετοχές και οι τίτλοι να μεταφερθούν από το εμπορικό στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Ο χαρακτηρισμός του εμπορικού χαρτοφυλακίου σε επενδυτικό, σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται την απόκρυψη των ζημιών που εγγράφουν όλες φυσικά οι εταιρείες, με προεξάρχοντα το χρηματοοικονομικό κλάδο. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, αυτό που αλλάζει είναι ο χειρισμός τους, στο βαθμό που σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα, οι ζημιές του εμπορικού χαρτοφυλακίου, μεταφέρονται στα αποτελέσματα, ενώ οι ζημιές του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μεταφέρονται στην καθαρή θέση. Η ερμηνεία πίσω από αυτή τη διάκριση είναι η ανάγκη προστασίας των μετόχων και η ανάγκη αποτροπής τους από κάθε διάθεση ρευστοποίησης των μετοχών, κάτι που δεν θα ήταν δυνατόν εάν έβλεπαν τα αποτελέσματα των εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχοι, να μειώνονται περαιτέρω λόγω των ζημιών από την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους.
Οπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη, η αποτίμησή του σε εύλογες αξίες, δηλαδή σε τρέχουσες τιμές, αποτελεί σταθερό κανόνα των λογιστικών προτύπων, που δεν παραβιάζεται, ούτε στην παρούσα φάση της γενικευμένης χρηματοοικονομικής κρίσης. Η δυνατότητα που δόθηκε ισχύει από την 1η Ιουλίου, δηλαδή για τις οικονομικές καταστάσεις του τρίτου τριμήνου και φυσικά για όλο του 2008. Τράπεζες και ασφαλιστικές, που διατηρούν μεγάλα χαρτοφυλάκια σε μετοχές, θα δουν τα κεφάλαιά τους να μειώνονται και η προοπτική αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, είναι σχεδόν βέβαιη. Οι ζημιές από τις αποτιμήσεις είναι ανυπολόγιστες εάν σκεφθεί κανείς ότι, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει περισσότερο από 60% της αξίας τους, από την αρχή του χρόνου, ενώ ενδεικτικά η πτώση του Eurostox αγγίζει το 44%.
Τα στοιχεία για το 2007, δείχνουν ότι το συνολικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούσε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου τα 20,1 δισ. ευρώ, ενώ στα 39,5 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό χαρτοφυλάκιο. Η απομείωσή τους, θα «ροκανίσει» κυριολεκτικά την καθαρή θέση τους, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε υποστεί μείωση της τάξης των 549 εκατ. ευρώ, λόγω της αποτίμησης σε εύλογη αξία των διαθεσίμων προς πώληση χρηματοοικονομικών μέσων. Τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξης των 172 εκατ. ευρώ, είχε υποστεί η Marfin Popular Bank και ακολούθησε η Eurobank με 151 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 101 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με 95 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 54 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του 2007, δείχνουν ότι 13 εισηγμένες τράπεζες, είχαν θετικό αποτέλεσμα από την πώληση του επενδυτικού και εμπορικού του χαρτοφυλακίου, που είχε διαμορφωθεί στα 687 εκατ. ευρώ και 357 εκατ. ευρώ, αλλά όλα συνηγορούν ότι το 2008 σε τίποτε δεν θα θυμίζει την περσινή χρονιά. Χειρότερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος όχι απλώς έχει μεγάλη έκθεση σε μετοχικούς τίτλους, αλλά επιπλέον εξαρτούσε μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των εσόδων του και της κερδοφορίας του από την πορεία των αγορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών, δεν συντάσσει οικονομικές καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, στο βαθμό που η σχετική υποχρέωση, αγγίζει μόνο τις εισηγμένες εταιρείες. Η δυνατότητα αποτίμησης των μετοχών, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, σε εύλογη αξία, δόθηκε με ειδική διάταξη του 2190, που τους επέτρεψε ουσιαστικά να φύγουν από το προηγούμενο καθεστώς, που όριζε ότι η αποτίμηση θα γινόταν στη χαμηλότερη μεταξύ τιμή κτήσης και τρέχουσας. Το γεγονός ότι οι εταιρείες που εφαρμόζουν λογιστικά πρότυπα δεν ξεπερνά σε αριθμό τις 10, στερεί στις υπόλοιπες τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της διάκρισης μεταξύ επενδυτικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο για την υιοθέτησή τους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/10/2008_289006
No comments:
Post a Comment